
Με δεκατρία χρόνια εμπειρίας στις πλάτες του το φεστιβάλ-γιορτή των ταινιών κινουμένων σχεδίων Animasyros μεταφέρει τις δράσεις του διαδικτυακά και συγκεκριμένα στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. Εκεί κάθε Τετάρτη και Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, σας περιμένει κι από μια νέα ταινία κινουμένων σχεδίων σε δωρεάν προβολή, ενώ ήδη είναι διαθέσιμα το «Una Furtiva Lagrima» (Κάρλο Βόγκελε) όπως επίσης μια επιλογή των καλύτερων φοιτητικών ταινιών της παρισινής σχολής Gobelins, μιας από τις κορυφαίες στην Ευρώπη.

Μετά από την κινηματογραφική πτήση στο –από νέα, ανατρεπτική προσέγγιση– σύμπαν στις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, όπως καταγράφηκε στο φακό του Μπάμπη Μακρίδη με τις «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)», ένα υβριδικό ντοκιμαντέρ-ταινία μυθοπλασίας στο οποίο αποτυπώνει (και) το backstage από τις «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου, έφτασε η στιγμή να δούμε διαδικτυακά το έργο και από μπροστά. Η παράσταση, που αφηγείται την ιστορία δύο φίλων, του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, οι οποίοι αναζητούν μια νέα πολιτεία και την βρίσκουν στη χώρα των πουλιών, τη Νεφελοκοκκυγία, ρποτού ταξιδέχει σ’ όλο τον κόσμο κινηματογραφήθηκε στην Επίδαυρο τον Αύγουστο του 2016, βιντεοσκόπηση που θα προβληθεί ζωντανά την Κυριακή του Πάσχα, στις 9 μ.μ., από το Ytb κανάλι του ιδρύματος.
Δίνοντας απάντηση στις παρούσες συνθήκες εγκλεισμού που πέρα από ψυχολογική ασκούν και οικονομική πίεση στον ήδη βεβαρημένο κλάδο των εικαστικών, το Ίδρυμα Ωνάση προχωρά σε αναθέσεις για νέα έργα από το σπίτι τους, μέσα σε εκατόν είκοσι ώρες. Από την Isabella Rossellini και τον Paul Magid έως τη Λένα Κιτσοπούλου, από τους 600 Highwaymen έως τον Σίμο Κακάλα, από τον Akira Takayama έως τον Βασίλη Κεκάτο, από την Kimberly Bartosik έως τη Μαρία Παπαδημητρίου, από τον Ευθύμη Φιλίππου έως τον Αντώνη Φωνιαδάκη, καλλιτέχνες ανά τον κόσμο παράγουν αυτή τη στιγμή προκειμένου να δώσουν φωνή στις πνυγηρές συνθήκες διαβίωσης εν μέσω κορωνοϊού. Μείνετε συντονισμένοι στο Ytb κανάλι του ιδρύματος, καθώς εκεί θα δημοσιευθούν οι παραγωγές του «Enter», όπως ονομάστηκε το πρότζεκτ.

Το έργο του Εντμόν Ροστάν «Συρανό ντε Μπερζεράκ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα,το οποίο έκανε ρεκόρ εισιτηρίων με περιοδείες στην Ελλάδα, έρχεται στην οθόνη σας την Κυριακή του Πάσχα. Τον εκκεντρικό ήρωα με τη διάσημη μύτη ενσαρκώνει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ενώ συνολικά σαράντα χαρακτήρες εμφανίζονται στην ιστορίες, έρωτες και πάθη προκύπτουν, σκαρώνονται ποιήματα και αστεία, τραγουδούν και πολεμούν, μεταφέροντας ένα εκπληκτικό μάγμα συναισθημάτων στο θεατή. Η προβολή θα είναι σε ζωντανή μετάδοση στις 6 μ.μ. και στις 9 μ.μ. από το κανάλι του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου στο YouTube.
Στο γενικό σύνθημα «Μένουμε Σπίτι», το Θέατρο Τόπος Αλλού προσθέτει «…εντάξει, αλλά σε εγρήγορση». Στοχεύοντας σε πρωτότυπο υλικό, παραστάσεις δηλαδή που παράγονται εδώ και τώρα, υπό τα νέα δεδομένα της απομόνωσης, η ομάδα της παιδικής σκηνής του θεάτρου ανεβάζει τα «Παραμύθια της Οθόνης», μια σειρά παιδικών θεατρικών παραστάσεων δηλαδή, σε σκηνικό που στήθηκε ειδικά για την κάμερα. Κάθε φορά, μονάχα ένας ηθοποιός αφηγείται και ζωντανεύει παραμύθια, σε αλληλεπίδραση φυσικά με τις αντιδράσεις των θεατών, γονέων και παιδιών. Η επιμέλεια ανήκει στην Λαμπρινή Θάνου. Απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία στο 6944360015 για (δωρεάν) κρατήσεις θέσεων.

Είδατε τι συνέβη στο πρώτο από τα «Πιτζάμα σέσιονς» της Τεχνόπολης; Αγαπημένοι μουσική, ο καθένας από το σπίτι του φορώντας τις πιτζάμες του, άνοιξαν την κάμερα του υπολογιστή τους και συγχρονίστηκαν σε ένα διαδικτυακό τζαμάρισμα με όλους μας ακροατές. Αυτό θα συμβαίνει κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 8 το βράδυ, με ζωντανές μεταδόσεις από την σελίδα της Τεχνόπολης στο Facebook. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά δίνει βήμα στη νέα γενιά, σε νέους κι εκκολαπτόμενους συγγραφείς του θεάτρου που θέλουν να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους αυτή την περίοδο της απομόνωσης, συμμετέχοντας σε ένα σεμινάριο με τον Λεωνίδα Προυσαλίδη, συγγραφέας του «Από τη σιωπή ως την άνοιξη» και των παλαιότερων «Εφτά λογικές απαντήσεις» και «Βαγόνια στα νερά». Τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά μέσω skype (πρώτο μάθημα την Παρασκευή 1/5) και κάθε ένας από τους δέκα συμμετέχοντες που θα επιλεχθούν πρόκειται να παραδώσει ένα έργο, στοχεύοντας στην παρουσίασή του την ερχόμενη σεζόν στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Δηλώσεις συμμετοχών –με αναλυτικό βιογραφικό και δείγμα θεατρικής γραφής έως 400 λέξεις σε ελεύθερο θέμα– έως 22 Απριλίου στο info@dipethi.gr.