Μια μέρα για τη Μελίνα

Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την μνήμη και τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια μέρα για τη Μελίνα

Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την μνήμη και τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια μέρα για τη Μελίνα - εικόνα 1

Πριν 35 χρόνια ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη τον αγώνα της για την επανένωση των γλυπτών του διασημότερου μνημείου της χώρας μας, ίσως και του κόσμου, του Παρθενώνα. Από το 1806 η συλλογή γλυπτών που αφαιρέθηκε από την Ακρόπολη βρίσκεται στη Βρετανία και το 1983, η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, ηγήθηκε της προσπάθειας των ελληνικών αρχών για την επιστροφή των γνωστών ως «Ελγινείων Μαρμάρων» στον τόπο καταγωγής τους.

Το υποκριτικό της ταλέντο είχε κάνει τη Μελίνα Μερκούρη ήδη γνωστή ανά τον κόσμο, η διεθνής της όμως εκστρατεία για την επανένωση των περίφημων γλυπτών που είναι μοιρασμένα στην Αθήνα και το Λονδίνο υποστηρίχθηκε από τη διεθνή κοινότητα και από μεμονωμένες έγκριτες προσωπικότητες και έκανε το όνομά της να μνημονεύεται σε κάθε αναφορά στο ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα μέχρι και σήμερα.

Φέτος, 23 χρόνια μετά το θάνατό της, το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά τη μνήμη της και τον αγώνα της για την ακεραιότητα του διάσημου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργεί ένα βίντεο με υλικό από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στο οποίο καταγράφεται η σύληση του Παρθενώνα από τον Έλγιν και η διεθνής εκστρατεία της Μελίνας Μερκούρη.

Το βίντεο διάρκειας 23 λεπτών προβάλλεται στο αμφιθέατρο στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ, στο πλαίσιο της «Ημέρας Μνήμης Μελίνας Μερκούρη». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη τόσο για την παρακολούθηση του βίντεο, όσο και για την επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Ακρόπολης.

Μουσείο της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 2109000900

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

16 ιστορίες υποδόριου χιούμορ στο "O vegan κρεοπώλης"

Το συγγραφικό ντεμπούτο του Γιάννη Χάιτα καταπιάνεται με σύγχρονες προκλήσεις και ζητήματα, δοσμένες με μια μικρή δόση χιούμορ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/08/2026

Η έκθεση "Σμιλεύοντας" εμπνέεται από την παράδοση της χειρωναξίας

Τα εργαλεία πέτρας είναι ο παλαιότερος τύπος εργαλείου που παράχθηκε από τον άνθρωπο ως κύριο μέσον επιβίωσης ήδη κατά την Παλαιολιθική εποχή.

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής παρουσιάζει το νέο βιβλίο του στην Ικαρία

Οι "Θεριστές" είναι το νέο βιβλίο του συγγραφέα και σκηνοθέτη, το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

5 βιβλία με ναυτική ψυχή

Διαλέξαμε πέντε βιβλία με την αύρα της θάλασσας που αξίζει να τα διαβάσετε πλάι της.

Η διαδραστική έκθεση για τον Ιούλιο Βερν υπόσχεται μια συναρπαστική εμπειρία

Η Αθήνα αποτελεί έναν από τους σημαντικούς σταθμούς της παγκόσμιας περιοδείας της έκθεσης, που συνδυάζει τεχνολογία, φαντασία και περιπέτεια.

Έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Ράμφος

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες διανοητές.

Video Art Μηδέν: Τι συμβαίνει όταν η εικόνα αρχίζει να αμφισβητεί την πραγματικότητα;

Δύο ημέρες γεμάτες παράξενα σώματα, ψηφιακούς κόσμους και αναπάντεχες ιστορίες στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας.