Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021: Άνοιγμα προς τους αποκλεισμένους

Η ελεύθερη είσοδος σε δημόσια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, μαζί με λίγες παράλληλες δράσεις, μεταφέρουν το μήνυμα του ευρωπαϊκού θεσμού στην Αθήνα: «Κληρονομιά για όλους».

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021: Άνοιγμα προς τους αποκλεισμένους

Τη χρονιά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς –ένας θεσμός που θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και πλέον απλώνεται σε πάνω από πενήντα χώρες, με κύριο μέλημα την καλλιέργεια της σχέσης μεταξύ πολιτών και μνημείων– δράττονται της ευκαιρίας και μιλάνε για τα εμπόδια που πρέπει, επιτέλους, να αρθούν. Όσο μέναμε απομονωμένοι και αναζητούσαμε διέξοδο στις οθόνες, φάνηκε πόσο σημαντικά είναι τα ψηφιακά εργαλεία. Πόσους δρόμους ανοίγουν και γεφυρώνουν αποστάσεις, όταν το σώμα μας αδυνατεί να ανταπεξέλθει.

Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, το μήνυμα του ευρωπαϊκού θεσμού είναι «Κληρονομιά για όλους», υπογραμμίζοντας το αίτημα της –online και offline– συμπεριληπτικοτητας για τα άτομα με αισθητηριακή ή σωματική αναπηρία. Βέβαια, στις καθ’ ημάς δράσεις, οι πολιτιστικοί οργανισμοί που συμμετέχουν προτίμησαν μια περισσότερο κοινωνική ερμηνεία του τίτλου, καθώς κύριο target group είναι οι μετανάστες. Το Μουσείο Ακρόπολης, για παράδειγμα, υποδέχεται ομάδες επισκεπτών από Δομές Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων για ξεναγήσεις,

Κατά κανόνα, δημόσια μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία ανοίγουν τις πόρτες μου με ελεύθερη είσοδο το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (25-26/9) λόγω του θεσμού, οπότε είναι ευκαιρία για να φρεσκάρετε το βλέμμα σας στα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ή να περπατήσετε το νεότευκτο Μουσείο Λοβέρδου επί της οδού Μαυρομιχάλη 6. Οι παράλληλες δράσεις που οργανώνονται στην πρωτεύουσα για το ευρύ κοινό δεν έχουν τη φούρια άλλων χρόνων (οι οργανισμοί ψάχνουν ακόμη τα βήματά τους για τη διαχείριση του κοινού στην covid εποχή), αλλά λόγω αυτού γλιτώνονται τα πολλά διλήμματα.

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021: Άνοιγμα προς τους αποκλεισμένους - εικόνα 1

Στο πλαίσιο των ΕΗΠΚ 2021, το Επιγραφικό Μουσείο ανατρέχει στις «Κοινότητες ξένων στην Αρχαία Ελλάδα» με μια περιήγηση σε επιλεγμένες επιγραφές του μουσείου (24 & 26/9). Επίσης, σε συνεργασία με την εικαστικό Όλγα Πλαστήρα, της οποίας η έκθεση «Ωδή προς τη Νίκη» συνεχίζεται στον κήπο του μουσείου, ένα εργαστήρι χαϊκού απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού (26/9).

Από την άλλη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά ρίχνει μια ματιά στην πολυπολιτισμική κοινωνία του αρχαίου λιμανιού με την θεματική περιήγηση για ενήλικο κοινό «Ο Πειραιάς των ξένων και των μετοίκων» (25/9): Μέσα από τις επιτύμβιες στήλες των μετοίκων που έζησαν κατά την αρχαιότητα στον Πειραιά και στους όμορους δήμους, το θέμα της ενσωμάτωσης ζωντανεύει από το αρχαίο παρελθόν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Hot Wheels: Τέλος εποχής για την επιδραστική γκαλερί σε Αθήνα και Λονδίνο

Όσα ανακοίνωσαν οι ιδιοκτήτες για το κλείσιμο του χώρου τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/12/2025

Δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση "Λίλα Ντε Νόμπιλι, Υλικά Ονείρων"

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον επιμελητή της έκθεσης Ερρίκο Σοφρά.

Το εικαστικό σύμπαν της Λυδίας Δαμπασίνα στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Το "Red Line, Κόκκινη γραμμή, Ligne rouge" έχει ήδη ανοίξει για το κοινό.

Χαρακτικά δημιουργών μιας άλλης γενιάς συνομιλούν με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών στο Electra Art Space

Ο παράλληλος χώρος της Γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει μία νέα έκθεση λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Μια έκθεση ζωγραφικής στο πνεύμα των γιορτών

Η ζωγράφος Εβίτα Κανέλλου δημιουργεί έργα γεμάτα ελπίδα και αισιοδοξία.

Ιστορίες φωτός και αγάπης με αφηγήτρια τη Σάσα Βούλγαρη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Στις ιστορίες φωτός και αγάπης με αφηγήτρια τη Σάσα Σταμάτη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη θυμόμαστε πως τα παραμύθια έφτασαν ως εμάς.