Sense

14,5

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας στην πόλη αντικρίζει με δέος το αρχαίο κάλλος και βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος το οδηγεί ψηλά και σταθερά.

Sense © Λεωνίδας Τούμπανος

Εχουμε λοιπόν πλασαριστεί στο τραπέζι μας, καθόμαστε στις ντιζαϊνάτες και πολύ αναπαυτικές Milà του Jaime Hayón και έχουμε αρχίσει να διυλίζουμε την ομορφιά του Παρθενώνα, που στέκεται απέναντί μας ολόφωτος. Στο απέναντι τραπέζι κάθονται πέντε κοπέλες, μάλλον από το Ισραήλ, οι οποίες πίνουν το κρασί τους, βγάζουν άπειρες selfie με φόντο Ακρόπολη, τρώνε ένα πιάτο και αποχωρούν – νέα ήθη για μια νέα εποχή, που η Αθήνα μετατρέπεται σε αγαπημένο προορισμό για city break από τις γειτονικές χώρες. Η σάλα και η βεράντα γεμίζουν σιγά σιγά με γυναικοπαρέες, ζευγάρια, ως επί το πλείστον νέο κόσμο. Η αύρα του σύγχρονου ντιζάιν στην επίπλωση και της ψαγμένης αισθητικής (βλ. τις συνθέσεις των γλυπτών και τα αρχαία αγάλματα σε φωτογραφίες του Σάμιου) είναι διάχυτη. Το πνεύμα του "AthensWas" είναι ολοζώντανο παντοιοτρόπως μπροστά σου με σύγχρονη αλλά και ιστορική ματιά, αφού το πανοραμίκ μέσα από το τζαμωτό της βεράντας περιλαμβάνει και την αρμονία της Πύλης του Αδριανού στο ένα άκρο. 

Sense
© Λεωνίδας Τούμπανος

Δουλεύοντας συστηματικά για να ανεβάσει τη γαστρονομία του εστιατορίου, ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος έχει καταφέρει να κάνει το "Sense" από τα "πρέπει" της αθηναϊκής σκηνής, τόσο για τους ξένους όσο και για τους Έλληνες, και άνοιξη με φθινόπωρο δυσκολεύεσαι να βρεις τραπέζι. Είναι ο δεύτερος χρόνος που το εστιατόριο σερβίρει μόνο menu dégustation, γεγονός που επιτρέπει στον σεφ να αναπτύσσει πολύ νόστιμα τις ιδέες του για μια ιδιαιτέρως εύγευστη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, και η βράβευσή του με Top Notch από τους Χρυσούς Σκούφους το αποδεικνύει. Υπάρχουν λοιπόν δύο μενού στα € 80 και € 95 και άλλο ένα vegetarian στα € 70, αλλά και ένα πιάτο που σερβίρεται σε όποιον θέλει να φάει λίγο και είναι πολύ χαρακτηριστικό του μαγειρικού στιλ του Χαραλαμπόπουλου.

Sense
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τρώγοντας τον χειροποίητο καβουρμά με κλειστά μάτια, είναι τόσο βαθιά και διάχυτη η νοστιμάδα του που νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε μια γαμάτη ταβέρνα. Ανοίγοντάς τα, ωστόσο, διαπιστώνεις την έξτρα γκουρμέ διάστασή του, καθώς σερβίρεται με εξαιρετικό ελληνικό χαβιάρι ossetra, κρέμα αβγού με σαφράν και σπαράγγια μαζί με πολλά μυρωδικά. Είναι πιάτο για χειροκρότημα. Σε παρόμοια fine comfort συχνότητα κινείται και το ταρτάρ γιαουρτλού• πολύ μερακλίδικος νεολογισμός, καθώς το ποιοτικό μοσχαρίσιο ταρτάρ κάθεται πάνω σ’ ένα γοητευτικά μπαχαράτο μπριός και δροσίζεται από γλυκοφάγωτο γιαούρτι. Κι από κοντά τους ένα πολύ ιδιαίτερο ψωμί ελαιολάδου, αφράτο και μυρωδάτο, με τη συντροφιά homemade βουτύρου. 

Sense
© Λεωνίδας Τούμπανος

Αυτός ο σύγχρονος επαναπροσδιορισμός παραδοσιακών ιδεών διατρέχει σχεδόν όλο το μενού, κι έτσι η βορειοελλαδίτικη πολίτικη σαλάτα παρουσιάζεται με πικλαρισμένους και μαριναρισμένους σε πικάντικο κιμτσί δίσκους λευκού και μοβ λάχανου, καρότου, παντζαριού, κολοκυθιού που εξιτάρουν τη γλώσσα, ενώ η κοτόσουπα έρχεται αποδομημένη με μπουτάκι κοτόπουλου και απαλό μαντί μέσα σε γευστικότατο κονσομέ και μ’ έναν δυναμικό αφρό λεμονιού να τη δροσίζει και να τη φωτίζει. Στα κορυφαία πιάτα του μενού περιλαμβάνεται σίγουρα η ελαφροτηγανισμένη γλώσσα• έχει την τύχη να συνδυάζεται με μια φανταστική συγχορδία από μεστή κρέμα σχαρισμένου μπρόκολου, ταραμά και ζελέ ροζ γκρέιπφρουτ, που της δίνει γλυκιά, σοφιστικέ πικράδα, και ακόμη σάλτσα βουτύρου-μυδιών και πολύ πρωτότυπο τηγανητό τραχανά. Το άλλο αστέρι είναι ένα τραγανό και αφράτο αρνάκι με την πυκνή σάλτσα του ζωμού του αρωματισμένη με τρούφα, το έξυπνο "παγωμένο" δάσος μιας εκφραστικής κρύας κρέμας μανιταριών να το ανεβάζει, αλλά και ζωηρό πουρέ σπανάκι και ψητά σπαράγγια.

Στο φινάλε ένα trompe l’oeil μήλο από λευκή σοκολάτα στο σχήμα του φρούτου με γέμιση από μους μήλου με σταφίδες σε ζύμωση, τσάτνεϊ μήλου-κανέλας, όλα πάνω σ’ ένα τραγανό μπισκότο, είναι πολύ αρωματικό, ενώ ο συνδυασμός πικρής σοκολάτας 70% με κρέμα κάστανο, κόκκινα φρούτα, χουρμά, φουντουκόπιτα και μαύρη τρούφα έχει κλασική γιορτινή γεύση. Θα υπογραμμίσω ότι η αρμονία κρασιών και όχι μόνο του μενού είναι πολύ επιτυχημένη και ότι το σέρβις είναι πολύ ευγενικό και άρτιο.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 8/12.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, από 12 μεσημ.
Τιμή: € 60-95 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ).
Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι.
Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Sense

(ξεν. «AthensWas») Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Μακρυγιάννη
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια