Noble

15

Το εστιατόριο που πυροδότησε την αναγέννηση της ροδίτικης κουζίνας, ανεβάζοντάς τη στην αγκαλιά του προχώ fine dining, είναι ο γαστρονομικός προορισμός που πρέπει να βάλετε στην ατζέντα σας.

Noble Gourmet Restaurant

Έχω πολύ ζωντανά στο μυαλό μου την πρώτη φορά που έφαγα στο "Noble", το γκουρμέ εστιατόριο του ξενοδοχείου "Elysium", το 2016. Από τη μία χάζευα την εντυπωσιακή θέα και από την άλλη ξετυλιγόταν μπροστά μου μια πρωτόγνωρη γαστρονομική εμπειρία σε ένα menu degustation με αβανγκάρντ αποδόσεις παραδοσιακών σπεσιαλιτέ της άγνωστης ροδιακής κουζίνας. Είχα ενθουσιαστεί με το "χαιρεπαίδι", ένα παραδοσιακό ροδίτικο αφέψημα που το πίνουν στη γέννηση ενός παιδιού και φτιάχνεται στο εστιατόριο με εξελιγμένη κρύα εκχύλιση από 19 διαφορετικά βότανα, μπαχάρια και φρούτα∙ σκέτη απόλαυση μόνο του αλλά και άψογη συνοδεία στο κατάλληλο φαγητό. Το "Noble" συνεχίζει μέχρι σήμερα την ίδια πορεία, η οποία επιβραβεύεται από το 2018 σταθερά με Χρυσό Σκούφο.

Σουπιόριζο

Είναι μοναδική στην Ελλάδα αυτή η τόσο συστηματική προσέγγιση μιας ιδιωματικής τοπικής κουζίνας και η επαναφορά της στο προσκήνιο επικαιροποιημένης με επιτυχία έτσι ώστε να βρίσκει δυναμικά τη θέση της στη γαστρονομία της εποχής δουλεμένης με τις πιο σύγχρονες τεχνικές. Όλα αυτά όμως βασίζονται σε μια εις βάθος έρευνα και καταγραφή των παραδοσιακών συνταγών από τις νοικοκυρές και τα χωριά της Ρόδου που έκανε ο executive chef του "Elysium Resort & Spa" Γιώργος Τρουμούχης και η οποία παρουσιάζεται στο βιβλίο "Μακριά Μυρωδιά", το τόσο εύστοχο όνομα του κύμινου στη ροδίτικη ντοπιολαλιά. Ο Τρουμούχης δημιούργησε στο "Noble" μια ομάδα από νέους δημιουργικούς σεφ, με επικεφαλής τον Σταμάτη Μισομικέ παλιότερα και τον μαθητή τους Σπύρο Κουγιό τα τελευταία χρόνια, και κάθε καλοκαίρι κεντάνε. Από τη βεράντα στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου παρακολουθούμε τις εναλλαγές στο χρωματισμό των φώτων στις πισίνες και στα κτίρια των ξενοδοχείων που απλώνονται στο Φαληράκι. Υπάρχει μια διάχυτη πολυτέλεια στο στρώσιμο των τραπεζιών και είναι πολλές οι φορές που το food styling ξεφεύγει εντελώς από τα καθιερωμένα, με το φαγητό να σερβίρεται σε ιδιότυπα κεραμικά σκεύη, κουτάλια-έργα τέχνης, ακόμα και μέσα σε αληθινά σφουγγάρια. Το δείπνο στο "Noble" είναι μια θεαματική γαστρονομική εμπειρία και σε κάθε πιάτο οι σερβιτόροι και οι σεφ αφηγούνται την ιστορία του κάθε πιάτου.

Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε 4 διαφορετικά μενού που ξεκινούν από τα €65 (5 πιάτα) και καταλήγουν στο έπος των €230 (18 πιάτα), με ενδιάμεσες προτάσεις στα €85 και τα €110, με τους τίτλους "γνώρισε", "νοστάλγησε", "μύρισε", "γεύσου". Δοκίμασα το μεγάλο μενού που κρατάει γύρω στις 4,5 ώρες και αποτελεί ένα παρατεταμένο σερί έντονων ερεθισμάτων και συναισθημάτων. Επιβεβαιώνοντας την κλάση του, το ρεστοράν έχει μερικές δημιουργίες-αστέρια. Πουγκιά λένε στη Ρόδο τις χορτόπιτες και η κουζίνα τα παρουσιάζει πρωτοποριακά αντικαθιστώντας το φύλλο με κρακελαριστή σούπερ νόστιμη λαχανίδα, γεμιστή με ένα εκρηκτικό στη γεύση μείγμα άγριων χόρτων σε ζύμωση που σε συνεπαίρνει· τρώγεται σε μια - δυο μπουκιές και μαζί τους πίνεις το χυμό από τα χόρτα από το μικρό σωληνάριο που τον περιέχει. Η απρόσμενη εμφάνιση που έχει το πιταρούδι θα μπορούσε να του δώσει τον τίτλο "Η ιεροτελεστία της θάλασσας", καθώς έρχεται μέσα σε ένα αληθινό σφουγγάρι μοσχοβολώντας ιώδιο∙ ο τηγανητός "μεζές" περιλαμβάνει γλυκοφάγωτο καβούρι με δυναμική μαρμελάδα ντομάτας, αβγοτάραχο, αχινό, φύκια και έναν ξινούτσικο ζωμό μυδιών. Το πισπιλί, το γρήγορο κολατσιό των Ροδίων, παρουσιάζεται σε μια σκανδιναβικής νοοτροπίας σύνθεση με θυμαράτα τουρσιά γογγυλιού και ραπανιού, γρανίτα "χωριάτικη σαλάτα" από νερό ντομάτας, τραγανίσματα φέτας, ελιά και κάππαρη. Ακόμη καλύτερος είναι ο καβουρμάς σαν "mezzo κανελόνι" από κρόκο αβγού να ισορροπεί τέλεια σε μια fine dirty αρμονία με γλυκάδια αρνιού, μοσχάρι ταρτάρ και ωμά σπαράγγια με γοητευτική τσαγαλάτη πικράδα∙ και η "αλιά με κουκουμάρια", μια εξαιρετική σύνθεση με κορυφαίο wagyu A5, σάλτσα homemade μαύρης μπίρας, πεντατράγανη ντελικάτα τάρτα μανιταριών και τρούφας και ζελέ βατόμουρων. 

Τρουμούχης Γιώργος - Κουγιός Σπύρος

Μέσα στα τόσα πιάτα που δοκιμάσαμε υπήρχαν και κάποια με τεχνικές αδυναμίες που έκοψαν πόντους από τις σίγουρα ωραίες ιδέες. Σαν το μυρωδάτο "σουπιόρυζο" χωρίς ρύζι αλλά μόνο με σουπιά που δεν πείθει αφού δεν έχει το μέλωμα που περιμένεις, το κροζούμι με τον παραμαγειρεμένο μπακαλιάρο και τον πικρό ζωμό καψαλισμένου κρεμμυδιού ή τη σκληρή μπαλοτίνα ψαριού στον όχι ισορροπημένο σαλμό με την πληθώρα των υλικών (φουαγκρά, ταραμάς, πατάτα, φουαγκρά, finger lime). Εφαρμόζοντας τη λογική της αφαίρεσης θα κέρδιζε η κουζίνα και το μαρινάτο μού το επιβεβαίωσε, αφού ο συνδυασμός των δύο κύριων στοιχείων του (παλιό λικέρ 7 Erbe Καθολικών μοναχών στο νησί και φινετσάτο ιώδιο φρέσκου στρειδιού), χωρίς άλλα να το ζαλίζουν, θα αρκούσε για μεγαλείο. Η νεροκολοκύθα ξεφεύγει εντελώς από το στόρι που θα έπρεπε να υπηρετεί, αλλά το πιο σημαντικό μειονέκτημά της είναι το ασαφές γευστικό concept. Σημειώνω αυτά τα αδύνατα σημεία, διότι δίπλα τους υπάρχουν εκπληκτικές προτάσεις σαν το φανταστικό γιαπράκι που σε στέλνει σε άλλη διάσταση∙ μέσα στην αγκαλιά γλυκού και γήινου παντζαριού κρύβονται ολόγλυκο ντελικάτο ταρτάρ κωλοχτύπας συνδυασμένο με μαρέγκα θυμαριού και ένα αναπάντεχο φρουτένιο αβγολέμονο με φράουλα που σου παίρνει το μυαλό.

Noble στο ξενοδοχείο Elysium Resort & Spa, Φαληράκι, Ρόδος, 2241045700.
Ωράριο λειτουργίας: Κλειστά Δευτ.
Τιμή Τέσσερα μενού γευσιγνωσίας: 5 στάδια/€65, 7 στάδια/€85, 9 στάδια/€110, 18 στάδια/€230 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ).
Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στο ξενοδοχείο. 

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 24/7.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
10/05/2024