Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (6-12/10)

Νέου τύπου δραματουργίες, φιλοζωικές γνωριμίες, αστρονομικές παρατηρήσεις και multimedia παραστάσεις έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (6-12/10)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες» δίνει ταυτόχρονα το παρών σε Κόρινθο, Ναύπλιο και Αθήνα, δίνοντας την ευκαιρία σε σε κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν το έργο τους στο ελληνικό κοινό. Η Ταινιοθήκη είναι το αθηναϊκό σημείο συνάντησης, με τις προβολές να σημειώνονται αυτή την Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη (8-10/10). Τις ίδιες μέρες, μάλιστα, η Ταινιοθήκη διοργανώνει το τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ο ναζισμός από την σκοπιά των νικητών και των ηττημένων», στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη». Θα προβληθούν τρεις ταινίες μυθοπλασίας (από Γερμανία, Ανατολική Γερμανία και Δυτική Γερμανία) και δύο ντοκιμαντέρ (από ΕΣΣΔ και Γαλλία).

Το διεθνές εικαστικό project «Dissolving Localities» έρχεται και μεταμορφώνει την καθημερινή Αθήνα σε έργο τέχνης. Μετά τη Μαδρίτη, το Παρίσι, την Κρακοβία, το Λος Άντζελες και άλλες μεγάλες πόλεις, το οπτικοακουστικό εγχείρημα που ξεκίνησε από την Ιερουσαλήμ το ’11 προσγειώνεται στην Παλιά Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256) και μιξάρει καθημερινά πλάνα της δικής μας μητρόπολης. Φυσικοί ή βιομηχανικοί ήχοι, αστικά τοπόσημα, περαστικοί κα ενώνονται την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου (9.30 μ.μ.) σε μία one-off δωρεάν performance που αποτυπώνει το εικαστικό προφίλ της πόλης μας.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (6-12/10) - εικόνα 1

Πώς ενώνεται το αρχαίο δράμα με την ψηφιακή εποχή; Στο πλαίσιο του Tragedy 2.0 –του νέου πολυφασματικού ερευνητικού και καλλιτεχνικού προγράμματος που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης– η κολεκτίβα καλλιτεχνών Medea Electronique ερευνά το μύθο και τα όρια της τεχνολογίας, προτείνοντας μία νέου τύπου δραματουργία. Ο Προμηθέας είναι πλέον ελεύθερος και περιπλανιέται, οι θεοί έχουν πεθάνει και οι άνθρωποι επιχειρούν να ζήσουν καλά. Με το ποιητικό κείμενο να ρέει καθόλη τη διάρκεια της παράστασης, το video mapping, τα live visuals, το live electronics και η διάδραση ήχου-εικόνας-σώματος πλέκουν μια νέα αφήγηση, στις 10,11 και 12 του μηνός (9 μ.μ.). Κράτηση θέσεων στα 2103418550 και 210 3418579.

Φόρτσα για διαστημικές παρατηρήσεις. Συμμετέχοντας και φέτος στην Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος που σημειώνεται ως τις 10 Οκτωβρίου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ετοιμάζει ένα one-off ειδικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους. Αυτό το Σάββατο 6 Οκτώβρη, «Η προσφορά του ΕΑΑ στη κοινωνία: επιστήμη, καινοτομία, πολιτισμός» από τον καθηγητή αστροφυσικής Μανώλη Πλειώνη (6.30 μ.μ.) δίνει την έναρξη των εκδηλώσεων στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, με ακόμα δύο ενδιαφέρουσες ομιλίες να έπονται και τη βραδιά να κλείνει με παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού (10 μ.μ.). Την ίδια ημέρα, στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, «Παιχνίδια Αστρονομίας» (11.30 π.μ.) περιμένουν παιδιά 5-7 ετών και «Αστρονομία για δυνατούς λύτες» (7 μ.μ.) παιδιά 7-10 ετών – και στις δύο ακολουθεί ηλιακή παρατήρηση.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (6-12/10) - εικόνα 2

Θέλετε να μάθετε να χορεύετε όπως οι άρχοντες των παραμυθιών, να μεταμορφωθείτε σε πλάσματα του δάσους, να γνωρίσετε τους σημαντικότερους fantasy συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και να δημιουργήσετε δικούς σας φανταστικούς κόσμους; Για τέταρτη συνεχή χρονιά το «ΦantastiCon» επιστρέφει στην Αθήνα και ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους. Από διαγωνισμούς cosplay, σεμινάρια χορού, εκθέσεις βιβλίων και παιχνιδιών μέχρι ειδικές ομιλίες για creators, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς (όπως στην Ούρσουλα Λε Γκεν) και ανοιχτές συζητήσεις, το πρόγραμμα του φεστιβάλ δίνει αμέτρητους λόγος για μια βόλτα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση το σαββατοκύριακο 6-7 Οκτωβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αν έχετε διάθεση για λίγο πειραματισμό αυτό το σαββατοκύριακο, ο πολιτιστικοί οργανισμοί Atopos cvc και ο Sterna από τη Νίσυρο συνεργάζονται και παρουσιάζουν το νέο έργο των Chantal Chadwick και Brian Allen Simon, Πέτρα. Οι δυο artists-in-residency από την Καλιφόρνια προσγειώνονται στην αυλή του εικαστικού χώρου στο Μεταξουργείο το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και παρουσιάζουν τη δουλειά τους – ένα ηχητικό και οπτικό πρότζεκτ εμπνευσμένο από την αισθητή ηφαιστειακή ένταση και όχι μόνο– μαζί με μια αυτοσχεδιαστική περφόρμανς. Προσέλευση στις 7 το απόγευμα, με τη δύση του ηλίου.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (6-12/10) - εικόνα 3

