"Λύσις": Μία περφόρμανς της Μαίρης Ζυγούρη στον Ωρωπό

Μία ιδιοτοπική περιήγηση ανάμεσα στα ερείπια του αρχαίου ονειροθεραπευτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου.

Λυσις

Η εικαστικός, περφόρμερ και ερευνήτρια Μαίρη Ζυγούρη συνεχίζοντας την πολύχρονη ενασχόληση πάνω στις εικαστικές πρακτικές της Ιδιοτοπικής Επιτέλεσης, (sitespecificperformance), παρουσιάζει το νέο της πρότζεκτ "Λύσις" στον Αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου Ωρωπού, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Η καλλιτέχνιδα κατά την  διάρκεια της περιόδου της βιωματικής διαδικασίας στο Αμφιάρειο του Ωρωπού (12 Μαίου-12 Ιουνίου), επιχείρησε να καλλιεργήσει βαθύτερη σύνδεση με το φυσικό τοπίο, βασισμένη στο σώμα, στις αισθήσεις, το συναίσθημα, τη φαντασία, να αφουγκραστεί το τοπίο και να ψηλαφίσει την επιδερμίδα του.

Λυσις

Οι ερευνητικοί άξονες που αποτελούν πυρήνα και πυξίδα για το πρότζεκτ, βασίζονται, μεταξύ άλλων, στη διερεύνηση της επιτελεστικότητας του ύπνου και του ονείρου, στο βίωμα του αρχαιολογικού χώρου ως τόπο του Άλλου και  στη σημασία του υδάτινου στοιχείου και τη σχέση του με το όνειρο.

Πρόκειται για μία προβολή μιας ονειρικής αφήγησης. Τρείς αλλόκοτες περσόνες, αντικατοπτρισμοί του  πολλαπλού εαυτού του υποκειμένου κινούνται από το εσωτερικό ονειρικό τοπίο στο εξωτερικό περιβάλλον του Αμφιάρειου. Είναι σκιές του θεραπευτικού ονείρου "Λύσις": Μια ανόργανη πορτοκαλί οντότητα (Άννα Τζάκου, περφόρμερ, σκηνοθέτης και ερευνήτρια των Παραστατικών Τεχνών), ένας μικροκέφαλος γίγαντας (Δημήτρη Τσιάμης, ηθοποιός και σκηνοθέτης) και μία λευκή θηλυκή κολώνα (Μαίρη Ζυγούρη).

Λυσις

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε όλο αυτό το εγχείρημα, αφού η καλλιτέχνιδα καλεί τον θεατή να βιώσει τον αρχαιολογικό χώρο, ανοιχτό και ενεργοποιημένο εντός μιας συλλογικής επιτελεστικής εμπειρίας "περάσματος", στο κοινό "εδώ και τώρα".

Είσοδος Δωρεάν (εισιτήριο μόνο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο 3€)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".