
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, με αφορμή την συμπλήρωση των 60 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας της και ως συνέχεια της δράσης της για τη διάσωση της Νεάπολης ως Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας, γιορτάζει παρουσιάζοντας στους χώρους της σειρά εκδηλώσεων, όπου το ρομαντικό παρελθόν συνυπάρχει με το δημιουργικά ανήσυχο παρόν της περιοχής.
Η έκθεση-αφιέρωμα στην αθηναϊκή συνοικία της Νεάπολης με τίτλο «#NeapolisAthina: και τώρα και τότε», βρίσκεται κάτω από την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Λουΐζας Καραπιδάκη και χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά την ιστορία της Νεάπολης, την ανθρωπογεωγραφία, τις ιδιαιτερότητες και τους σταθμούς-κλειδιά από την ίδρυσή της μέχρι τη σύγχρονη μετεξέλιξή της.

Εμείς μιλήσαμε με την κ. Καραπιδάκη και σας παρουσιάζουμε 5 ιστορικές στιγμές της Νεάπολης από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα:
•Το 1837 ξεκίνησε η ανέγερση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Έτσι, δημιουργήθηκε μια συνοικία μαστόρων και χάριν της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, η Νεάπολη αναπτύχθηκε σε μια δυναμική φοιτητική συνοικία, στη συνέχεια σε περιοχή μεσοαστική με πολλούς διανοούμενους και ανθρώπους των γραμμάτων...
•Το 1908 αποκτά επισήμως την ονομασία Νεάπολη, σχέδιο πόλεως και γεωγραφικά όρια.
•Το 1922 εγκαταστάθηκαν αρκετοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία στα Πευκάκια Νεαπόλεως.
•Το 1973 γίνεται η κατάληψη της Νομικής Σχολής
•Το 2017 μετακομίζει οριστικά από την περιοχή η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη και γίνεται η κατάληψη του πρώην Γερμανικού Σχολείου στην οδό Πρασά.
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης, είναι αφιερωμένο στους εικαστικούς που ζουν ή εργάζονται εντός των ορίων της σημερινής Νεάπολης, σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθεί η συμμετρικότητα και να λειτουργήσει η Ελληνοαμερικανική Ένωση, όχι μόνον ως κοινωνικό πεδίο μάθησης αλλά και ως χώρος έκφρασης.

Το εικαστικό μέρος του αφιερώματος απαρτίζεται από καλλιτεχνικές γραφές 31 δημιουργών και συνθέτει μια ενδιαφέρουσα εικαστική πολυφωνία διαφόρων εκφραστικών μέσων με ζωγραφική, γλυπτική, εικαστικές εγκαταστάσεις και έργα σύγχρονης τεχνολογίας. Μέσα από την πολυγλωσσία των έργων, εκφράζονται προβληματισμοί και απόψεις σχετικά με το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής. Έτσι, δημιουργείται ένας ελκυστικός δίαυλος επικοινωνίας και ένα είδος εν-συναίσθησης, μεταξύ του θεατή, των εικονογραφικών αφηγήσεων και των συνοδευτικών κειμένων των καλλιτεχνών.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18/10, στις 8:30μμ, στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) και διαρκεί μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. Η είσοδος στο χώρο είναι ελεύθερη, ενώ παράλληλα οργανώνονται εκδηλώσεις και ξεναγήσεις.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Έλενα Ακύλα, Αντώνιος, Χριστιάνα Γαροφαλίδου, Χρήστος Θεοφίλης, Μάρκος Καμπάνης, Νίκος Κασκούρας, Κυριάκος Κατζουράκης, Θεοδώρα Κοκκίνου, Ανδρέας Κοντέλλης, Βασιλική Κοσκινιώτου, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Χρήστος Μαρκίδης, Κωστής Μουδάτσος, Νίκη Μπίσυλλα, Γιώργος Μπουρναζάκης, Αναστασία Μπρισκόλα, Γιώργης Νουκάκης, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Αλέξια Οθωναίου, Μαρία Οικονόμου, Αλεξάνδρα Πατσόγλου, Αριστείδης Πατσόγλου, Χαρά Πιπερίδου, Δάφνη Ρόκου, Αγγελική Σβορώνου, Βέρα Σιατερλή, Κώστας Σιαφάκας, Σοφία Σιμάκη, Άγγελος Σπάρταλης, Ηλίας Χαρίσης και Γιώργος Χατζηελευθερίου Κορδώνης.
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 12πμ-9μμ, Σάββατο: 10:30πμ – 2:30μμ