Οι αθηναϊκές λογοτεχνικές βόλτες συνεχίζονται με ξεναγούς τους συγγραφείς. Αυτή την εβδομάδα, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, η Μανίνα Ζουμπουλάκη παίρνει τη σκυτάλη με αφορμή τα βιβλία της «Κάτι μου κρύβεις» και «Άκουσέ με» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) και μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας των βιβλίων, ξεκινά μια μυθολογική διαδρομή στο ιστορικό κέντρο. Σημείο εκκίνησης το μετρό Μοναστηράκι (πλατεία), στις 7.30 το απόγευμα. Κράτηση στο 2102816134.

Στην πρώτη διάλεξη του φετινού κύκλου, το Γαλλικό Ινστιτούτο φιλοξενεί την Λωράνς Ντεβιλέρ, μία από τις κορυφαίες γαλλίδες επιστήμονες στον χώρο της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τη μηχανή. Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ, υπό τον τίτλο «Ρομποτική και συναισθηματική νοημοσύνη: μύθοι, φαντασιώσεις και πραγματικότητα», η ερευνήτρια μιλά για τη νέα πραγματικότητα που έχει εισχωρήσει στην καθημερινή μας ζωή και εξετάζεται το ερώτημα της θέσης των ρομπότ στην κοινωνία μας. Η διάλεξη θα γίνει στη γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (6-12/10) - εικόνα 4

Είστε για μία βόλτα με το σκύλο σας (ή για μία γνωριμία με το μελλοντικό σας σκύλο); Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων που πέρασε, ο δήμος Αθηναίων οργανώνει την «Κυριακή στο Πάρκο με σκύλο» στις 7 του μηνός στο Πάρκο Ριζάρη και προτάσσει «Κάνε click στη στοργή». Από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, η αφιερωμένη στους τετράποδους φίλους μας εκδήλωση φιλοξενεί εθελοντές φροντιστές, εκπαιδευτές και ειδικούς συμπεριφοράς, παρέχοντας συμβολές στους μελλοντικούς «γονείς» κατοικίδιων.

Το Vans Shop Riot, ένας από τους σημαντικότερους skate θεσμούς, επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα συγκεντρώνοντας τους καλύτερους του είδους. Από τις 2 το μεσημέρι στο Maroussi Skatepark – ΟΑΚΑ, κορυφαίοι riders από Ελλάδα και Κύπρο διαγωνίζονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, διεκδικώντας τη θέση τους στον μεγάλο τελικό του Μιλάνο. Ο διαγωνισμός θα κλείσει με punk rock live acts, με τους Despite Everything και Day Oof να ανεβαίνουν στη σκηνή.

Μέχρι την Κυριακή (7/10), το diggin’ γιορτάζει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Δίσκοι από όλη τη γκάμα της μουσικής (rock, soul, funk, jazz, latin, blues, ethnic, electronic a κά) συγκεντρώνονται στο νέο φθινοπωρινό Vinyl Market και περιμένουν μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον επόμενο μουσικό τους διαμάντι. Ανοιχτά από τις 11 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Λόφος Νυμφών
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξεκινά σήμερα η προπώληση για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο θα φιλοξενηθούν αναβιώσεις κλασικών έργων, μοναδικές συναυλίες, καθώς και νέες παραγωγές που θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/02/2026

Τρεις πολύ ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις στις εκθέσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με την αίσθηση του άχρονου στα έργα του Κώστα Παπανικολάου, αλλά και τον ιδιαίτερο κόσμο του Δημήτρη Σεβαστάκη.

Δύο ξεχωριστές ξεναγήσεις για αυτό το Σάββατο στην Αθήνα

Δύο ξεναγήσεις για να γεμίσουν το Σαββατιάτικο πρωινο-μεσημεριανό σας, στις 07/02.

Ο Γκρέγκορυ Τζουσντάνις συζητά για το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη

Στην Ελλάδα θα βρεθεί ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες" του ΕΛΙΒΙΠ.

Δύο νέες εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus στη Θεσσαλονίκη

Οι εκθέσεις "Martial Raysse. Sinéma" και "Ευρωπαϊκή Pop. Η μάχη των ρεαλισμών και των αφηγήσεων" είναι ένας καλός λόγος για ταξίδι στη συμπρωτεύουσα.

Τρεις καλλιτέχνες "εκθέτουν" το μεσημέρι ως απολεσθέντα χρόνο

Ο Παναγιώτη Κεφαλά, η Νικόλ Οικονομίδου και ο Θάνος Φούντας εξετάζουν τη φύση του χρόνου, όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως στοιχείο "ήδη εγγεγραμμένο στο υλικό".

Το ΕΛΙΒΙΠ γιορτάζει με μια έκδοση την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πρόκειται για ένα βιβλίο-αφιέρωμα, σε δίγλωσση έκδοση, για μεταφράστριες και μεταφραστές και παρουσιάζει 29 διαδρομές προς την ελληνική γλώσσα.