Ιωάννα Πούλιου και Πόπη Πανοπούλου συνευρίσκονται εικαστικά στον Αστρολάβο

Δύο νέες εκθέσεις ζωγραφικής εγκαινιάζονται και διεκδικούν μια θέση στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης.

Ιωάννα Πούλιου © Ιωάννα Πούλιου

Από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, θα παρουσιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης "Αστρολάβος - Δεξαμενή" δύο νέες καλλιτεχνικές εκθέσεις. Στο κάτω επίπεδο της γκαλερί εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Πούλιου με τίτλο: "Της Γης και του Ουρανού", ενώ στο μεσαίο επίπεδο, η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Πόπης Πανοπούλου με τίτλο: "Ενεργειακές Αποτυπώσεις".

Στη νέα της έκθεση, η Ιωάννα Πούλιου, πιστή στις αξίες της ζωγραφικής αναπαράστασης για τις οποίες έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια της από την πρώτη κιόλας ατομική της έκθεση, παρουσιάζει έργα μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων, με θεματολογία εμπνευσμένη από το τοπίο της πόλης. Με έμφαση σε μια ελεύθερη αναπαράσταση τόσο του αστικού ιστού όσο και των στοιχείων της φύσης, η καλλιτέχνης απεικονίζει τις γειτονιές της πόλης σε διαφορετικές ώρες της μέρας. Στις άκρως ενδιαφέρουσες χρωματικές εναλλαγές του φωτός στα νέα αυτά έργα κυριαρχεί μια αισιόδοξη προσέγγιση της καλλιτέχνιδας.  

Σαν μέσα από όνειρο οι ουρανοί γίνονται αλλού γαλάζιοι και αλλού χρωματιστοί. Η προοπτική με την οποία αποδίδονται τα κτήρια της πόλης και τα σύννεφα στον ουρανό, είναι έντονη, δημιουργώντας μια δραματική ρυθμολογία τόσο των δομικών στοιχείων, δίνοντας ωστόσο μεγαλύτερη έμφαση στα φυσικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια απεικόνιση ιδιαίτερης εκφραστικότητας όπου το φυσικό με το αστικό τοπίο μοιάζει να ενώνονται  σε εικόνες που παραπέμπουν στο όνειρο ή την φαντασία. 

POULIOU_07.jpg
Ιωάννα Πούλιου

Ο Ιστορικός της τέχνης, Μάνος Στεφανίδης αναφέρει για τη νέα δουλειά της καλλιτέχνιδας : " Η Ιωάννα Πούλιου στρέφει τα μάτια της προς τον ουρανό και απελευθερώνεται από τα χρόνια του επιβεβλημένου εγκλεισμού. Ψάχνει τον ορίζοντα".

Στις εικόνες των νέων έργων της καλλιτέχνιδας, ο κόσμος που μας περιβάλλει, στον οποίο κινούμαστε καθημερινά, αποκτά μια ιδιαίτερη ποιητική χροιά, παραλλάσσει τις όποιες δυσμορφίες και κρατά μόνο την γλυκύτητα και τη θαλπωρή του αστικού τοπίου.

Η Πόπη Πανοπούλου είναι συλλέκτρια στιγμών και εκφραστής συναισθημάτων. Έτσι δημιούργησε τις "Ενεργειακές αποτυπώσεις" με αποφασιστικές και ισορροπημένες συνθέσεις. Είναι εκτελεσμένες με ιδιότυπη τεχνοτροπία, η οποία κινείται ανάμεσα στον ιμπρεσιονισμό και τον εξπρεσιονισμό απεικονίζοντας ένα περιβάλλον έντονης ψυχικής και συναισθηματικής διεργασίας. 

Η καλλιτέχνιδα αποτύπωσε τη δίνη της καθημερινότητας, δημιουργώντας έργα που συμβολίζουν τη ισορροπία ανάμεσα στη λογική και  στο συναίσθημα. Σκοπός της ζωγράφου είναι να επιτύχει την ισορροπία μεταξύ των δύο, μιμούμενη τον αέναο αγώνα του ανθρώπινου ψυχισμού που προσπαθεί να τα εξισορροπήσει. 

27 .jpg
Πόπη Πανοπούλου

Η συνομιλία του αυστηρού εξάγωνου από τα στένσιλ με την ανάλαφρη κηλίδα που δημιουργείται από τα πινέλα της κινέζικης καλλιγραφίας πάνω στο λευκό του τελάρου δημιουργεί αυτό το παιχνίδι ισορροπίας. Στροβιλισμοί και εναλλαγές καμπυλόγραμμων ελεύθερων φορμών, με γωνιώδη κλειστά πιο αυστηρά σχήματα και η αντίστιξη του έντονου μαύρου ή των ανοιχτότερων τόνων του, με τα διάφανα ή τα πιο έντονα χρώματα στις μικρότερης έκτασης φόρμες, δημιουργούν ενδιαφέρουσες γεωμετρίες και τονικότητες. Ο μινιμαλισμός είναι χαρακτηριστικό των έργων της σειράς αυτής, η οποία επικεντρώνει περισσότερο στην κίνηση, στην ενέργεια της κάθε σύνθεσης και στην αίσθηση που συνδυαστικά προξενούν στον θεατή. Πρόκειται για έργα ήσυχα, που μας μιλούν υπαινικτικά, αλλά και δυναμικά.

Info: Αστρολάβος - Δεξαμενή | 4/11-10/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 12-4 μ.μ. & 5-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αστρολάβος-Δεξαμενή

Ξανθίππου 11, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/04/2024

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.