"Phenomenon": Ένα πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης στην Ανάφη

Η τέταρτη έκδοση του καλλιτεχνικού προγράμματος στο νησί διοργανώνει δημόσιες πολιτιστικές δράσεις που αναδεικνύουν την καθημερινότητα των ντόπιων και πώς αυτή έχει διαμορφωθεί ανά τα χρόνια.

Ανάφη Phenomenon

Ο οργανισμός Phenomenon Anafi και η Συλλογή Kerenidis Pepe διοργανώνουν την τέταρτη έκδοση του Phenomenon, ενός προγράμματος σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο νησί της Ανάφης. Το Phenomenon 4 θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα δημόσιων δράσεων μεταξύ 27 Ιουνίου και 4 Ιουλίου και μία έκθεση σύγχρονης τέχνης που θα εγκαινιαστεί στις 2 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 11 Ιουλίου. 

Το δημόσιο πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά εκδηλώσεων, όπως μία ομιλία της Karen Barad, βιντεοπροβολές με έργα του Éric Baudelaire και της Moyra Davey, μια βραδιά ανάγνωσης με τη Maggie Nelson και περφόρμανς από τον Jimmy Robert και τον Oriol Vilanova. Η έκθεση, η οποία θα λάβει χώρα σε διάφορα σημεία του νησιού, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μία φωτογραφική εγκατάσταση της Moyra Davey, μία σειρά ζωγραφικών έργων της Καρολίνας Κρασούλη και εικαστικές εγκαταστάσεις του Ian Kiaer, του Daniel Steegmann Mangrané, του Oriol Vilanova και της Μαρίνας Ξενοφώντος.

Moyra Davey, installation view, Moyra Davey: Lanak/Obras/Works, Artium Museoa, Vitoria - Gasteiz, 2021. Courtesy of the artist. Photography: Gert voor Int’ Holt
Moyra Davey, installation view, Moyra Davey: Lanak/Obras/Works, Artium Museoa, Vitoria - Gasteiz, 2021. Courtesy of the artist. Photography: Gert voor Int’ Holt

Mε αφετηρία την καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού και τον τρόπο με τον οποίο έχει αναδιαμορφωθεί και μετασχηματιστεί ανά τα χρόνια—το πέρασμα δηλαδή από τον ετήσιο κύκλο της αγροτικής ζωής, όπως ίσχυε μέχρι τη δεκαετία του ’80, στην τρίμηνη τουριστική καλοκαιρινή περίοδο που διαδέχεται τον "λήθαργο" του χειμώνα και τη χειμερινή μετακίνηση των νησιωτών στην ηπειρωτική χώρα για βιοπορισμό—το Phenomenon 4 θα διερευνήσει την έννοια του χρόνου και τις χωροχρονικές κατασκευές που ορίζουν την καθημερινή μας ζωή. Ο χρόνος δεν είναι ίδιος για όλους. Σε μια περίοδο ραγδαίων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών και μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας η γραμμική θεώρηση του χρόνου τίθεται υπό αμφισβήτηση. Μέσα από τη δημιουργία κοινών βιωμάτων που βασίζονται στη συνεργασία και τη συνύπαρξη το Phenomenon 4 μάς καλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τον χρόνο. Σε έναν τόσο απομακρυσμένο τόπο, όπως η Ανάφη, όπου ο χρόνος κυλά αλλιώς, καλούμαστε να αναθεωρήσουμε τους κανονιστικούς ρυθμούς της ζωής μας, να σκεφτούμε και να πράξουμε διαφορετικά.  
 
Αναλυτικές πληροφορίες για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Tristrato": Μια έκθεση σε συνομιλία με τη "Στέλλα" του Μιχάλη Κακογιάννη

Ο Απόστολος Χαντζαράς παρουσιάζει έργα που αναδιατυπώνει την αφήγηση της γνωστής ταινίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/01/2026

Από την αρχιτεκτονική στο βίωμα: Η νέα έκθεση για την έννοια της κατοίκησης στο Chili Art Gallery

"Οι κατοικίες του Εαυτού" του Πάρη Καπράλου, σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες, εξετάζουν την κατοίκηση ως ψυχολογική, υπαρξιακή και συμβολική διεργασία.

"Belly of the Fish": Αναζητώντας την εξέλιξη μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο σουρεαλισμό

Η Βαλεντίνα Μπαρτολίνι χρησιμοποιεί βιβλικές εικόνες για να χαρτογραφήσει διαδικασίες ανάπτυξης και μεταμόρφωσης.

Η τέχνη της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο μέσα από το νέο ντοκιμαντέρ "Από χώμα και νερό"

Παλιοί, αλλά και νεότεροι επαγγελματίες τρίτης γενιάς, μοιράζονται την σκέψη τους γύρω από την κεραμική και το μέλλον του επαγγέλματος.

"Μετα-Διαδρομές": Νέα έκθεση και βιβλίο από τον Ιωάννη Μάζη

Ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη θεωρία και τη γεωπολιτική σκέψη.

Αναδρομική έκθεση για τον διεθνούς φήμης φωτογράφου μόδας Bill Georgoussis

Οι σημαντικότερες στιγμές από την 30ετή πορεία του δημιουργού σε ένα αφιέρωμα στη Λέσβο.