8 εκδηλώσεις αφιερωμένες στη Μικρασιατική Καταστροφή

Ξεχωριστά συναυλιακά αφιερώματα, συγκινητικές θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις που μαρτυρούν τον ξεριζωμό των Σμυρναίων.

Ματωμένα χώματα Σταύρος Χαμπάκης©

Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους

Κόντογλου

Ένα εικαστικό αφιέρωμα στον χαρισματικό δάσκαλο Φώτη Κόντογλου αλλά και στα εκατό χρόνια από την εθνική συμφορά του ξεριζωμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Η έκθεση αναπτύσσεται στις εξής θεματικές ενότητες: Οι πρώτοι μαθητές, Μύθοι και ήρωες, Προσωπογραφίες, Τοπογραφίες, Ο ξεριζωμός, Ιστορήσεις ναών, Εικονογραφία. Έργα 39 καλλιτεχνών αντιπαρατίθενται σε έργα του Κόντογλου όπου καταδεικνύονται οι επιρροές, άμεσες και έμμεσες: 52 δανειστές, ιδρύματα, φορείς και ιδιώτες συνέβαλαν με δανεισμούς που αριθμούν σε 135 έργα.

Διαβάστε Επίσης

Η Μικρασία της Κυρα-Δόμνας

Η Μικρασία της Κυρα-Δόμνας

Η Μικρασιάτισσα Δόμνα Σαμίου (1928 – 2012) έκανε γνωστή τη μικρασιατική μουσική στο πανελλήνιο. Στην συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (22/10), η ζωή και το έργο της και η ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού εξιστορούνται παράλληλα πάνω σε δύο αφηγηματικά νήματα τα οποία πλέκονται διαρκώς για να δημιουργήσουν ηχητικά τοπία που ανακαλούν μνήμες και προκαλούν συγκινήσεις. Η αφήγηση υπογραμμίζεται με τη χρήση αρχειακών βίντεο, με τα οποία οι μουσικοί και οι χορευτές επί σκηνής βρίσκονται σε συνεχή διάλογο, δημιουργώντας έναν ενιαίο χωροχρόνο πάνω στον άξονα του χθες με το σήμερα. Η συναυλία αποτυπώνει ανάγλυφα τη συνέχεια της μικρασιατικής μουσικής και την εξέλιξη των τρόπων ερμηνείας της από τις ιστορικές τοπικές παραδόσεις μέχρι τη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα.

Ο "Περιοδεύων Θίασος" της Ελεάνας Γεωργούλη

Περιοδεύων θίασος
Karol Jarek©

Η ανερχόμενη Ελεάνα Γεωργούλη σκηνοθετεί τον έμπειρο Γεράσιμο Γεννατά σε ένα έργο όπου η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο σε μια σκοτεινή κωμωδία πάνω στις πολλαπλές περιπέτειες του Εθνικού Διχασμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μέσα από ένα παράδοξο βαριετέ καταστρώματος, η παράσταση ταξιδεύει στο χρόνο, διατρέχοντας  τα πολιτικά αδιέξοδα που καταβροχθίζουν τη χώρα μας, αγγίζοντας άλλοτε βλάσφημα και άλλοτε ιλαρά τα αποτρόπαια του κόσμου που συνεχίζουν να κυριαρχούν
(θέατρο Ελέρ.).

Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων: Η Μικρασιατική Καταστροφή στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου

Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων

Για να τιμήσει τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ΑΣΚΣΑ) διοργανώνει μια έκθεση που εστιάζει στην καταλυτική επίδραση της τραγωδίας του 1922 στο πνεύμα και την ψυχή της γενιάς που ωρίμασε στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Αυτή η εξέλιξη θα καθορίσει την πνευματική παραγωγή των εκπροσώπων της λεγόμενης Αιολικής αιγαιοπελαγίτικης σχολής της Γενιάς του ’30, όπως και των άλλων προσφύγων πεζογράφων και ποιητών αυτής της περιόδου. Στον χώρο θα παρουσιάζονται περισσότερα από διακόσια εκθέματα, υλικό (χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις, αλληλογραφία, φωτογραφίες και άλλα έργα τέχνης), από τα προσωπικά αρχεία των Ηλία Βενέζη, Γιώργου Θεοτοκά, Στράτη Μυριβήλη και Γιώργου Σεφέρη που απόκεινται στα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής, όπως και σπάνιες εκδόσεις από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. 

