"Δύο μικροί Έρωτες από τη Σμύρνη" στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η επιτυχημένη δράση «Αθέατο Μουσείο» τιμά τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Αθέατο Μουσείο 2 μικροί έρωτες από την Σμύρνη © Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα το "Αθέατο Μουσείο", η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, μας προσκαλεί στην παρουσίαση σπάνιων και άγνωστων αρχαιοτήτων από την Μικρά Ασία, που αναδύονται από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. 

Το φθινόπωρο του 2022, με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα από την Καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού, το μουσείο φιλοξενεί δύο αριστουργηματικά αρχαία γλυπτά. Πρόκειται για δύο μικρά μαρμάρινα αγάλματα καθιστών Ερώτων, που διακοσμούσαν άλλοτε μια πολυτελή σαρκοφάγο από το ξακουστό στην εποχή του εργαστήριο γλυπτικής του Δοκιμείου (αρχαία θέση κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ). Τα έργα αγόρασε το 1883 η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία από το αρχαιοπωλείο του Κ. Πολυχρονόπουλου στη Σμύρνη και φυλάσσονται από το τέλος του 19ου αιώνα στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι δύο "μικροί Έρωτες από τη Σμύρνη" παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην καρδιά του Μουσείου, ("Aίθουσα του Bωμού" / αίθουσα 34), από την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου ως την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου. 

Αθέατο Μουσείο 2 μικροί έρωτες από την Σμύρνη
© Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Δύο μικροί Έρωτες από τη Σμύρνη. Μαρμάρινα αγαλμάτια Ερώτων από την διακόσμηση πολυτελούς σαρκοφάγου του 2ου αι. μ.Χ. (αρ. κατ. ΕΑΜ Γ 2895, 2896).

Σε δύο κύκλους παρουσιάσεων, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τα μικρασιατικά εργαστήρια γλυπτικής της αρχαιότητας, τους συμβολισμούς των Ερώτων στην τέχνη του θανάτου, καθώς και για την δράση των Ελλήνων αρχαιολόγων στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Διοίκησης Σμύρνης και την τύχη των σπουδαίων Συλλογών στις μέρες της Καταστροφής. 

Ημερομηνίες παρουσιάσεων

23 Οκτωβρίου, 13 και 27 Νοεμβρίου και 18 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή, ώρα έναρξης 1 μ.μ.

26 Οκτωβρίου, 9 και 30 Νοεμβρίου ημέρα Τετάρτη, ώρα έναρξης 1 μ.μ.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Καρατάσι. Άποψη του όμορφου παραλιακού προαστίου της Σμύρνης το 1921. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

10 κεράκια σβήνει το Attilio Οικεία Τέχνη και το γιορτάζει

Η αναδρομική έκθεση του χώρου τέχνης εγκαινιάζεται στα τέλη του μήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/10/2025

Μοντέρνα γλυπτά κοσμούν το "NYX Esperia Palace"

Η νέα συνεργασία του ξενοδοχείου με τη Sianti Gallery.

Μία νοσταλγική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα

Ένα πρότζεκτ με έργα από απόφοιτους εικαστικούς του Λυκείου Ψυχικού της Τάξης του 1978.

"Ιδανική Συνθήκη": Ονειρικά και αινιγματικά έργα στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ο εικαστικός Αχιλλέας Παπακώστας παρουσιάζει έργα αντιπροσωπευτικά των τελευταίων πέντε ετών.

Η Μαρία Παπαγεωργίου παρουσιάζει τα βιβλία της

Η αγαπημένη τραγουδίστρια θα μιλήσει για τα βιβλία της "Μια χαραμάδα πανικού" και "Το γάβγισμα" στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Onassis Ready: Το νέο στέκι για τα ΠΣΚ του φθινοπώρου βρίσκεται στου Ρέντη

Εικαστικές περιηγήσεις, μουσική, φαγητό και ποτό σε ένα νεοσύστατο χώρο από το Ίδρυμα Ωνάση στην καρδιά του Ρέντη.

Εσύ ξέρεις ποια ήταν η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτρια στην Ελλάδα;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος ο συλλογικός τόμος "Μαρία Πλυτά: Η πρώτη σκηνοθέτρια του ελληνικού κινηματογράφου" τον οποίοι επιμελήθηκε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Μπέτυ Κακλαμανίδου.