"Original Voices": Η καθημερινότητά μας μέσα από την εικαστική ματιά του Χάρη Λάμπερτ

Η έκθεση-φόρος τιμής για τον καλλιτέχνη στη Roma Gallery τον επανασυστήνει παρουσιάζοντας ένα έργο που δίνει έμφαση στην αφύπνιση του θεατή και στην αμεσότητα της συμμετοχής του.

Χάρης Λάμπερτ

Ο Χάρης Λάμπερτ (1955-2018), άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική. Αντιδρώντας στη σοβαροφάνεια και τη σπουδαιοφάνεια που χαρακτηρίζει πολλούς καλλιτέχνες της γενιάς του, υιοθέτησε ένα ποπ ζωγραφικό ιδίωμα που προβάλλει την ανάγκη για θετική ενέργεια και το πάθος για ζωή. Η ατομική του έκθεση στη Roma Gallery με τίτλο "Original Voices" που κάνει εγκαίνια την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, επανασυστήνει έναν καλλιτέχνη με πρωτότυπο έργο, το οποίο δίνει έμφαση στην αφύπνιση του θεατή και στην αμεσότητα της συμμετοχής του.

Εμπνεόμενος από την ποπ μουσική και την τζαζ, ο Λάμπερτ θεωρούσε ότι "η μουσική έχει εικόνα και η εικόνα έχει μουσική" και ότι "δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την εικόνα από τη μουσική". Στη ζωγραφική του ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί έντονα φωσφοριζέ χρώματα που λειτουργούν πέρα από το οπτικό φάσμα και αναδεικνύονται από την υπεριώδη ακτινοβολία του black light, μεταφέροντας έτσι μια διαχρονική και μεταφυσική διάσταση. Οι ζωγραφικές συνθέσεις του περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα φράσεις-δηλώσεις, όπως "ART is love, fun, philosophy" και "Happy Family", οι οποίες αποκαλύπτουν την κοσμοθεωρία του καλλιτέχνη. Όπως τόνιζε ο ίδιος, η ζωγραφική του δεν απεικονίζει ιδέες αλλά μετουσιωμένες και συγκερασμένες πραγματικότητες και έννοιες της καθημερινότητας που βιώνουμε.

Συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν, τον Μιχαήλ Άγγελο με τον Andy Warhol, τον Βελάσκεθ με ήρωες των κόμικς, ο Λάμπερτ επιχείρησε να εξυψώσει την pop art δίνοντας στη ζωγραφική του μια πνευματική διάσταση. Η ανθρωποκεντρική ζωγραφική του μεταφέρει μηνύματα αγάπης, συμφιλίωσης και ειρήνης.

Εγκαίνια: 10/11 (7 μ.μ.)

Info: Roma Gallery | 10/11 - 10/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ. Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Roma Gallery

Ρώμα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο συγγραφέας της "Τελειότητας" έρχεται στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της νέας δράσης "Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες" που διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού και το Μέγαρο Μουσικής θα έρθει στην Ελλάδα ο Βιντσέντζο Λατρόνικο, όπως και οι Γκρέγκορυ Τζουσντάνις και Γιώργος Βαρουξάκης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/12/2025

Η πολύτιμη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών σε έναν αφιερωματικό τόμο

Παρουσιάστηκε ο 24ος τόμος της εκδοτικής σειράς "Ο Κύκλος των Μουσείων" από τη LAMDA Development.

Την ασυνέχεια της αθηναϊκής καθημερινότητας εξερευνά το cross section archive

Η έκθεση στο Circuits and Currents προτείνει μια αναστοχαστική ανάγνωση της παύσης, που εξάγεται από τις πραγματικότητες της καθημερινής ζωής στην πόλη.

Μικρά ζωγραφικά έργα για καλό σκοπό στη Sianti Gallery

Η συνεργασία της γκαλερί με τον Σύλλογο Φίλων παιδιών με καρκίνο, "Ελπίδα", συνεχίζεται για ένατη χρονιά.

Τα δικαιώματα των νεότερων γενεών αποτυπώνονται σε μια έκθεση φωτογραφίας

Μία έκθεση από τα παιδιά του Εργαστηρίου Πολιτισμού και του Εφηβικού Δικτύου.

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή φοράει τα γιορτινά του

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια στο μουσείο της Ερατοσθένους.

"Μίτοι για την εποχή μας": Παράλληλες εκδηλώσεις στην έκθεση του Λόφος art project

Το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης ξετυλίγει το νήμα που συνδέει τα έργα των 42 σύγχρονων καλλιτεχνών.