Στα work cafes της πόλης η δουλειά έχει άλλη χάρη

Χαλαρά καφέ με μεγάλα παράθυρα, πάγκους και μπετόν κερκίδες και φυσικά πολλές πρίζες, κερδίζουν καλλιτέχνες, φοιτητές και αυτοαπασχολούμενους.

Στα work cafes της πόλης η δουλειά έχει άλλη χάρη

Όσο τα Εξάρχεια, το Κουκάκι, το Παγκράτι ή οι παρυφές της Πλάκας μειδιούν μπροστά σε ένα ακόμη δημοσίευμα του ξένου Τύπου που τις χρίζει νέο Βερολίνο όλοι εμείς που ζούμε στο κέντρο και αγαπήσαμε τη hub ατμόσφαιρα των βερολινέζικων καφέ στα τέλη των ’00s μπορούμε να χαρούμε μια από τις πιο φιλικές και χαλαρές τάσεις της trending μητρόπολης λίγα μέτρα από το σπίτι μας.

Διότι, αν δεν το πήρατε είδηση, μετά τα hubs ήρθαν τα work cafes. Ήτοι χαλαρά καφέ με μεγάλα παράθυρα, πάγκους και μπετόν κερκίδες, προσωπικό που δεν σε στραβοκοιτάζει αν σε δει να στρογγυλοκάθεσαι με τις ώρες και, βέβαια, πολλές πρίζες για να φορτίζεις ταυτόχρονα λάπτοπ, κινητά και φορτιστές, ακολουθώντας κατά γράμμα το μότο των νέων έξυπνων ξενοδοχείων όπου ο ορισμός της πολυτέλειας ξεκινάει από τον αριθμό των πριζών και όχι από αυτόν των τετραγωνικών.

Θα τα βρείτε να ξεφυτρώνουν σε γειτονιές σαν αυτές που προείπαμε. Κι ενώ τις after office ώρες μπορεί να μεταμορφώνονται σε μπαρ, όλη την υπόλοιπη μέρα θυμίζουν κάτι ανάμεσα σε μοντέρνο αρχιτεκτονικό γραφείο, σπουδαστήριο φοιτητικής λέσχης βορειοευρωπαϊκού πανεπιστημίου και συνοικιακό στέκι όπου οι υπάλληλοι γνωρίζουν τους θαμώνες (δεν λείπουν μάλιστα και αυτοί που φέρνουν και τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για τον καφέ τους).

Μετά τα hubs ήρθαν τα work cafes. Ήτοι χαλαρά καφέ με μεγάλα παράθυρα, πάγκους και μπετόν κερκίδες, προσωπικό που δεν σε στραβοκοιτάζει αν σε δει να στρογγυλοκάθεσαι με τις ώρες και, βέβαια, πολλές πρίζες για να φορτίζεις ταυτόχρονα λάπτοπ, κινητά και φορτιστές. Εκεί θα συναντήσετε και τους λεγόμενους roamies, νομάδες, οι οποίοι γυρίζουν τον κόσμο συνδυάζοντας δουλειά και αναψυχή.

Η οργανική ένταξη των work cafes στον ιστό της πόλης δείχνει ότι δεν πρόκειται για ακόμη μία ξενόφερτη μόδα (όπως τα αλυσμόνητα lounge cafes που ενώ στο εξωτερικό πρωτοξεκίνησαν με μοιραζόμενους καναπέδες από το παζάρι εδώ πρωτοήρθαν με καναπέδες σετάκι από εταιρείες ειδών ξενοδοχειακού εξοπλισμού και μπουκάλια αλά μπουζούκια ως ένδειξη ρεζερβέ) αλλά για μια ιδέα που απαντά στις συνθήκες της εποχής.

Πέρα από τους όλο και περισσότερους Αθηναίους αυτοαπασχολούμενους, εκεί θα συναντήσετε και τους λεγόμενους «roamies», νομάδες, οι οποίοι γυρίζουν τον κόσμο συνδυάζοντας δουλειά και αναψυχή και οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει στο χάρτη τους και την πόλη μας. Άλλωστε, αν ρίξετε μια ματιά σε αρκετά από τα νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν στο ιστορικό κέντρο, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για μοιραζόμενα διαμερίσματα σε κτίρια που λειτουργούν σαν σύγχρονα κοινόβια και απευθύνονται σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερο λειτουργεί με τις αρχές της sharing economy, αναζητώντας κυρίως μια προσωρινή βάση και όχι ένα σπίτι ή ξενοδοχείο με την κλασική έννοια του όρου.

