"H ανάγκη της θύμησης": Επετειακή έκθεση για τη Μικρασία στο Επιγραφικό Μουσείο

Οι 15 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση συνδέουν το παρελθόν και τη Μικρασιατική καταστροφή με τη σημασία που αποκτά στο σήμερα.

Η ανάγκη της θύμησης «Αλησμόνητη πατρίδα» © Ανδρέας Κοντονής

Το σωματείο "Ένωση Καλλιτεχνών-Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού" διοργανώνει σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο την εικαστική έκθεση "H ανάγκη της θύμησης" για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Την έκθεση επιμελείται η Νίκη Παπασπύρου.

5 γυναίκες πρόσφυγες από τον Πόντο - Tερψιχόρη Ξανθοπούλου

Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 είχε καταλυτική σημασία στον τρόπο που δομήθηκε η ελληνική κοινωνία σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Μέσα από την τέχνη, για άλλη μια φορά οι συμμετέχοντες στην έκθεση εικαστικοί αναζητούν τη συνάντηση με το παρελθόν.

Λάδι σε μουσαμά - Διονύσιος Νινιός

Η έκθεση θέτει σημαντικά ερωτήματα, όπως τι σημαίνει για κάποιον η Μικρασιατική καταστροφή το 2022 και ποια είναι η σύνδεσή του με την ιστορία, με ποιους τρόπους οι καλλιτέχνες μέσα από το εικαστικό τους έργο ανιχνεύουν την ατομική και τη συλλογική μνήμη και ποια πλευρά του παρελθόντος φωτίζουν.

κι αποχαιρέτα την, την Αγία Φωτεινή που χάνεις- Νικόλας Σφήκας

Οι 15 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση συνδέουν το παρελθόν και τη Μικρασιατική καταστροφή με τη σημασία που αποκτά στο σήμερα, εκφράζοντας σύγχρονες ιδέες με διαφορετικές ανησυχίες και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης στην ιστορία, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία και την ψυχολογία, με κύριο στόχο τον βαθύ και ουσιαστικό διάλογο με το κοινό.

Σινική μελάνι πάνω σε χαρτί - Kωνσταντίνος Ζιαμπάρας

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιωάννα Βλάχου, Δέσποινα Ζηλίδου, Κωσταντίνος Ζιαμπάρας, Δημήτρης Καννάς, Ανδρέας Κοντονής, Δημήτρης Μαστορόπουλος, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Αλέξανδρος Νίκας, Διονύσιος Νινιός, Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, Παναγιώτα Πιτσιρή, Νικόλαος Σφήκας, Αντώνης Τριανταφύλλου, Αντώνης Φουκαράς, Χρύσα Φωτιάδου

 Εγκαίνια: 10/11 (7 -10 μ.μ.)

Info: Επιγραφικό Μουσείο | 10/11-8/1 | Ώρες λειτουργίας Τετ., Δευ.: 8.30 π.μ. - 3.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Επιγραφικό Μουσείο

Τοσίτσα 1
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σπάνιες συλλογές ψηφιακών έργων στην έκθεση "Above Olympus to the Dogstar"

Οι παράλληλοι κόσμοι των "Above Olympus" και του Τζόναθαν Βόιντ συναντιούνται σε είκοσι ειδικές οθόνες για NFTs.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2022

NFT Ελλήνων καλλιτεχνών στη Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, ένας χώρος με ιστορία 50 ετών, πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά, υποστηρίζοντας την ψηφιακή τέχνη.

Η τέχνη μπαίνει στο "Αίνιγμα του Δάσους"

Εικαστικοί καλλιτέχνες, επιμελητές, θεωρητικοί αλλά και τροφοσυλλέκτες-τροφοσυνθέτες επισκέπτονται το "Αίνιγμα του Δάσους" μέσα από δικές τους εμπειρίες, έργα και αναζητήσεις.

"Time of Wonder": Σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τη μαγεία των Χριστουγέννων

Παράλληλα, στον πρώτο όροφο της Γκαλερί Σκουφά θα παρουσιαστούν έργα από το ντεπό, γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Εγκλεισμοί: Eπισκεφτήκαμε την εικαστική έκθεση στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

48 Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση με έργα που εξετάζουν τις έννοιες του εγκλεισμού και του απόλυτου ελέγχου, σε μία από τις εκθέσεις της χρονιάς.

Ένα τρίπτυχο εκθέσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενεί στον εμβληματικό χώρο του Πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου 3 εκθέσεις που μιλούν για τις διαφορετικές όψεις ενός κομβικού για τον Ελληνισμό γεγονότος.

Τα "Lifescapes" του Βαγγέλη Βαγγελάτου σκιαγραφούν στιγμιότυπα του "ευ ζην"

Στη νέα του έκθεση, ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μάς μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής.