«Αστρονομικές συναντήσεις» μέσω διαδικτύου από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου

Κάθε Κυριακή, ένα διαφορετικό θέμα αστρονομίας ξεδιπλώνεται με ομιλίες, συζήτηση και παρατήρηση από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Κέντρο Επισκεπτών Θησείου

Είτε διανύουμε περίοδο lockdown είτε όχι, ο έναστρος ουρανός παραμένει ένα αχανές τοπίο που είναι διαθέσιμο προς εξερεύνηση, γεμάτο ιστορίες και λεπτομέρειες που αγνοούμε και που όταν μας αποκαλύπτονται νιώθουμε πάντα μια αυθόρμητη έκρηξη δέους μπροστά στη δική μας μικρότητα. Έτσι, οι πλέον ειδικοί του είδους, οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου, παρουσιάζουν έναν κύκλο διαδικτυακών αστρονομικών συναντήσεων με βραδινές παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στην Πνύκα, προκειμένου να φέρουν την αστρονομία στο σπίτι μας.

Κάθε Κυριακή, αρχής γενομένης από τις 21 Φεβρουαρίου (7 μ.μ.), ένα διαφορετικό θέμα αστρονομίας ξεδιπλώνεται με τη μορφή ομιλίας-παρουσίασης, μέσω Zoom. «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε προς το ευρύ κοινό βασικά στοιχεία παρατηρησιακής αστρονομίας, σύγχρονα ζητήματα αστροφυσικής αλλά και θεματολογία που αφορά την ιστορία και την εξέλιξη της επιστήμης μας», αναφέρουν οι ίδιοι.

Μια διαφορετικούς επιστήμονες ως εισηγητές, το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου περιλαμβάνει την αναγνώριση αστερισμών και τη σύνδεσή τους με την ελληνική μυθολογία, τη λειτουργία του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων, τον κύκλο ζωής ενός άστρου και ενός αστρικού συνόλου (αστρικά σμήνη-γαλαξίες).

Οι συμμετέχοντες στις «Αστρονομικές Συναντήσεις» θα έχουν την ευκαιρία μετά το πέρας των διαδικτυακών παρουσιάσεων να παρακολουθήσουν διά ζώσης (όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν) μια εκτεταμένη ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου.

Τα γκρουπ δεν θα υπερβαίνουν τα είκοσι άτομα, για να υπάρχει αλληλεπίδραση με όλους τους συμμετέχοντες, οπότε σπεύσατε για συμμετοχές όσοι ενδιαφέρεστε. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 30 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά (Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ.-2 μ.μ.) στο 2103490160 ή να αποστείλετε μήνυμα γραπτώς στο drasi@noa.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Vima Art Fair επιστρέφει για δεύτερη χρονιά με Έλληνα επιμελητή

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στη Λεμεσό της Κύπρου με στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για τη σύγχρονη τέχνη στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τριγύρω περιοχές.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/11/2025

ΕΜΣΤ: Γιατί ήταν τόσο σημαντικός ο "Ελληνικός Μήνας στο Λονδίνο";

Η Πολύνα Κοσμαδάκη μιλά για μια εκδήλωση που σημάδεψε την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Νέο αφιέρωμα για τον εμβληματικό φωτογράφο Roger Ballen

Η έκθεση παρουσιάζεται παράλληλα με την αναδρομική του Roger Ballen στο Μουσείο Μπενάκη.

Κάθε Τετάρτη μένουμε ως αργά στην Εθνική Πινακοθήκη

Εκμεταλλευτείτε το διευρυμένο ωράριο του μουσείου για να εξερευνήσετε τις συλλογές του.

Ένα επιβλητικό έργο του Κώστα Τσόκλη κοσμεί πλέον το Καπνεργοστάσιο

Ο κορυφαίος εικαστικός παρουσιάζει το νέο του έργο, "Δέος 2025".

Monet, Warhol και άλλοι ιστορικοί καλλιτέχνες σε μια μεγάλη έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Τρεις γενιές, μία συλλογή, ένα ταξίδι στην εξέλιξη της μοντέρνας τέχνης.

Προς τα πού πετούν οι γερανοί;

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν το βιβλίο της Λίσα Ρίτσεν "Οι γερανοί πετούν νότια", μια συγκινητική ιστορία για έναν ηλικιωμένο που προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο της ζωής του.