Εντυπωσιακή εικαστική εγκατάσταση από τον Antony Gormley στη Δήλο

Για πρώτη φορά το μουσείο της Δήλου φιλοξενεί σύγχρονα γλυπτά και το έρημο νησί αποκτά νέους «κατοίκους».

Εντυπωσιακή εικαστική εγκατάσταση από τον Antony Gormley στη Δήλο

Ύστερα από την περσινή έκθεση σύγχρονης τέχνης «Αστερισμοί στο χώμα» που πραγματοποιήθηκε στο Άνω Κουφονήσι, η σύμπραξη του Οργανισμού ΝΕΟΝ με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων φέρνει ένα εξίσου εντυπωσιακό γεγονός. Για πρώτη φορά, το μουσείο της Δήλου ανοίγει τις πόρτες του σε σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Από αρχές Μαΐου, ο αναγνωρισμένος Βρετανός καλλιτέχνης Antony Gormley κάνει μια πολύμηνη στάση στον αρχαιολογικό χώρο του μουσείου, παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακή εγκατάσταση με ανθρωπόμορφα γλυπτά.

Σε επιμέλεια των Ελίνα Κουντούρη και Iwona Blazwick, η έκθεση «Sight» τοποθετεί είκοσι εννιά ανθρώπινες μορφές του Gormley (ανάμεσά τους και τέσσερα νέα έργα που του ανατέθηκαν ειδικά για την έκθεση) που θα «επανακατοικήσουν» το νησί μετά από χιλιάδες χρόνια, φτιάχνοντας ένα φυσικό μονοπάτι που οδηγεί πίσω στη μυθολογία και την ανθρώπινη δραστηριότητα του παρελθόντος της Δήλου.

Από τη βραχώδη ακτή που πρωτοαντικρίζει ο επισκέπτης φτάνοντας στο νησί μέχρι το εσωτερικό του Μουσείου, οι γλυπτικοί επισκέπτες παραδοσιακής γλυπτικής του έμπειρου εικαστικού επαναφέρουν και υπογραμμίζουν την ιστορία του τόπου – ενός μέρους που το παρελθόν του είναι γεμάτο μύθους, τελετές, θρησκείες, πολιτική, πολυπολιτισμικότητα και εμπόριο, ενώ το παρόν του παραμένει κενό.

i Sight | Μάιος-Οκτώβριος 2019 | Είσοδος ελεύθερη | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να χάσεις το φετινό Παζάρι Βιβλίου

Το 29ο Παζάρι Βιβλίου συνεχίζει να μας υποδέχεται στην Κλαυθμώνος κι εμείς συγκεντρώσαμε 5 λόγους (συν μια... τολμηρή ιδέα) για τους οποίους αξίζει να το επισκεφτείτε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
04/02/2026

"Η κουλτούρα της πτώσης σκοτώνει" σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαμπρινίδη

Νέα έκθεση του καλλιτέχνη στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ.

"Η μνήμη υφαίνεται ξανά" με μια έκθεση στη Νάξο

Στις 14 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται η εικαστική έκθεση που υπογράφουν με έργα από χαρτί, ύφασμα, γύψο, πηλό, μέταλλο, βίντεο και οσμή επτά καλλιτέχνιδες.

Με ελεύθερη είσοδο, μια επίκαιρη κουβέντα για τη συναίνεση με τη Vanessa Springora

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026 στις 19:00 θα συζητήσει με αφορμή τη μεταφορά του βιβλίου της "Η Συναίνεση" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

NoExcuse#2: Ατομική έκθεση της Ειρήνης Βαζούκου στο Λόφος art project

Από τις 6 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026, το Λόφος Art Project παρουσιάζει την ατομική έκθεση No Excuse #2 της Ειρήνης Βαζούκου.

Επανέκθεση, σε νέα εκδοχή, του "The End" του Νίκου Αλεξίου

Τα εγκαίνια της έκθεσης, "The End. Μια σπουδή στο άπειρο", γίνονται με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών

Η έκθεση θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο στο μουσείο.