Μια μέρα για τη Μελίνα

Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την μνήμη και τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια μέρα για τη Μελίνα

Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την μνήμη και τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια μέρα για τη Μελίνα - εικόνα 1

Πριν 35 χρόνια ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη τον αγώνα της για την επανένωση των γλυπτών του διασημότερου μνημείου της χώρας μας, ίσως και του κόσμου, του Παρθενώνα. Από το 1806 η συλλογή γλυπτών που αφαιρέθηκε από την Ακρόπολη βρίσκεται στη Βρετανία και το 1983, η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, ηγήθηκε της προσπάθειας των ελληνικών αρχών για την επιστροφή των γνωστών ως «Ελγινείων Μαρμάρων» στον τόπο καταγωγής τους.

Το υποκριτικό της ταλέντο είχε κάνει τη Μελίνα Μερκούρη ήδη γνωστή ανά τον κόσμο, η διεθνής της όμως εκστρατεία για την επανένωση των περίφημων γλυπτών που είναι μοιρασμένα στην Αθήνα και το Λονδίνο υποστηρίχθηκε από τη διεθνή κοινότητα και από μεμονωμένες έγκριτες προσωπικότητες και έκανε το όνομά της να μνημονεύεται σε κάθε αναφορά στο ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα μέχρι και σήμερα.

Φέτος, 23 χρόνια μετά το θάνατό της, το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά τη μνήμη της και τον αγώνα της για την ακεραιότητα του διάσημου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργεί ένα βίντεο με υλικό από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στο οποίο καταγράφεται η σύληση του Παρθενώνα από τον Έλγιν και η διεθνής εκστρατεία της Μελίνας Μερκούρη.

Το βίντεο διάρκειας 23 λεπτών προβάλλεται στο αμφιθέατρο στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ, στο πλαίσιο της «Ημέρας Μνήμης Μελίνας Μερκούρη». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη τόσο για την παρακολούθηση του βίντεο, όσο και για την επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Ακρόπολης.

Μουσείο της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 2109000900

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Έργα του Ηλία Παπαηλιάκη κοσμούν το Μουσείο Βορρέ

Η έκθεση παρουσιάζεται ο πλαίσιο του προγράμματος Τhe 365 Project.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/12/2025

Έλληνες καλλιτέχνες του χθες και του σήμερα σε μία γιορτινή έκθεση

Η τελευταία έκθεση του έτους από την αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος- Δεξαμενή".

Hot Wheels: Τέλος εποχής για την επιδραστική γκαλερί σε Αθήνα και Λονδίνο

Όσα ανακοίνωσαν οι ιδιοκτήτες για το κλείσιμο του χώρου τέχνης.

Δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση "Λίλα Ντε Νόμπιλι, Υλικά Ονείρων"

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον επιμελητή της έκθεσης Ερρίκο Σοφρά.

Το εικαστικό σύμπαν της Λυδίας Δαμπασίνα στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Το "Red Line, Κόκκινη γραμμή, Ligne rouge" έχει ήδη ανοίξει για το κοινό.

Χαρακτικά δημιουργών μιας άλλης γενιάς συνομιλούν με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών στο Electra Art Space

Ο παράλληλος χώρος της Γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει μία νέα έκθεση λίγο πριν τα Χριστούγεννα.