"Ενέχυρο, καταπίστευση και το αόρατο χέρι": Καλλιτεχνική απόδοση των πολιτικών συνθηκών της γερμανικής επανένωσης από τον Andreas Siekmann

H παρουσίαση της έκθεσης «Ενέχυρο, καταπίστευση και το αόρατο χέρι» εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen.

O τζόγος της Treuhand

Στο έργο του "Ενέχυρο, καταπίστευση και το αόρατο χέρι", το οποίο προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον, ο Βερολινέζος καλλιτέχνης Andreas Siekmann πραγματεύεται τους μηχανισμούς της αγοράς και τις πολιτικές διεργασίες στις οποίες βασίστηκε η οικονομική αναδιάρθρωση της Ανατολικής Γερμανίας μετά τη γερμανική επανένωση, αναδεικνύοντας μια νέα, ασυνήθιστη οπτική στη συζήτηση για τη δημόσια περιουσία.

Σε μια σειρά 20 χαρακτικών, ο Siekmann περιγράφει τη διαδικασία μετατροπής των επιχειρήσεων λαϊκής ιδιοκτησίας της ΛΔΓ σε ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες της επανενωμένης Γερμανίας. Ως κέντρο συντονισμού αυτής της μεγάλης κλίμακας διαδικασίας ιδιωτικοποίησης  ιδρύθηκε η λεγόμενη Treuhandanstalt. Η μετατροπή των επιχειρήσεων λαϊκής ιδιοκτησίας της αλλοτινής ΛΔΓ σε κεφαλαιουχικές εταιρείες θεωρήθηκε στην ουσία ως ένα ενέχυρο, μια προϋπόθεση ώστε το αόρατο χέρι της οικονομίας της αγοράς να φέρει ένα νέο οικονομικό θαύμα.

Διαπραγμάτευση υπό πίεση χρόνου Andreas Siekmann
Διαπραγμάτευση υπό πίεση χρόνου

Το έργο αυτό του Siekmann, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005 και έτυχε μεγάλης προσοχής, θα παρουσιαστεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε σε μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή και με τα κειμενικά του στοιχεία μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα. Στο "Ενέχυρο, καταπίστευση και το αόρατο χέρι" ο καλλιτέχνης κατορθώνει να εκφράσει με καλλιτεχνικά μέσα πολιτικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και οικονομικές δομές εξουσίας, αλλά και να αποκαλύψει τα σωστά ερωτήματα. Έτσι, όχι μόνο εξετάζεται ένα σημαντικό κομμάτι της πρόσφατης γερμανικής ιστορίας, αλλά κυρίως αναδεικνύεται μια πολυσυζητημένη πτυχή της συζήτησης για τη δημόσια περιουσία.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Μαρίνα Φωκίδη.

 Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαίου (4 μ.μ.)

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 05-22/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 9 π.μ. - 4 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.