Η Ιρανή καλλιτέχνις O.lala σε μια εικαστική συζήτηση για τη θηλυκότητα, την αγάπη και τη σεξουαλικότητα

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η καλλιτέχνις θα παρουσιάσει και θα συζητήσει για το έργο της με προσκεκλημένους συνομιλητές.

For a mandatory paradise

Η γκαλερί Crux φιλοξενεί εκτάκτως, και εκτός του εκθεσιακού της προγράμματος, την ατομική έκθεση της O.lala με τίτλο "For a mandatory Paradise".

Η O.lala είναι Ιρανή καλλιτέχνης. Εργάζεται και δημοσιεύει το έργο της με ψευδώνυμο, γεγονός που της επιτρέπει να διατηρεί την ανωνυμία της και να προστατεύει την καλλιτεχνική της ελευθερία σε μια εποχή αβεβαιότητας. Το έργο της εκφράζει μια κριτική άποψη σχετικά με αναμφισβήτητα γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, και ειδικότερα στη χώρα της. Η καλλιτεχνική πρακτική της O.lala δεν νοείται ανεξάρτητα από την ταυτότητά της ως Ιρανή γυναίκα.

Η έκθεση "For a mandatory paradise" παρουσιάζει μια επιλογή από σχέδια που εκφράζουν μια σύγχρονη αναπαράσταση της θηλυκότητας, της αγάπης και της σεξουαλικότητας. Τα έργα αυτά αποτελούν με έναν τρόπο την απάντηση της καλλιτέχνιδας στην έννοια του παραδείσου ως υπόσχεση αποκλειστικά για τους ενάρετους άνδρες. Ως λέξη περσικής προέλευσης, ο "παράδεισος" είναι μια έννοια στενά συνδεδεμένη με την ανατροφή και το βίωμα της καλλιτέχνιδας. Η ιδέα της μεταθανάτιας ζωής σε ένα ιδανικό τόπο, η οποία όμως περιγράφεται μέσα από μια κατ’εξοχήν ανδρική ματιά, την έκανε συχνά να αισθάνεται αποκλεισμένη ως γυναίκα. Στο έργο της, η O.lala αγνοεί μια υπόσχεση ενός παραδείσου που την κάνει να αισθάνεται αποξένωση, αντιθέτως προτείνει έναν κόσμο που σχεδιάζεται και κατοικείται από γυναίκες, αποκλείοντας κάθε ανδρική παρουσία. Συναισθηματικά, πορνογραφικά και συχνά χιουμοριστικά, τα σχέδιά της απεικονίζουν γυναίκες να απολαμβάνουν τον εαυτό τους ή η μία την άλλη, απελευθερωμένες από κάθε περιορισμό.

For a mandatory paradise
O.lala, Donna vita libertà, 2022, acrylic on paper, 30x40 cm

Οι γυναίκες αυτές είναι ελεύθερες να εκθέτουν το σώμα και τις επιθυμίες τους, να πειραματίζονται με τη σεξουαλικότητά τους και να εκφράζουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων. Το σημαντικότερο είναι ότι στέκονται με αλληλεγγύη και στηρίζουν η μια την άλλη, όπως ακριβώς η O.lala στέκεται με αλληλεγγύη δίπλα στις Ιρανές γυναίκες και στους αγώνες τους.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η O.lala θα παρουσιάσει και θα συζητήσει για το έργο της με προσκεκλημένους συνομιλητές. Η ομιλία θα συντονιστεί από την Μόλλυ Ανδριανού και θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Crux τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ.

Εγκαίνια: 4/11 (5-9 μ.μ.)

Info: Crux | 4/11-3/12 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ.: 1-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου:
 O.lala, I trust every one except you, 2022, acrylic on paper, 30x40 cm

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Βένια Δημητρακοπούλου "σμιλεύει τον έρωτα" στην γκαλερί Κουρντ

Από τα ηχητικά έργα και το βίντεο με την άυλη υπόσταση, μέχρι τις σχεδιασμένες με σινική μελάνη δίνες, τις γραμμές, τις λέξεις, τα χειρόγραφα κείμενα και τις γλυπτικές μορφές σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, περικλείουν χνάρια μιας αυτοενδοσκόπησης και αναπόλησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

"Colors & Minds": Το βιωματικό εικαστικό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ γίνεται έκθεση

Το πρόγραμμα αξιοποίησε την τέχνη ως δίαυλο επικοινωνίας, για την κατανόηση και την αποδοχή του κόσμου γύρω μας, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας πιο φιλικής για όλους.

"Τα παιχνίδια του ΤΗΛΕΜάΧΟΥ": Ο κόσμος της Ιλιάδας και της Οδύσσειας σε μια πρωτογενή σύλληψη

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η νέα έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Ζαννή.

Ο Όμαρ Ζαφάρ κάνει "Ζωγραφική πέρα από τη Ζωγραφική"

Ο καλλιτέχνης προσκαλεί τον θεατή να ενωθεί με τα έργα για να γιορτάσει τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης, να εμπνεύσει, να προκαλέσει και να σφυρηλατήσει συνδέσμους που αντηχούν μεταξύ των πολιτισμών και των γενεών.

Επιστημονικές συναντήσεις στο ΕΑΜ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Στα διηγήματα του Θεοδόση Μίχου πρωτεύουσα της πόλης είναι ένα μπαρ

Η συλλογή διηγημάτων "Ένα για το δρόμο" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι το τρίτο βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Θεοδόση Μίχου.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δείτε τι ετοιμάζουν τα μουσεία της πόλης

Τα μουσεία ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο στις 18/5, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.