
Διεύθυνση:
Tηλ:
Τιμές:
€35 - €40
Δεν έχουν συμβεί και λίγα από τη στιγμή που το "Nolan" άναψε τα φώτα του πριν από δέκα περίπου χρόνια στη γνώριμη γωνιά Βουλής και Απόλλωνος. Το ιδιότυπο αυτό μπιστρό απέκτησε αδερφάκια αλμυρά και γλυκά, καλοδέχτηκε ωραίους γειτόνους φτιάχνοντας μαζί τους μια από τις πιο ενδιαφέρουσες foodie πιάτσες της πόλης και προχώρησε πρόσφατα σε μια αλλαγή στην ηγεσία της κουζίνας του, που με φέρνει ξανά, ύστερα από καιρό, στα τραπέζια του. Ο χώρος του παραμένει απαράλλακτα κομψός και μινιμαλιστικός. Ένας λευκός καμβάς, ήρεμος την ώρα που φτάνω, ο οποίος σταδιακά παίρνει χρώμα και ζωντανεύει καθώς γεμίζει με ένα ανυπότακτο μείγμα θαμώνων.
Έλληνες και αρκετοί ξένοι, μικρότεροι, μεγαλύτεροι και μεγάλοι, παρέες ανάμεικτες ή και όχι, γεμίζουν τα τραπέζια μέσα κι έξω και οι κουβέντες τους μπλέκονται με τις χαρούμενες μπιτάτες μουσικές που ακούγονται δυνατά. Είναι γραμμένο στο DNA του "Nolan" αυτό το γοητευτικό μητροπολιτικό λεφούσι, μαζί με τους καταλόγους που τυπώνονται καθημερινά σε πολύχρωμα χαρτιά και τις μεσαίου μεγέθους μερίδες που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού. Πλέον όμως τις γεύσεις δημιουργεί και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς ο βραβευμένος με πολλούς Χρυσούς Σκούφους σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου.

Δοκιμάζοντας τα πιάτα του, εντοπίζω τον ίδιο και στοιχεία της μαγειρικής του σκέψης, όπως μας την ξεδίπλωσε αρχικά στο "Abovo" και μετέπειτα στο "Premiere". Το κοσμοπολίτικο fusion χρωμάτιζε πάντα αρκετές από τις προτάσεις του, στις κατά καιρούς επιμέλειες του φανέρωσε την ικανότητά του να προσαρμόζεται χαμελαιοντικά σε πιο βατά κόνσεπτ και αυτά τα στοιχεία βρίσκω πως φέρνει σε όσμωση με τον comfort εξωτισμό που καθιέρωσε και εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το μαγαζί. Προς το παρόν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες εδώ κι εκεί ξεφεύγουν, όπως στη λαχανοσαλάτα με αχλάδι, αμύγδαλα και σος ajo blanco, που θέλει τα λάχανα της πιο εκφραστικά καψαλισμένα για να γίνει ορεκτική.

Αντιθέτως, τα φασολάκια μέσα σε ponzu με ραπανάκι, σουσάμι κι ένα εξαιρετικό δικό τους παρφέ "τυρί" κάνουν σχεδόν από το τίποτα ένα ωραίο ξεκίνημα, δροσερό και πικάντικο. Το ταρτάρ τσιπούρας με φιστίκι Αιγίνης και λεμονάτους χουρμάδες πολύ καλό και ακόμα καλύτερο το γνώριμο από παλιά του σεφ ταρτάρ καβουριού με λίτσι και κονσομέ βατόμουρου με τριαντάφυλλο, που φέρνει το εξωτικό σε μια υποδειγματικά φινετσάτη ισορροπία με το γλυκό. Από την άλλη, οι γαρίδες thai style σε προσγειώνουν απότομα, γιατί δεν έχουν τα ταϊλανδέζικα καψίματα που προσδοκάς και το ωραίο παιχνίδι που θα γινόταν με την αφρώδη σος κουνουπιδιού και καρύδας που έχουν για συνοδεία, μένει τελικά στον αέρα.
Οι δημιουργικές σάλτσες και ζωμοί είναι διαχρονικό ατού στην κουζίνα του Νουρλόγλου και μου το θυμίζει ξανά αυτή η πολύ μεστή του κρεμμυδιού που μπλέκεται με αφρό φουντουκιού και καραμελωμένη σελινόριζα, χαρίζοντας βάθος γεύσης και φινέτσας στο πιάτο με το ολόσωστα ψημένο και ζουμερό λαβράκι. Ακόμα καλύτερη η σάλτσα παρμεζάνας που ντύνει τις λωρίδες από μοσχίδα ξηρής ωρίμανσης, όμως κάπου εδώ η σχάρα μάλλον έχασε το κέφι της κι έστειλε το κρέας στο τραπέζι με υφή άχαρη και νερόβραστη. Αποζημίωσαν ωστόσο τα χειροποίητα ζυμαρικά πιλμένι της ρώσικης κουζίνας που γεμίζονται με φίνα μους θαλασσινών και βουτούν με fusion διάθεση σε ζωμό μοσχαριού με λέμονγκρας θυμίζοντας dumplings.

Το σέρβις, νεανικό και αεικίνητο, περιποιείται αποτελεσματικά, βρίσκω όμως πως χρειάζεται να επεξηγεί περισσότερο τα πιάτα, αντί να ενημερώνει απλώς για τον βασικό τους πρωταγωνιστή χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες. Η λίστα κρασιών παρουσιάζει περιορισμένη εμβέλεια και βρίσκεται σε φάση αναθεώρησης, οπότε στράφηκα στα σταθερά πολύ καλά κοκτέιλ που δημιουργεί η Πόπη Σεβαστού, με πρώτο και καλύτερο το πολύ ενδιαφέρον Sour που παντρεύει το ρούμι και τον ανανά με ένα απροσδόκητο top up από Ξινόμαυρο που το συντονίζει ωραία με το φαγητό. Για το τέλος, πήρα το επιδόρπιο-προίκα του σεφ από την εποχή του "Abovo", δηλαδή τον κύλινδρο σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα που ήρθε όμως περισσότερο γλυκιά και λιγότερο αλμυρή για το κοντράστ που χρειαζόταν, και τον συμπαθητικό μπαμπά που δροσίζεται πάνω σε σορμπέ λάιμ.
Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 8/1.
NOLAN Βουλής 31-33, Σύνταγμα, 2103243545. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ., μεσημ.-βρ. Κλειστά Κυρ. Τιμή: € 35 – 40 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.