Νέος εκθεσιακός χώρος στην Ακρόπολη για τη γκαλερί Δύο Χωριά

Η νέα έδρα της γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας εγκαινιάζεται αυτό το καλοκαίρι με την έκθεση «After Hope».

Δύο Χωριά Ακρόπολη

Η γκαλερί Δύο Χωριά ανακοίνωσε τα εγκαίνια ενός νέου εκθεσιακού χώρου στην Ακρόπολη, που ανοίγει με την έκθεση "After Hope".

Η γκαλερί ιδρύθηκε το 2018 από την Μαρίνα Βρανοπούλου, με στόχο να αποτελέσει έναν χώρο με ελληνικές ρίζες και διεθνείς προδιαγραφές, που συσπειρώνει καλλιτέχνες και κοινό. Κάτι σαν salon του 18ου αιώνα, όπου η συνεύρεση των ανθρώπων και η ανταλλαγή απόψεων έχει και τη μεγαλύτερη σημασία απ’ οτιδήποτε άλλο, επικεντρώνοντας σε νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες από μικρές αναπτυσσόμενες χώρες. Το όνομα "Δύο Χωριά", εμπνέεται από τη μονογραφία του Έλληνα αρχιτέκτονα, Άρη Κωνσταντινίδη: "Δύο "χωριά" απ' τη Μύκονο", συμβολίζοντας μεταφορικά την γκαλερί και το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας.

Ξεκινώντας το 2015 από μία πλατφόρμα τέχνης στη Μύκονο και τη Δήλο, που κάλεσε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, να ζήσουν και να παράγουν στο λίκνο του Κυκλαδίτικου πολιτισμού, τα Δύο Χωριά συντηρούν έκτοτε ένα διεθνές πρόγραμμα, με εκθέσεις και δημοσιεύσεις καταξιωμένων και νέων καλλιτεχνών, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, εκπροσωπώντας νέα ρεύματα της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και εξασφαλίζοντας σε μυημένο και μη κοινό και εκκολαπτόμενους καλλιτέχνες μια μοναδική ευκαιρία, που πιθανόν δεν θα ήταν άμεσα προσβάσιμη.

Σήμερα, επτά χρόνια από την ίδρυσή τους, τα Δύο Χωριά μετακομίζουν δίπλα στον Παρθενώνα, δύο μόλις λεπτά από το Μουσείο της Ακρόπολης, στη θέση μίας αστικής έπαυλης της Ύστερης Αρχαιότητας (4ος αι. μ.Χ.) και επιστρέφοντας ξανά στις ρίζες, πίσω στην πηγή της δημιουργικότητας. Ο νέος χώρος στεγάζεται σε ένα καινούργιο, βιομηχανικής αισθητικής κτίριο, με αρχαιοελληνικά ευρήματα στον κεντρικό εκθεσιακό όροφο, καθώς και βυζαντινές ψηφίδες στην αυλή του, σε μια απροσδόκητη μείξη του ελληνικού και του διεθνούς, του παλαιού και του σύγχρονου.

Τα Δύο Χωριά στην Ακρόπολη ανοίγουν τις πόρτες τους στις 18 Ιουνίου, παρουσιάζοντας την ομαδική έκθεση "After Hope". Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρίστος Ακορδαλίτης, Pablo Benzo, Javier Calleja, Mira Dancy, Maja Djordjevic, Hulda Guzman, Ηλίας Καφούρος, Katelyn Ledford, Rhys Lee, Ηλιοδώρα Μαργέλλου και Τατιάνα Ζαγάρη (Pottato).
Τα επίσημα εγκαίνια του νέου μας χώρου θα πραγματοποιηθούν το Φθινόπωρο του 2022.

Το project space της γκαλερί στη Νέα Φιλοθέη, θα παραμείνει ενεργό και θα λειτουργεί ως δεύτερος εκθεσιακός χώρος και γραφεία της γκαλερί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πίσω από τις κουίντες ενός μουσικοθεατρικού θιάσου με το "Viva la mamma!"

Στις 8 παραστάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου θα γνωρίσουμε τι συμβαίνει στις ετοιμασίες ενός έργου, που πρόκειται να ανέβει στη σκηνή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/02/2026

Το Φανταστικό και η Τέχνη σε διάλογο στη νέα έκθεση του Μιχάλη Αρφαρά

Ο Μιχάλης Αρφαράς, ως αγγελιαφόρος της Φανταστικής Τέχνης, απομακρύνεται συνειδητά από τη συμβατικότητα και εμπιστεύεται τη δική του πρωτοτυπία.

Ο Γιάννης Ρίτσος εμπνέει τις σκηνές της Αθήνας

Δύο μουσικές παραστάσεις και μια θεατρική παρουσιάζονται αυτό το διάστημα και είναι ενδεικτικές της διαχρονικότητας του έργου του σπουδαίου Έλληνα ποιητή.

Στέλλα και Μαρία Παπά: Ένα ξεχωριστό δίδυμο τέχνης

Αν και γεννήθηκαν το 1985, οι δύο αδερφές εικαστικοί μετρούν ήδη πάνω από 10 βραβεία, ενώ το 2026 θα συμμετάσχουν με τα έργα τους σε διεθνείς εκθέσεις και προβολές.

Μία "Φωλιά", έξι διηγήματα από ένα δυσοίωνο μέλλον

Το πρώτο βιβλίο του φιλολόγου και δημοσιογράφου Γιώργου Ψωμιάδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

Αναδρομική έκθεση "μιας διαδρομής στη Φύση, στο Φως και στη Γυναικεία Μορφή" για τη Βούλα Λασπιά-Καμάρα

Μέσα από 30 έργα ξετυλίγεται η καλλιτεχνική ιστορία της εικαστικού, που ξεκίνησε από το εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη και έφτασε μέχρι την ηλιόλουστη Αίγινα.

5+1 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να χάσεις το φετινό Παζάρι Βιβλίου

Το 29ο Παζάρι Βιβλίου συνεχίζει να μας υποδέχεται στην Κλαυθμώνος κι εμείς συγκεντρώσαμε 5 λόγους (συν μια... τολμηρή ιδέα) για τους οποίους αξίζει να το επισκεφτείτε.