Βέβαια όσο ωραία και φρέσκα κι αν φαίνονται όλα αυτά, την ίδια στιγμή οι αναλυτές της λεγόμενης creative economy υποστηρίζουν ότι ο καλλιτέχνης και ο αυτοαπασχολούμενος στα δημιουργικά, ελεύθερα επαγγέλματα εξελίσσεται σε πρότυπο για τον σύγχρονο καπιταλισμό με τις νέες τεχνικές της βιοπολιτικής να δοκιμάζονται πιο ομαλά στο πεδίο αυτό, σε ένα ρομαντικοποιημένο πλαίσιο με την ψευδαίσθηση της ελευθερίας και της ευελιξίας, προτού εφαρμοστούν στις εργασιακές σχέσεις at large. Οπότε, την επόμενη φορά που θα μπείτε βαριεστημένα στο γραφείο με μια δόση ζήλιας για τον hipster που περιφέρεται με το τάμπλετ του στα καφέ για να δουλέψει ανάμεσα σε pancakes με σιρόπι σφενδάμου και vegan burger, ξανασκεφτείτε το.

4 cafes στο κέντρο όπου η δουλειά γίνεται διασκέδαση

Little Tree Books & Coffee

Στα work cafes της πόλης η δουλειά έχει άλλη χάρη - εικόνα 1

Τα καφέ-βιβλιοπωλεία γενικά υποδέχονται φιλόξενα laptop και στοίβες με βιβλία στα τραπέζια τους, και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στέκια είναι το πολύ επιτυχημένο αυτό στέκι κάτω από την Ακρόπολη με τους σταθερούς θαμώνες να εναλλάσσονται με τους ξένους Airnb-ers του Κουκακίου. Lunch break με τέλεια σάντουιτς με τοπικά ελληνικά υλικά.

i Καβαλλότι 2, Ακρόπολη | 2109243762

The Third Place

Στα work cafes της πόλης η δουλειά έχει άλλη χάρη - εικόνα 2

«Κρυμμένο» χαμηλά στην Απόλλωνος στην Πλάκα, κατεξοχήν φιλικό προς τους εργαζόμενους νομάδες, ξεχωρίζει για το urban style περιβάλλον με το ιδιαίτερο ντιζάιν και τις δεκάδες πρίζες (!) και, βέβαια, τους εκλεκτούς καφέδες τρίτου κύματος.

Kinono

Στα work cafes της πόλης η δουλειά έχει άλλη χάρη - εικόνα 3

Πριν μερικά χρόνια συναντούσες laptop και στο ηλιοφώτιστο ισόγειο - περαντζάδα στο Κουκάκι, πλέον όμως πιο φιλικό σε όσους έχουν διάθεση να στρογγυλοκαθίσουν είναι το υπερυψωμένο επίπεδο που έχει την άπλα, τη signature «βερολινέζικη» αισθητική και το πληθωρικό brunch menu που έχει κάνει στέκι το Kinono γενικότερα.

Δέντρο του καφέ

Στα work cafes της πόλης η δουλειά έχει άλλη χάρη - εικόνα 4

Μπορεί να μην έχει πολύ χώρο αλλά το ήσυχο πατάρι και οι χαλαρές γωνιές του σε συνδυασμό με τους ψαγμένους low budget καφέδες, τα άπαιχτα χειροποίητα μπισκότα και τη φιλόξενη υποδοχή το έχουν κάνει αγαπημένο στέκι για όσους ψάχνουν μια ήσυχη γωνιά στα Εξάρχεια.

i Χαρ. Τρικούπη 89, Εξάρχεια | 2155503754

Περισσότερες πληροφορίες

Κινονό

Φαλήρου 48 & Μάρκου Μπότσαρη, Κουκάκι
  • Bars

Third Place

Απόλλωνος 23Β, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.