Οι κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις της γλώσσας στο καταληκτικό επεισόδιο του "Waste/d Pavilion"

Μια ομάδα καλλιτεχνών κλείνει το τρίτο μέρος του πρότζεκτ από το State of Concept Athens, εξερευνώντας ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα και το σώμα.

Waste/d Pavilion 3

Το State of Concept Athens παρουσιάζει το τρίτο και τελευταίο επεισόδιο του "Waste/d Pavilion", σε επιμέλεια της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών / ΠΑΤ. Το Επεισόδιο 3 συγκεντρώνει έργα, πρότζεκτ, κείμενα που εστιάζουν στα ζητήματα της γλώσσας και του σώματος ή του σώματος της γλώσσας.

Τα πορτρέτα των δραστών του βίαιου ομοφοβικού φόνου του φοιτητή Matthew Shepard το 1998, η κληρονομιά του Αμερικανικού Νέου Χορού με φόντο τα αγάλματα του Χέλμουτ Κολ, του Τζορτζ Μπους και του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο ήχος των χάλκινων που αντικατέστησε την απαγορευμένη γλώσσα στη Δυτική Μακεδονία στην περιοχή των Πρεσπών, ο άγνωστος φάκελος ανταλλαγής γλυπτών "ελληνοβουδιστικής τέχνης", πειραματισμοί που αφορούν τη χρήση της αγγλικής γλώσσας ως υποχρεωτικής λίνγκουα φράνκα, είναι κάποια παραδείγματα από τις ποικίλες "παραβιάσεις” που παρουσιάζει η έκθεση. 

Waste/d Pavilion 3
© Hasan Karakoç, Source: Yirik Family Archive.
Doğa Yirik, Uninterrupted, 2022, video essay, 121’. Image description: Kıymet Karakoç at labour day in Paris, France, 1987.

Τα απόβλητα σώματα, ανθρώπινα και μη, οι γλώσσες, οι ιστορίες τους δεν τελειώνουν, όπως δεν τελειώνουν και οι αγώνες ενάντια στις πολιτικές που συνεχίζουν να μας εκτοπίζουν. Η γλωσσολογική στροφή, ο ερευνητικός και εκπαιδευτικός προσανατολισμός των τεχνών συντονίζονται με πολλαπλούς τρόπους με την παγκοσμιοποιημένη συνθήκη και τον γνωσιακό καπιταλισμό. Η Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (ΠΑΤ) είναι γέννημα αυτής της συνθήκης. Η γλώσσα και το σώμα που κατοικούμε βρίσκονται στον πυρήνα αυτών των μεταστροφών. Τα υποκείμενα που επιτελούμε αφορούν με πολλαπλούς τρόπους την κυριαρχία, την υποτέλεια, την χειραφέτηση. Καθώς η πραγματικότητα ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα πλησιάζει, οι ευάλωτες οικονομίες καθίστανται ολοένα και πιο εξαρτημένες από τις ισχυρές. Το να φανταστούμε νέους τρόπους ενδυνάμωσης, αλληλεγγύης, αντίδρασης παραμένει το ζητούμενο. Μια ‘άλλη’, έκκεντρη γλώσσα (της τέχνης) μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημήτρης Αμελαδιώτης & Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Υπατία Βουρλούμη, Jeremiah Day - Fred Dewey & Simone Forti, Αναστασία Διαβαστή, Kevin Jerome Everson, Σοφία Μαυραγάνη, Νατάσα Μπιζά, Henrik Olesen, Sarp Ozer & Doğa Yirik, Χαρά Στεργίου, Έλενα Τζελέπη, Nikoline Van Harskamp.  

Δημόσιο Πρόγραμμα 

Theory in the Remix

Εργαστήριο από τη Χαρά Στεργίου 
20, 27 Οκτωβρίου & 3, 10 Νοεμβρίου 4.30-6.30 μ.μ.

Οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν με στόχο την υλοποίηση ή και την επιτέλεση ενός διαλεκτικού συλλογικού mix. Το κάλεσμα απευθύνεται σε άτομα με ενδιαφέρον για τις σύγχρονες διεπιστημονικές θεωρητικές προσεγγίσεις, το αναδυόμενο πεδίο σπουδών ήχου στην καλλιτεχνική έρευνα και θεωρία, τη ποπ κουλτούρα, τη ζωντανή εμπειρία, την επινόηση υβριδικών καλλιτεχνικών προσεγγίσεων βασισμένων στην έρευνα, και την εξιστόρηση. Δεν απαιτούνται γνώσεις τεχνολογίας ήχου. 

Εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 15 Οκτωβρίου με την αποστολή μιας σύντομης επιστολής ενδιαφέροντος (έως 200 λέξεις) στο info@stateofconcept.org. Ελεύθερη Είσοδος. Περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μέρος των συναντήσεων θα ηχογραφηθεί, ενώ αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σε μια επιτελεστική διάλεξη.

Conversation: The Occupation of New Dance Legacies (Συζήτηση: Η κατάληψη της κληρονομιάς του Νέου Χορού)

Περφόρμανς και σεμινάριο από τον Jeremiah Day 
Νοέμβριος 2022


H ημερομηνία και η πρόσκληση συμμετοχής για το σεμινάριο θα ανακοινωθούν σύντομα.

Εγκαίνια 14/10 (7-10 μ.μ.)

Info: State of Concept Athens | 14/10-22/12 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 4.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Kevin Jerome Everson, May June July, 2021, film still, HD video

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.