"Όνειρο ήταν μα δεν το λησμονήσαμε"

8 εκδηλώσεις αφιερωμένες στη Μικρασιατική Καταστροφή - εικόνα 6

Η Δημοτική Αθηναϊκή Εστουδιαντίνα Σμύρνης-Κωνσταντινουπόλεως "Ο Παναγής Βαϊνδιρλής-Τα Πολιτάκια" παρουσιάζει, στο θέατρο "Ολύμπια" (19/10) ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στο ιδιαίτερο μουσικό ρεπερτόριο μιας μουσικής σχολής που αγκάλιασε κάθε έκφραση μουσικής δημιουργίας, από την καντάδα και την οπερέτα, μέχρι την ελαφρά και λαϊκή μουσική. Ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στα έργα των: Κώστα Γιαννίδη, Γιάννη Σιδερή, Τιμολέοντα Ξανθόπουλου, Παναγιώτη Τούντα, Παναγή Βαϊνδιρλή, Κώστα Σκαρβέλη, Δήμου Μούτση, Σταύρου Ξαρχάκου και Απόστολου Καλδάρα. Μελωδίες που αγαπήθηκαν από γενιές Ελλήνων, τραγούδια που μιλούν στην ψυχή του κόσμου, γεμάτα συναισθήματα και αναμνήσεις. Ερμηνεύουν οι , Μπάμπης Τσέρτος, Στέλιος Διονυσίου, Άννα Ματσούκα, Αγνή Καλουμένου, Γιάννης Χριστόπουλος, Δημήτρης Σιγαλός και Νατάσα Χριστοφιλάκη.

Ο καημός του ξεριζωμού στα "Ματωμένα Χώματα"

Ματωμένα χώματα
Σταύρος Χαμπάκης©

Η επιτυχημένη παράσταση, βασισμένη πάνω στο ομώνυμο συγκλονιστικό μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου, που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Παλούμπης με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνεχίζεται και φέτος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η ιστορία του Μανώλη Αξιώτη, στρατιώτη στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, που μεταφέρει τα γεγονότα που οδήγησαν στην Καταστροφή και τη φυγή των Ελλήνων από τη Σμύρνη, ζωντάνεψε με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου και τον Μιχάλη Σαράντη.

Διαβάστε Επίσης

Ελευσίνα-Ωμό Μουσείο

Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο
© Γιώργης Γερόλυμπος

Μπορεί η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη να μην είναι μία άμεση αναφορά στη μικρασιατική εμπειρία, όμως αν περιηγηθείτε στον χώρο και παρατηρήσετε προσεκτικά τα εκθέματα, θα ανακαλύψετε πολλές καλά κρυμμένες ιστορίες για την προσφυγιά και τον επαναπατρισμό των Μικρασιατών. Μαρτυρίες ντόπιων για τα πρώτα κύματα μεταναστών στην πόλη, η εξάπλωση της κουλτούρας των Σμυρναίων στην Ελευσίνα αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, καθώς και ιστορικά κειμήλια που αποκαλύπτουν τις συνοικίες όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες τα πρώτα χρόνια του ξεριζωμού.

Διαβάστε Επίσης

"Σμύρνη μου αγαπημένη" σε τηλεοπτικές προβολές

smyrni_mou_agapimeni_reissue

Η ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής πάντα συγκινεί, παραμένοντας την εποχή του "προσφυγικού προβλήματος" πολλαπλά επίκαιρη. Η Μιμή Ντενίση την εκμεταλλεύτηκε για να διηγηθεί στο θεατρικό της "Σμύρνη μου αγαπημένη", με πολύ μεγάλη επιτυχία, τις περιπέτειες της εύπορης οικογένειας Μπαλτατζή στην κοσμοπολίτικη ιωνική πόλη και ταυτόχρονα να θυμίσει πως η νεότερη ιστορία μας είναι βαθιά σημαδεμένη από βίαιες μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών. Στη streaming πλατφόρμα του ANT1, μπορείτε πλέον να απολαύσετε και τα επεισόδια της μίνι σειρά, στα οποία περιλαμβάνονται ανέκδοτες σκηνές από την κινηματογραφική ταινία.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ματωμένα χώματα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 140 '

Η Μικρασιατική Καταστροφή ζωντανεύει μέσα από το εμβληματικό έργο, σε μια παράσταση για τον άνθρωπο σε οριακές καταστάσεις.

Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους

  • Αφιερώματα

Ένα εικαστικό αφιέρωμα στον χαρισματικό δάσκαλο Φώτη Κόντογλου αλλά και στα εκατό χρόνια από την εθνική συμφορά του ξεριζωμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Η έκθεση αναπτύσσεται στις εξής θεματικές ενότητες: Οι πρώτοι μαθητές, Μύθοι και ήρωες, Προσωπογραφίες, Τοπογραφίες, Ο ξεριζωμός, Ιστορήσεις ναών, Εικονογραφία. Έργα 39 καλλιτεχνών αντιπαρατίθενται σε έργα του Φώτη Κόντογλου όπου καταδεικνύονται οι επιρροές, άμεσες και έμμεσες: 52 δανειστές, ιδρύματα, φορείς και ιδιώτες συνέβαλαν με δανεισμούς που αριθμούν σε 135 έργα.

Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Μέσα από 5 διαφορετικούς άξονες, η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη μας συστήνει σε αθέατα σημεία της Ελευσίνας. Η πόλη μετατρέπεται σε έκθεμα και μας γυρίζει πίσω στον πυρήνα της ύπαρξής της, από την αρχαιότητα και τα νεότερα χρόνια, στα έθιμα και την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, τη βιομηχανική ανάπτυξη, τον Αίσχυλο, αλλά και τους ανθρώπους που συνθέτουν τον ιστορικό τόπο.

«Η Μικρασία της κυρα-Δόμνας»

  • Αφιέρωμα

Αφιέρωμα στα 10 χρόνια από το θάνατο της Δόμνας Σαμίου. Τραγουδούν οι Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ζαχαρίας Καρούνης και τα μέλη της Χορωδίας «Δόμνα Σαμίου».

Περιοδεύων θίασος

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Αυτή η σκοτεινή κωμωδία μάς μεταφέρει στη Σμύρνη, τον Σεπτέμβρη του 1922. Ένας Αμερικανός πολίτης ναυλώνει το πλοίο Mimosa που θα μεταφέρει δύο χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας στον Πειραιά. Έχοντας μόλις γλιτώσει από τις φλόγες στην προκυμαία, τρεις θεατρίνοι, πάνω σε ένα κατάστρωμα κρατούν συντροφιά στο πλήθος μέχρι να φτάσει απέναντι. Η ταχυδακτυλουργός Νινέτ ειδικεύεται στις εξαφανίσεις πλήθους και στις γενοκτονίες. Ο Κωνσταντίνος είναι ένας πίθηκος/γελωτοποιός με το όνομα του βασιλιά, που χορεύει μπαλέτο και τραγουδά άριες. Ο νοσταλγικός Ακροβάτης θυμάται την εταίρα μάνα του και τον Τούρκο πατέρα του. Οι τρεις τους σκέφτονται δυνατά, παίζουν μουσική, χορεύουν, τραγουδούν και αναζητούν απαντήσεις για τη ζωή και τον θάνατο.

Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Η καταλυτική επίδραση της Μικρασιατικής Καταστροφής στο πνεύμα και την ψυχή της γενιάς που ωρίμασε στα χρόνια του Μεσοπολέμου θα καθορίσει την πνευματική παραγωγή των εκπροσώπων της λεγόμενης Αιολικής αιγαιοπελαγίτικης σχολής της Γενιάς του ’30, όπως και των άλλων προσφύγων πεζογράφων και ποιητών αυτής της περιόδου. Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά, με περισσότερα από διακόσια εκθέματα, υλικό (χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις, αλληλογραφία, φωτογραφίες και άλλα έργα τέχνης), από τα προσωπικά αρχεία των Ηλία Βενέζη, Γιώργου Θεοτοκά, Στράτη Μυριβήλη και Γιώργου Σεφέρη που απόκεινται στα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής, όπως και σπάνιες εκδόσεις από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Στον επίλογο της έκθεσης παρουσιάζεται, με τίτλο «Το έπος του άλλου», το αποτύπωμα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922 (του «Πολέμου της Ανεξαρτησίας») στην τουρκική λογοτεχνία του Μεσοπολέμου.

«Όνειρο ήταν µα δεν το λησµονάµε»

  • Αφιέρωμα

Aφιέρωµα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή µε τη Δηµοτική Αθηναϊκή Εστουντιαντίνα Σµύρνης και Κωνσταντινουπόλεως «Παναγής Βαϊνδιρλής - Τα Πολιτάκια». Συµµετέχουν οι Μπάµπης Τσέρτος, Στέλιος Διονυσίου, Άννα Ματσούκα, Αγνή Καλουμένου, Γιάννης Χριστόπουλος, Δημήτρης Σιγαλός και Νατάσα Χριστοφιλάκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".