Disney: αλλαγή σχεδίων λόγω της πανδημίας

Τα Black Widow και Cruella στο Disney Plus ταυτόχρονα με τα σινεμά, πιθανώς ακολουθούν κι άλλα

Δεν είναι ακριβώς... κρυφό το γεγονός ότι η πανδημία του COVID-19 έχει κυριολεκτικά καταστρέψει τα πλάνα κυκλοφορίας ταινιών όλων των studio του Hollywood - ανάμεσά τους, ωστόσο, η Disney μέχρι πρότινος φαινόταν να βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Ο αμερικανικός κολοσσός χρειάστηκε να μεταφέρει χρονικά ορισμένες πρεμιέρες, ναι, αλλά σε ενημερώσεις επενδυτών ή συνεντεύξεις στελεχών δήλωνε ξανά και ξανά πως προτιμά να αναβάλλει την προβολή των πιο πολλών φιλμ της παρά να κάνει κάτι δραστικό όπως π.χ. να τα διαθέσει στην συνδρομητική της υπηρεσία, το Disney Plus. Όλα δείχνουν, ωστόσο, πως κρίνοντας εκ νέου την κατάσταση των σινεμά στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, η Disney άλλαξε γνώμη και σχέδια για το 2021.

Πρώτα απ' όλα: συνέβη το απρόσμενο αλλά εν τέλει λογικό. Μετά από πολλαπλές αναβολές στην διάρκεια 14 μηνών, η πρώτη ταινία θεματολογίας Marvel μετά από το Spider-man: Far from Home, το Black Widow, θα προβληθεί στις 9 Ιουλίου - όποια κι αν είναι η κατάσταση στα σινεμά, καθώς θα προσφέρεται και στο Disney Plus ως τίτλος Premier Access. O επικεφαλής των Marvel Studios, ο Kevin Feige, είχε ομολογήσει πως δεν επιθυμούσε αυτήν την υβριδική προσέγγιση, μα μία ταινία της Marvel δεν μπορεί να καθυστερεί επ' άπειρον γιατί έτσι επηρεάζει άλλες παραγωγές. Το Black Widow, για παράδειγμα, σχετίζεται άμεσα με την τηλεοπτική σειρά Hawkeye του Disney Plus που θα προβληθεί το φθινόπωρο. Οπότε... Black Widow στις 9/7.

Μετά έχουμε ορισμένα "οικογενειακά" φιλμ που επίσης θα εμφανιστούν στο Disney Plus. Η Cruella θα κάνει πρεμιέρα στα σινεμά - όπου λειτουργούν κανονικά - και στην συνδρομητική υπηρεσία της Disney ως τίτλος Premier Access στις 28 Μαΐου. Το Luca δε - η μόνη ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar προγραμματισμένη για το 2021 - θα γίνει διαθέσιμη αποκλειστικά στο Disney Plus στις 18 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως δεν θα προβληθεί στα σινεμά (στις ΗΠΑ τουλάχιστον) και θα προσφερθεί στους συνδρομητές Disney Plus χωρίς πρόσθετο κόστος.

Η Disney μεταθέτει κι άλλες ημερομηνίες προβολής, με την ελπίδα να έχει αλλάξει η κατάσταση στην λειτουργία των κινηματογράφων μέχρι να έλθει η σειρά τους για πρεμιέρα. Το Free Guy θα προβληθεί στις 13 Αυγούστου (δεν υπάρχει πληροφόρηση σχετική για διάθεση στο Disney Plus), το The King's Man έχει μετατεθεί για τις 22 Δεκεμβρίου ενώ τα Deep Water και Death on the Nile έχουν πρεμιέρα πλέον τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2022 αντίστοιχα. Το Shang Chi and the Legend of the Ten Rings θα προβληθεί στις 3 Σεπτεμβρίου αφού την θέση του τον Ιούλιο πήρε το Black Widow. Δεν υπάρχει πληροφόρηση για άλλες ταινίες του καλοκαιριού, όπως τα The Night House ή Jungle, ενώ φιλμ που θα προσφέρονταν το φθινόπωρο ούτως ή άλλως, όπως τα The Eyes of Tammy Faye και The Last Duel δεν επηρεάζονται... για την ώρα.

Αν και η Disney δεν προέβη σε καμία επιλογή τόσο... παράτολμη όσο αυτή της Warner - η οποία έχει μεταθέσει όλες της τις κυκλοφορίες για το 2021 στο συνδρομητικό HBO Max - αυτό το υβριδικό μοντέλο διάθεσης ταινιών στα σινεμά και ταυτόχρονα στο Disney Plus ως τίτλων Premier Access δείχνει πια όλο και λιγότερο η εξαίρεση για τον αμερικανικό κολοσσό. Πέρυσι το υιοθέτησε μόνο μια ταινία (το Mulan), ενώ το 2021 έχουμε ήδη μία τέτοια (το Raya and the Last Dragon) και δύο ακόμη έτσι προγραμματισμένες έως τον Αύγουστο. Είναι πιθανότατο, αν η κατάσταση με την πανδημία του COVID-19 και τα σινεμά δεν αλλάξει άρδην μέχρι τον Σεπτέμβριο, να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι και άλλες ταινίες της Disney μέχρι το τέλος του 2021.

Με αυτά τα δεδομένα, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε σε τί είδους συμπεράσματα θα καταλήξουν τα στελέχη της Disney ως τον Δεκέμβριο, όταν δηλαδή θα έχει πια ολοκληρωθεί ένας ολόκληρος χρόνος "υβριδικών" κυκλοφοριών ταινιών της σε σινεμά και Disney Plus μαζί. Γιατί βάσει αυτών των συμπερασμάτων μπορεί να αποδειχθεί πως εκείνη η "επιστροφή στα πράγματα όπως είχαν" κάποια στιγμή π.χ. το 2022, όσον αφορά τους κινηματογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο τουλάχιστον, ίσως δεν έχει την μορφή που σήμερα θα θέλαμε να φανταστούμε. Όλοι μας.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