"Το χαρακτικό έργο" του Χρόνη Μπότσογλου

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα εκδοθεί κατάλογος σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αφιερωμένος στο έργο του καλλιτέχνη.

Κεφάλι (αυτοπροσωπογραφία), Χρόνης Μπότσογλου (1997)

To Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή παρουσιάζει στο κοινό την ατομική έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χρόνης Μπότσογλου: Tο χαρακτικό έργο", στον χώρο τέχνης ETCH INK, από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Η έκθεση των χαρακτικών έργων του Χρόνη Μπότσογλου από τη συλλογή του Ιστορικού Αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών, παρουσιάζεται λίγους μήνες μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη και φιλοδοξεί να φωτίσει ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της εικαστικής του δουλειάς, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το σύνολο της χαρακτικής του δουλειάς. 

Άτιτλο, Χρόνης Μπότσογλου (1989)

Η ενασχόληση του Μπότσογλου με την τέχνη της χαρακτικής εκκινεί περίπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και συνδέεται άρρηκτα με την επαφή και τη στενή συνεργασία που ανέπτυξε ο καλλιτέχνης με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, των καλλιτεχνών Pino Pandolfini και Δήμητρας Σιατερλή, από το 1981 μέχρι το 2017. Η μεταξύ τους γνωριμία στάθηκε αφορμή για μια γόνιμη συμπόρευση και έναν σημαντικό αριθμό ομαδικών εκθέσεων.

Αυτοπροσωπογραφία (κεφάλι ΙV), Χρόνης Μπότσογλου (2003)

Το 1989 συγκροτήθηκε η Ομάδα του Κέντρου Χαρακτικής σημειώνοντας σημαντική δραστηριότητα με ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Μπότσογλου υπήρξε σταθερό μέλος της ομάδας, με την οποία συνδέθηκαν και πρόβαλλαν επίσης η Τόνια Νικολαΐδη, η Μαρία Ζιάκα, ο Παναγιώτης Γράββαλος, η Ρουμπίνα Σαρελάκου, ο Μιχάλης Αρφαράς, ο Pino Pandolfini και η Δήμητρα Σιατερλή.

Pietà, Χρόνης Μπότσογλου (1990)

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε περίπου 90 χαλκογραφίες που συγκαταλέγονται στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΧΑ. Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Βάσια Μαγουλά: "Το χαρακτικό έργο του Μπότσογλου εντάσσεται δικαιωματικά στο πληθωρικό σύνολο της εικαστικής του δουλειάς, συγκροτώντας ένα σώμα έργων που οφείλει να διαβαστεί και να μελετηθεί παράλληλα με το υπόλοιπο καλλιτεχνικό του έργο".

Μητέρα, Χρόνης Μπότσογλου (1985)

Μέσα από τη χαρακτική ο χαράκτης Μπότσογλου καταπιάνεται και εντρυφεί ακόμα περισσότερο στην αυτοπροσωπογραφία, την αναπαράσταση οικείων προσώπων και θεμάτων και το γυμνό σώμα. Συνήθης πρακτική του υπήρξε η διερεύνηση μιας ιδέας μέσα από πολλαπλές σπουδές, εκδοχές ή παραλλαγές, με σκοπό την εμβάθυνση και την κατανόησή του θέματός του. Ακολουθώντας την ταξινόμηση σε ενότητες του συνολικού του έργου, στο σύνολο των χαρακτικών εντοπίζονται θεματικές όπως η Εικόνα του Σώματος (1979-1992), οι Σελίδες Ημερολογίου (1980-1990) και τα Ερωτικά (1986-).

Στην έκθεση προβάλλεται επίσης το μικρό βίντεο του σκηνοθέτη και συνεργάτη του Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, Νίκου Αναγνωστόπουλου.

Εγκαίνια: 7/10 (7-1 μ.μ.)

Info: Χώρος τέχνης ETCH INK | 7/10-5/11 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ. 5 – 9 μ.μ. & Σαβ. 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.