"Συχνότητες και μετασχηματισμοί": Μία συζήτηση με αφορμή την έκθεση στο Radio Athènes και τον χώρο τέχνης Μελάς Μαρτίνος

Το σημαντικό έργο των Μπία Ντάβου, Παντελή Ξαγοράρη και Peter Roehr, αλλά και τη σχέση τους με σύγχρονους/ες καλλιτέχνες/ιδες όπως η Tauba Auerbach παρουσίαστηκε στην έκθεση «Συχνότητες Ι ». Τέσσερις ιστορικοί μιλούν για τη συμβολή αυτών των δημιουργών και τη εντατική μελέτη των έργων τους.

Παντελής Ξαγοράρης, Άτιτλο, c.1970. Σχέδιο με υπολογιστή (24.8 x 35.5 εκ.). Ευγενική παραχώρηση Radio Athènes & Μελάς Μαρτίνος @Γιάννης Χατζηασλάνης

Με αφορμή την έκθεση "Συχνότητες Ι" που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο στο Radio Athènes και στον χώρο τέχνης Μελάς Μαρτίνος, τέσσερις ιστορικοί τέχνης συναντιούνται στο Ινστιτούτο Γκαίτε και καταθέτουν τις σκέψεις τους για το έργο που μας κληροδότησαν η Μπία Ντάβου, ο Παντελής Ξαγοράρης και ο Peter Roehr, αλλά και τη σχέση τους με σύγχρονους/ες καλλιτέχνες/ιδες όπως η Tauba Auerbach.

Η Τίνα Πανδή και ο Σταμάτης Σχιζάκης, επιμελητές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας (ΕΜΣΤ), θα μας μιλήσουν για την έρευνα και την εντατική ενασχόλησή τους με το έργο της Μπίας Ντάβου και του Παντελή Ξαγοράρη, όπως και για την πρώτη μεγάλης κλίμακας έκθεση που αφιερώθηκε στο έργο της Μπίας Ντάβου το 2016. Η ομιλία της Πανδή θα επικεντρωθεί στο σύστημα και στη σειραϊκότητα στο έργο της Ντάβου, και στη σύνδεσή του με το διεθνές καλλιτεχνικό πλαίσιο. Ο Σχιζάκης θα μιλήσει κυρίως για τη σημασία της διαδικασίας και του χρόνου στο έργο του Ξαγοράρη.

Μπία Ντάβου, Άτιτλο, 1972. Σπρέυ σε χαρτί (35.5 x 50 εκ.). Ευγενική παραχώρηση Radio Athènes & Μελάς Μαρτίνος
@Γιάννης Χατζηασλάνης
Μπία Ντάβου, Άτιτλο, 1972. Σπρέυ σε χαρτί (35.5 x 50 εκ.). Ευγενική παραχώρηση Radio Athènes & Μελάς Μαρτίνος

Η Κλέα Χαρίτου, ιδρυτικό μέλος της επιμελητικής ομάδας miss dialectic και διδάσκουσα στην ΑΣΚΤ, θα εστιάσει στον διάλογο και στη σχέση ανάμεσα στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία στην Ελλάδα στις αρχές του 1970, όπως και στην έννοια του συστήματος, μέσα από την ατομική έκθεση του Ξαγοράρη Μετασχηματισμοί 2 και τη συμμετοχή του στην ομαδική έκθεση Η τέχνη των υπολογιστών, οι οποίες παρουσιάστηκαν το 1971 στο Ινστιτούτο Γκαίτε Τέλος, η Έλενα Παπαδοπούλου, διευθύντρια του Radio Athènes, θα μιλήσει για τις αντιστοιχίες και την ποίηση της σειραϊκότητας και της επανάληψης.

Πληροφορίες: Ινστιτούτο Γκαίτε, Τετάρτη 11 Μαΐου (7 μ.μ.)

@ πρώτης φωτό: Παντελής Ξαγοράρης, Άτιτλο, c.1970. Σχέδιο με υπολογιστή (24.8 x 35.5 εκ.). Ευγενική παραχώρηση Radio Athènes & Μελάς Μαρτίνος @Γιάννης Χατζηασλάνης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Θραύσματα "Σώματος και Ψυχής" συνθέτει η εικαστικός Μαρίνα Κορέλλη

Ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος καλωσορίζει την καλλιτέχνιδα φιλοξενώντας τη νέα σειρά έργων της στον χώρο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/05/2022

"Ρεμπέτικα συναξάρια": Η παράδοση του ρεμπέτικου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Εργαστήρια-ομιλίες, θεατρικά και μουσικά αναλόγια συνθέτουν το πρόγραμμα της τριήμερης διοργάνωσης που είναι αφιερωμένη στο ρεμπέτικο.

Neo Cosmos: Εγκαίνια για ένα νέο χώρο με την παρουσίαση καλλιτεχνικών πρακτικών που σχετίζονται με τα αστικά κοινά

Τρία έργα σε αλληλεπίδραση σχολιάζουν καταστάσεις αντίθεσης και συνύπαρξης ψηλαφώντας το χώρο ο οποίος δημιουργείται μέσα στην ένταση φαινομενικά αντίθετων καταστάσεων δημιουργίας και αλληλεξάρτησης.

Δύο νέες εκθέσεις φιλοξενούνται στη Γκαλερί Ευριπίδη

Η Δάφνη Κωστοπούλου εγκαινιάζει την έκθεση "Under the Microscope" και η Έλλη Εμπεδοκλή την σειρά έργων "Ευγνωμοσύνη". Μαζί δημιουργούν έναν ουσιαστικό εσωτερικό διάλογο και ωθεί τον θεατή να ανακαλύψει βαθιά κρυμμένα συναισθήματα.

Το Athens Photo World Teens έρχεται τον Ιούνιο

Το εφηβικό τμήμα του μεγαλύτερου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας τιμά "τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον" με μια ξεχωριστή έκθεση

Ο Φώτιος Μπάλας συνθέτει ένα εφήμερο περιβάλλον για τις παραδόσεις της Αρκαδίας

Μια καλλιτεχνική αναδρομή στην εξέλιξη της αρκαδικής γης και τα κινήματα τέχνης που συνδέθηκαν με τον ιστορικό τόπο.

Παράδοση και ψηφιακές τέχνες συνομιλούν στη νέα έκθεση του Αμερικανικού Κολεγίου Deree

Η έκθεση αποτελεί μέρος του Arts Festival που διοργανώνει η Σχολή και εγκαινιάζεται με την επιμέλεια της Δάφνης Δραγώνα.