"Ενέχυρο, καταπίστευση και το αόρατο χέρι": Καλλιτεχνική απόδοση των πολιτικών συνθηκών της γερμανικής επανένωσης από τον Andreas Siekmann

H παρουσίαση της έκθεσης «Ενέχυρο, καταπίστευση και το αόρατο χέρι» εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen.

O τζόγος της Treuhand

Στο έργο του "Ενέχυρο, καταπίστευση και το αόρατο χέρι", το οποίο προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον, ο Βερολινέζος καλλιτέχνης Andreas Siekmann πραγματεύεται τους μηχανισμούς της αγοράς και τις πολιτικές διεργασίες στις οποίες βασίστηκε η οικονομική αναδιάρθρωση της Ανατολικής Γερμανίας μετά τη γερμανική επανένωση, αναδεικνύοντας μια νέα, ασυνήθιστη οπτική στη συζήτηση για τη δημόσια περιουσία.

Σε μια σειρά 20 χαρακτικών, ο Siekmann περιγράφει τη διαδικασία μετατροπής των επιχειρήσεων λαϊκής ιδιοκτησίας της ΛΔΓ σε ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες της επανενωμένης Γερμανίας. Ως κέντρο συντονισμού αυτής της μεγάλης κλίμακας διαδικασίας ιδιωτικοποίησης  ιδρύθηκε η λεγόμενη Treuhandanstalt. Η μετατροπή των επιχειρήσεων λαϊκής ιδιοκτησίας της αλλοτινής ΛΔΓ σε κεφαλαιουχικές εταιρείες θεωρήθηκε στην ουσία ως ένα ενέχυρο, μια προϋπόθεση ώστε το αόρατο χέρι της οικονομίας της αγοράς να φέρει ένα νέο οικονομικό θαύμα.

Διαπραγμάτευση υπό πίεση χρόνου Andreas Siekmann
Διαπραγμάτευση υπό πίεση χρόνου

Το έργο αυτό του Siekmann, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005 και έτυχε μεγάλης προσοχής, θα παρουσιαστεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε σε μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή και με τα κειμενικά του στοιχεία μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα. Στο "Ενέχυρο, καταπίστευση και το αόρατο χέρι" ο καλλιτέχνης κατορθώνει να εκφράσει με καλλιτεχνικά μέσα πολιτικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και οικονομικές δομές εξουσίας, αλλά και να αποκαλύψει τα σωστά ερωτήματα. Έτσι, όχι μόνο εξετάζεται ένα σημαντικό κομμάτι της πρόσφατης γερμανικής ιστορίας, αλλά κυρίως αναδεικνύεται μια πολυσυζητημένη πτυχή της συζήτησης για τη δημόσια περιουσία.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Μαρίνα Φωκίδη.

 Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαίου (4 μ.μ.)

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 05-22/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 9 π.μ. - 4 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μια έκθεση κοιτά την καλλιτεχνική εκπαίδευση "αλλιώς"

Το Deree – The American College of Greece διοργανώνει έκθεση με θέμα την παραγωγή και μετάδοση της γνώσης, φέρνοντας σε διάλογο σπουδαίους έλληνες καλλιτέχνες και φοιτητές του καλλιτεχνικού παραρτήματος της Σχολής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2026

Όσα κράτησε ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έρχονται στο φως στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη με 70 έργα που κράτησε στην προσωπική του συλλογή, χαρίζοντάς μας μια μοναδική εσωτερική ματιά στη ζωή και το έργο του.

Η νέα εποχή του Μουσείου Βορρέ είναι η ιδανική αφορμή για καλλιτεχνική "εκδρομή"

Τα εγκαίνια της έκθεσης "Αναδρομικά: Επιλογές από τη συλλογή του Μουσείου Βορρέ" που επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της συλλογής του σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντας, ήρθαν στην κατάλληλη στιγμή.

Το Goethe-Institut Athen ανοίγει τον διάλογο για την κλιματική αλλαγή μέσα απο την τέχνη

Η έκθεση Ecological Translation ανοίγει μια συζητηση γύρω απο την κλιματική αλλαγή και την οικολογική μετάβαση

Βιβλιοπαρουσίαση του "Η Νέα Παγκόσμια Τάξη. Το Δίκαιο της Ισχύος" στο Μέγαρο Μουσικής

Η διεθνής τάξη και τα συστήματα ισορροπιών ισχύος συντίθενται και αποσυντίθενται. Οι μεγάλες δυνάμεις ακμάζουν και παρακμάζουν. Αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία.

Η Μαρία Κρητικού μας προτείνει μια νέα οπτική εμπειρία

Με την νέα έκθεση "Τόποι Καινοί" η εικαστικός μας τοποθετεί μέσα σε έναν εικονιστικό χώρο γεμάτο δυναμική δράση και ανοιχτό για εσωτερικές ερμηνείες.

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη και το Amanzoe παρουσιάζουν την έκθεση Life Cycles

Η έκθεση Life Cycles φιλοξενενεί τέσσερις κορυφαίες ελληνίδες εικαστικούς σε πολυτελές θέρετρο με αθηναικά στοιχεία