Διεύθυνση:
Tηλ:
Τιμές:
€50 - €70
Καθισμένος σε ένα από τα ψηλά τραπέζια στην κορυφή του ξενοδοχείου "Academias" αισθάνομαι τη θέα στο φωτισμένο μεγαλείο του Παρθενώνα να δρα μέσα μου αγχολυτικά, απορροφώντας την πίεση της ημέρας. Ο καιρός κρατά ακόμα καλά και με τη βοήθεια των απαραίτητων σομπών, τα πιο προνομιακά τραπέζια του "Nyx" εξακολουθούν να στρώνονται ακριβώς στη μύτη της βεράντας και γεμίζουν ως επί το πλείστον από ζευγάρια που τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους και ρομαντζάρουν ευτυχισμένα κάτω από τον ανοιχτό ουρανό.
Προχωρώντας προς τα μέσα, η ατμόσφαιρα εξωτικής noir πολυτέλειας τυλίγει το χώρο με επίκεντρο τη μεγάλη μπάρα όπου οι spiritual μουσικές ακούγονται πιο δυνατά, αποκτούν ρυθμό όσο περνά η ώρα και προσφέρουν εντέλει έναν ευχάριστο παλμό σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς δίχως να κουράζουν. Κόσμος πολύς, όχι μόνο ξένοι αλλά και αρκετοί Αθηναίοι, παρά τη γνωστή μας επιφυλακτικότητα όταν πρόκειται να διαβούμε το κατώφλι ενός εστιατορίου σε ξενοδοχείο.

Η κουζίνα του ταλαντούχου σεφ Δημήτρη Κότσαλη έχει την πυξίδα της στραμμένη σταθερά στην Ιαπωνία, χωρίς να αρνείται ορισμένα λοξοκοιτάγματα προς τη Nikkei κουλτούρα που δίνουν στον πλούσιο κατάλογο μια ευχάριστη πολυχρωμία. Γνώριζα από πριν για τη θητεία του σε ονομαστά εστιατόρια του είδους, εκ του σύνεγγυς ωστόσο διαπιστώνω την ικανότητα του να παρουσιάζει πιάτα όχι μόνο τεχνικά άρτια που σέβονται τη λιτή ιαπωνική φιλοσοφία, αλλά και πρωτότυπα που εξάπτουν το ενδιαφέρον.
Το σεβίτσε τσιπούρας είναι ευχάριστο, δροσερό και καλοφτιαγμένο, με δυνατό του σημείο την πολύ ωραία σάλτσα που παντρεύει το ξινό με το γλυκό. Το usuzukuri με κοιλιά τόνου, χαβιάρι και τρούφα ακολουθεί ασυνήθιστη οδό καθώς στη σύνθεση εισβάλλει τρυφερό σπανάκι που απαλύνει το σύνολο και μαζί με μανιτάρια shimeji δημιουργεί ένα ωραίο σύμπλεγμα υφών.

Στο "αιγαιοπελαγίτικο" tiradito, τα εκλεκτά του ψαρικά (μύδι, μαγιάτικο, γαρίδα Κοιλάδος, καπνιστό χέλι) συναντούν τη στεριανή τους αντίθεση σε μια άκρως πιπεράτη σος jalapeños που τα ντύνει με απολαυστική ένταση. Σε αυτό το ωραίο ξεκίνημα, τα τραγανά tacos με ταρτάρ τόνου, ιαπωνικό άρτυμα furikake και πέρλες ponzu υστερούν γιατί έχουν μια μονοδιάστατη ένταση, χωρίς τις κλιμακώσεις των προηγουμένων.
Περνώντας στα ζεστά, επιβάλλεται η στάση στα dumplings με λαχανικά και γαρίδα, γιατί έχουν φύλλο εξαιρετικό και αραχνοΰφαντο, και χαρίζουν ωραία καψίματα μυρωδικών και λεμονιού. Ακόμα καλύτερα εκείνα του αστακού με πουρέ καρότου, σαφράν και δυναμική μπισκ που πρόκειται να μπουν άμεσα στον κατάλογο, με μεγάλο βάθος γεύσης και φινέτσας. Οι gyozas αντιθέτως, δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων γιατί το δικό τους φύλλο είναι πλαδαρό και άτσαλα τυλιγμένο, αδικώντας έτσι και την πολύ ωραία τους γέμιση με οσομπούκο, μανιτάρια και κρέμα παλαιωμένης παρμεζάνας.

Ώρα για sushi; Σίγουρα ναι και ειδικά για σπέσιαλ nigiri, με ρύζι συνεκτικό, ωραία κοψίματα, ποιοτική πρώτη ύλη και το άγγιγμα του Κότσαλη που δίνει επιδέξια στο καθένα άλλη απόχρωση: πολυτελής και βαθιά αίσθηση θάλασσας με σκούρα βαθιά νερά στη γαρίδα Κοιλάδος με χαβιάρι και βούτυρο shiso, λεπτός ιαπωνικός μινιμαλισμός στο μαγιάτικο με finger lime και yuzu kosho, κρεμώδης γοητεία με ευχάριστα τσιμπήματα που διαρκούν στο καψαλισμένο λαβράκι με σχοινόπρασο και egg sauce. Τα ρολάκια του έχουν περισσότερο mainstream και ευπώλητο χαρακτήρα, όπως ας πούμε εκείνο με βασιλικό καβούρι που είναι δροσερό και γλυκοφάγωτο.

Από την ενότητα της ιαπωνικής ψησταριάς robata, η τσιπούρα έρχεται με το κρέας της ωραίο και στακάτο, την πέτσα της τραγανή κι έχει για συνοδεία πικάντικη σος τζίντζερ, λάχανο bok choy, πουρέ παστινάκι και φύλλο shisho σε τραγανή tempura που φτιάχνουν γύρω της ένα ενδιαφέρον "περιτύλιγμα". Μεστό και τρυφερό, το flap steak από Black Angus Αμερικής συνδυάζει τη βαθιά κρεατένια γεύση με μιαν εξίσου περιποιημένη γαρνιτούρα από φρέσκια τρούφα, αγκινάρα Ιερουσαλήμ, μανιτάρια king oyster και πλούσια beef sauce.

Το γλυκό φινάλε έχει ωραίες ιδέες. Θα σας κατευθύνω προς το κρεμώδες Berrylicious burst με οξύτητες από κόκκινα φρούτα και galangal που δροσίζει και ανανεώνει ευχάριστα τη γεύση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο κύβος σοκολάτας με miso και αλμυρή καραμέλα θα αφήσει παραπονεμένη την πάντα μεγάλη φυλή των choco lovers.
Η λίστα κρασιών κάνει, ανάμεσα σε άλλα, ενδιαφέρουσες επιλογές σε επώνυμα sake, αν και θα είναι κρίμα να προσπεράσετε τα πολύ καλά κοκτέιλ της μπάρας. Είτε τα κλασικά που τα φτιάχνουν επιδέξια, είτε τα signature που είναι και κοκτέιλ φαγητού, αν κρίνω από το Forbidden Greens με τζιν και διάφορα από τα υλικά που χρησιμοποιεί η κουζίνα.
Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 15/10.
NYX (Ξεν. "Academias") Ακαδημίας 38 & Ομήρου, κέντρο, 698 151 8000. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, από 6 μ.μ. Τιμή: € 50 – 70 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους. Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι.