
Διεύθυνση:
Tηλ:
Τιμές:
€25 - €30
Δύσκολο πράγμα η επιστροφή στην καθημερινότητα, καθισμένος όμως στα άνετα τραπέζια καφενείου με τις ασορτί καρέκλες του αθηναϊκού "Kedros" αισθάνομαι να ξεκλέβω λίγη αίσθηση διακοπών ακόμα. Ο θόρυβος από την κεντρική λεωφόρο της Λυκόβρυσης σβήνει στο μικρό καταπράσινο παρκάκι που απλώνεται μπροστά μου, για ταβάνι έχω τον ανοικτό ουρανό και τριγύρω μου αφθονούν οι μπουκαμβίλιες και τα φουντωτά πλατάνια. Κέδροι μπορεί να μην υπάρχουν, όπως στον Αμπελά της Πάρου όπου ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία του μαγαζιού πριν λίγα καλοκαίρια, η όλη διακοσμητική προσέγγιση ωστόσο ανοίγει έναν αφαιρετικό διάλογο με τις Κυκλάδες που ξεκουράζει και χαλαρώνει.

Η γειτονιά φαίνεται να δίψαγε για ένα καθημερινό στέκι με καλοβαλμένο φαγητό και φιλικές τιμές, τα ευρύτερα βόρεια προάστια προσεγγίζουν στο πι και φι, και τα τραπέζια γεμίζουν εύκολα ακόμα κι ένα βράδυ με σημαντικό αγώνα σε εξέλιξη, δικαιώνοντας την απόφαση του Γιάννη Παρίκου να μεταφέρει το ήδη επιτυχημένο κόνσεπτ εδώ και λίγους μήνες στην Αθήνα χωρίς να αποκλείεται να το δούμε μελλοντικά και σε άλλα σημεία της. Ο βραβευμένος με πολλούς Χρυσούς Σκούφους σεφ φινίρει αυτήν την εποχή τις τελευταίες λεπτομέρειες στο επίσης δικό του "Artisanal" που ετοιμάζεται να ανοίξει σε λίγες μέρες, περνά όμως αρκετά βράδια του και εδώ επιβλέποντας προσωπικά τα πάντα.

Ο πλούσιος κατάλογος κινείται στη λογική του μεζέ και ορισμένων πιάτων για τη μέση, που παντρεύουν το παραδοσιακό στοιχείο με διακριτικές μοντέρνες πινελιές. Να, όπως ας πούμε η ρεγκοσαλάτα που μπολιάζεται με μαντζουράνα και πικάντικο σουσάμι ή ο ταραμάς που γαρνίρεται με αυγοτάραχο και χαρουποπαξίμαδο, φτιάχνοντας ένα δυνατό ντουέτο από αλοιφές για το ξεκίνημα. Πλάι τους παίρνει θέση αφράτος και γενναιόδωρα μαριναρισμένος γαύρος που δροσίζεται εύστοχα πάνω σε μια σαλατίτσα με al dente βρασμένα βλίτα και καλό λαδόξιδο. Η παριανή ψαροσαλάτα σαλατούρι που εκεί συνηθίζεται με σαλάχι, στην αθηναϊκή της βερσιόν φτιάχνεται με μπακαλιάρο και είναι ένα πιάτο ανάλαφρο και δροσιστικό.

Τη λακέρδα τη διάλεξα με όρεξη γιατί είχα στο ποτήρι μου είχα εκλεκτή παγωμένη τσικουδιά 35Ν αλλά ήρθε με το κρέας της πολύ σκληρό και άχαρο οπότε με απογοήτευσε. Η φάβα με βλίτα τσιγαριαστά και σουρωτό τυρί Πάρου μιλά έξυπνα τη γλώσσα του βετζετεριανισμού με ελληνικό πρόσημο, χρειάζεται όμως προσοχή στο styling γιατί ύστερα από λίγο το κρεμώδες τυρί ενώνεται με το όσπριο και οι γεύσεις συγχέονται χάνοντας την εκφραστικότητα τους. Ευχάριστη η μαραθόπιτα σχάρας με ξύγαλο και θα μπορούσα να πω το ίδιο για την τυρόπιτα με μαρμελάδα σύκο αν το κανταΐφι της ήταν περισσότερο χρυσαφένιο και τραγανό.

Tουναντίον, το πρόβειο λουκάνικο με μάραθο και ανθότυρο είναι κρεατένιος έρωτας με την πρώτη μπουκιά και το πεϊνιρλί σε αφράτη βαρκούλα με μαδημένη μοσχαρίσια ουρά, αυγό ποσέ και γραβιέρα ένα έδεσμα που σε κερδίζει με την πρωτοτυπία και τη βαθιά νοστιμιά του. Από την πλευρά της θάλασσας τώρα, δοκίμασα ωραιότατο καπνιστό σκουμπρί με φάβα και καραμελωμένο κρεμμύδι, και μπακαλιάρο τυλιγμένο σε αέρινο κουρκούτι με πιπεριά Φλωρίνης και μαύρο σκόρδο ως ταιριαστή τσαχπινιά, που μου έδωσαν με τη σειρά τους να καταλάβω πως αν η κουζίνα βελτιώσει τις επιμέρους αστοχίες το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι είναι ένας εφικτός στόχος για το μέλλον. Πορτοκαλόπιτα με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και μπακλαβάς πολίτικος με άφθονο φιστίκι έγραψαν ταιριαστό γλυκό φινάλε.
Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 9/9.
KEDROS ATHENS Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου 72, Λυκόβρυση, 2106825181. Ωράριο λειτουργίας: Τρ. – Παρ. 5 μ.μ. - 12 π.μ., Σάβ.1 μ.μ. - 12 π.μ., Κυρ. 1 - 7 μ.μ. Τιμή: € 25 – 30 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.