Ιστορίες μεταναστών και προσφύγων ζωντανεύουν στο Γκέτε – Μια περφόρμανς σε διάλογο με το έργο "Αρχείο Φυγής"

Το pop up καλλιτεχνικό δρώμενο «Πετώντας το αρχείο στην Αθήνα, πρακτικές αναστοχασμού από το Νότο» δείχνει την πραγματικότητα απ’ την πλευρά των αποσιωπημένων ατόμων της ιστορίας. Τρεις καλλιτέχνες και μια ερευνήτρια προφορικής ιστορίας συμμετέχουν. Είσοδος ελεύθερη.

Αρχείο Φυγής Γκέτε


Απαιτείται ένας βαθμός ενσυναίσθησης για να βγούμε από το comfort zone που εξασφαλίζει η ταυτότητά μας, ως λευκοί πολίτες που διαμένουμε στην πατρίδα μας, ώστε να σκεφτούμε, έστω και φευγαλέα, την άλλη πλευρά. Ποιες ιστορίες κουβαλούν μαζί τους οι άνθρωποι που φτάνουν εδώ από μια άλλη χώρα; Ποιες είναι οι δυσκολίες που βιώνει όποιος δεν μιλάει ελληνικά; Τι διαδρομές ακολουθεί για να βρει τις απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες; Πόσα φιλικά είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στον αλλόφωνο άτομο; Ποια η έννοια της διαδρομής και της περιπλάνησης στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πλαίσιο;

Με τέτοιου είδους ερωτήματα καταπιάνεται το καλλιτεχνικό έργο "Πετώντας το αρχείο στην Αθήνα, πρακτικές αναστοχασμού από το Νότο", προκειμένου να δείξει την πραγματικότητα απ’ την οπτική γωνία των μεταναστών και των προσφύγων, των ατόμων δηλαδή που είναι τα περιθωριοποιημένα και αποσιωπημένα υποκείμενα της σύγχρονης ιστορίας. Πρόκειται για μία περφόρμανς-παρουσίαση, συνοδεία συζήτησης, αυτό το οποίο θα λάβει χώρα στο Ίνστιτούτο Γκέτε την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου (7.30 μ.μ.) με ελεύθερη είσοδο: μια δράση από τρεις εικαστικούς και μια ερευνήτρια προφορικής ιστορίας, που θα μπορούσαμε να φανταστούμε ως ενεργοποίηση πραγματικών μαρτυριών σε καλλιτεχνικό πλαίσιο. 

Συμμετέχουν η Μαριλένα Κουκούλη, ερευνήτρια προφορικής ιστορίας και πολιτιστική διαχειρίστρια με έδρα την Αθήνα, ο καλλιτέχνης Faisal Κhodsuz που εδρεύει στην Αθήνα, ο Gervasio Muchanga από τη Μοζαμβίκη, που είναι μουσικός, φοιτητής νομικής και επιχειρηματίας, ο εικαστικός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης Θοδωρής Προδρομίδης, καθώς και ο Αιντίμ Τζοιμάλ από το Μπαγκλαντές, ενώ το έργο το οποίο θα παρουσιάσουν εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Rou(u)t_e_s".

Το λογοπαίγνιο του τίτλου ανάμεσα στις ρίζες και τις διαδρομές οδηγεί στο πιο καίριο ερώτημα πάνω στο θέμα: πώς διαμορφώνεται η ταυτότητα και το αίσθημα καταγωγής, όταν τα άτομα μετατοπίζονται και καλούνται να ανταποκριθούν στη ρήση "όπου γη και πατρίς"; Η Αθήνα αποτελεί ένα γόνιμο πεδίο για αυτή την έρευνα, δεδομένης της ιστορία της που μετρά κύματα μεταναστών από τη δεκαετία του ’90. Σύμφωνα με το συνοδευτικό κείμενο, στόχος του προγράμματος είναι "η εξερεύνηση της αόρατης πλευράς της πόλης, όλα όσα είναι μπροστά μας αλλά δεν τα παρατηρούμε".

Αρχείο Φυγής Γκέτε

Η περφόρμανς-παρουσίαση στο παρόν πλαίσιο που πρόκειται να παρουσιαστεί λειτουργεί επιπλέον ως ένθετο υπόμνημα της βιντεοεγκατάστασης "Αρχείο Φυγής", που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες στο Ίδρυμα Γκέτε. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά ανθρώπους που ήρθαν στην Γερμανία μεταξύ του 1945 και του 2016: εμπειρίες φυγής και εκδίωξης, ιστορίες για την πατρίδα και την εξορία, του ανήκειν και του νέου ξεκινήματος. Στην οθόνη προβάλλονται δέκα επιλεγμένες συνεντεύξεις, ενώ στον ίδιο χώρο είναι διαθέσιμος ένας υπολογιστής, μέσω του οποίου θα μπορεί ο επισκέπτης να αλληλεπιδράσει άμεσα με ολόκληρο το online αρχείο προφορικής ιστορίας καθώς και να αναζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη μέθοδο και τη διαδικασία δημιουργίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Συχνότητες και μετασχηματισμοί": Μία συζήτηση με αφορμή την έκθεση στο Radio Athènes και τον χώρο τέχνης Μελάς Μαρτίνος

Το σημαντικό έργο των Μπία Ντάβου, Παντελή Ξαγοράρη και Peter Roehr, αλλά και τη σχέση τους με σύγχρονους/ες καλλιτέχνες/ιδες όπως η Tauba Auerbach παρουσίαστηκε στην έκθεση "Συχνότητες Ι ". Τέσσερις ιστορικοί μιλούν για τη συμβολή αυτών των δημιουργών και τη εντατική μελέτη των έργων τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2022

14 πολιτιστικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στη γειτονιά της Κυψέλης

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει τον "Πολιτισμό στις Γειτονιές" μέσα από έναν πολλά υποσχόμενο κύκλο εκδηλώσεων.

"Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη": Μια ελεγεία πάνω στις "άσκοπες" μετακινήσεις.

H ηχητική περιπατητική εμπειρία που προτείνει η Μελίσσα Κωτσάκη ισορροπεί ανάμεσα στο audio book, στην ραδιοφωνική εκπομπή, στο μιξτέιπ, στο podcast και στην performance.

Δωρεάν προβολή του πολυβραβευμένου "Αγαπητοί Σύντροφοι!" του Αντρέι Κοντσαλόφσκι

Ο θερινός κινηματογράφος "Στέλλα" ανοίγει τη θερινή σεζόν με μια σημαντική προβολή εκτός προγράμματος.

Παράταση για την έκθεση "Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα"

Μετά τη μεγάλη ζήτηση και την αυξημένη προσέλευση επισκεπτών η έκθεση τέχνης και επιστήμης που διοργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών παρατείνεται έως την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022.

Δωρεάν προβολές των ταινιών που διεκδικούν βραβείο LUX

Δύο από τις υποψήφιες ταινίες για το αγαλματίδιο του Ευρωκοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών προβάλλονται για δύο μέρες στην Αθήνα.

Δωρεάν προβολές του Balkan Can Kino στην Κυψέλη

Η αεικίνητη ομάδα του φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πρόγραμμα τεσσάρων πολιτικοποιημένων ταινιών μικρού μήκους στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.