Φωτιά και νερό συναντιούνται στο έργο της Ελένης Μυλωνά

Το «Fire in the Lake», που προσεγγίζει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, θα παρουσιαστεί στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Η Ελένη Μυλωνά την ώρα της εγκατάστασης του Fire in the Lake

H Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει το έργο "Fire in the Lake” της Ελένης Μυλωνά. Μαζί με την κεντρική προβολή (performance for the camera), η εικαστικός θα παρουσιάσει μία εγκατάσταση στον χώρο και φωτογραφίες• ένα έργο που φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το "Fire in the Lake” πρωτοπαρουσιάστηκε διαδικτυακά τον Ιανουάριο του 2022 και επιλέχθηκε για επίσημη συμμετοχή στο "Vaasa International Wildlife Film Festival" στη Φιλανδία και στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους &"short to the point" στη Βουδαπέστη.

Ελένη Μυλωνά Fire in the Lake
@Zoumboulakis Galleries

Όπως γράφει η ίδια: "Κατεβαίνοντας στην παραλία μια μέρα τέλη Αυγούστου είδα παράξενα αντικείμενα να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Ανέσυρα κάνα δυο, αναγνωρίζοντας θραύσματα από καμένα ξύλα. Ένας παχύρευστος πολτός, μια μαύρη άμμος επέπλεε και σκέπαζε την θάλασσα από άκρη σε άκρη και το κύμα την ξέβραζε στην ακτή. Πρωτόγνωρη, αποκαλυπτική εικόνα".

"Βιντεογράφησα αυτό το αλλόκοτο τοπίο και μάζεψα ένα σωρό σακιά μαύρη άμμο, κουκουνάρια, κλαριά και διάφορα άλλα αποτεφρωμένα θραύσματα. Έφερα το υλικό στο εργαστήριό μου και δημιούργησα μια μαντάλα ως αφιέρωμα / μνημείο για τις απώλειες από τις καταστροφικές φωτιές που κοντεύουν να γίνουν καθημερινότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ταξινόμηση των στοιχείων της εγκατάστασης, παραπέμπει σε μουσειακό έκθεμα, ή ίσως σε στρατιωτικό νεκροταφείο. Το έργο ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της performance για την κάμερα με την καταστροφή της ίδιας της εγκατάστασης που έδωσε στο έργο μια ακόμα επίκαιρη διάσταση".

Ελένη Μυλωνά Fire in the Lake
@Zoumboulakis Galleries

Το video ξεκινάει με έναν ύμνο στα Σανσκριτικά από το Rig Veda που απευθύνει η καλλιτέχνης προς τον θεό Ganesh (με μορφή Ελέφαντα) που ευλογά κάθε νέο ξεκίνημα. Το φωνητικό προς το τέλος, Να’τ, είναι ύμνος προς τον θεό Μοχάμεντ, από έναν παραδοσιακό Αφγανό τραγουδιστή στην περσική γλώσσα Φαρσί, που ηχογραφήθηκε από την UNESCO γύρω στο 1960. Ο τίτλος του έργου αναφέρεται στο χρησμό #49 του I Ching.

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 14–29/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: Η Ελένη Μυλωνά την ώρα της εγκατάστασης του Fire in the Lake@Zoumboulakis Galleries

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Πλατεία Κολωνακίου 20
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Δήμος Αθηναίων τιμά τον Μανώλη Γλέζο με νέο πολυχώρο

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, επιβεβαίωσε σε σχετική συνάντηση την πρόθεσή του Δήμου να προχωρήσει στη δημιουργία Πολυχώρου Μνήμης και Δράσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

"Cosmic Theatre": Τι σχέση έχουν τα αστρονομικά φαινόμενα με τη σύγχρονη τέχνη;

Μια σειρά πολιτιστικών δράσεων πραγματοποιούνται έως τον Νοέμβριο στον Πειραιά.

Όλα όσα θα δούμε στο εναρκτήριο event της 9ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Μια έκθεση και πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας.

OpenArtLink 2025: Ένα φεστιβάλ μεταμορφώνει τον Πειραιά σε ζωντανό σημείο αναφοράς

Η διεθνής πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης εγκαινιάζεται αυτή την εβδομάδα.

Τι μας λέει και τι όχι η έκθεση για την Έφη Στρούζα στο ΙΣΕΤ;

O επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος γράφει για το αφιέρωμα "Έφη Στρούζα: ένα νέο ταξίδι".

Οι νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ που θα δούμε μέσα στο φθινόπωρο

Τι έρχεται προσεχώς στο ιστορικό κτίριο της Συγγρού.

Τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μάς συστήνονται: "Ο Μετεωρίτης" στην Κυψέλη

Το βιβλιοπωλείο με το αστρικό όνομα και το όραμα να γίνει "Βιβλιοθήκη της Βαβέλ" παίρνει τη σκυτάλη στη στήλη όπου ιδιοκτήτες συνοικιακών βιβλιοπωλείων μας ξεναγούν στον μικρόκοσμό τους -εκεί που χτυπά η καρδιά του βιβλίου.