Xbox: Τέλος εποχής

Αποσυνδέεται από το Live το αρχικό σύστημα της Microsoft

Θα συνέβαινε μοιραία κάποια στιγμή, δεν μπορούμε να μην αισθανόμαστε κάπως... περίεργα, ωστόσο, από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε επίσημα και από τη Microsoft. Το αρχικό Xbox, το σύστημα με το οποίο η αμερικανική εταιρεία εισήλθε στην αγορά του video gaming και της διασκέδασης στο σαλόνι, θα αποσυνδεθεί από τη Δικτυακή υπηρεσία του Xbox Live στις 15 Απριλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι κάτοχοι του πρώτου Xbox δεν είχαν κάνει τη μετάβαση από αυτό σε ένα Xbox 360 δεν θα είναι πια σε θέση να παίξουν online το Halo 2 - ένα από τα πλέον επιτυχημένα FPS όλων των εποχών - αλλά και οποιονδήποτε άλλο Δικτυακό τίτλο.

Η... πρακτική ευθανασία του αρχικού Xbox - που έχει ουσιαστικά μικρό κόστος αφού οι gamers που ακόμη το χρησιμοποιούσαν δεν είναι πια τόσοι πολλοί - έγινε για καλό σκοπό: η όλη προσπάθεια της Microsoft να κρατήσει τη συμβατότητα του συστήματος αυτού με το Xbox Live περιόριζε το δεύτερο, σε βαθμό που να στέκεται εμπόδιο την εξέλιξή του. Η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε λοιπόν να "κόψει τον ομφάλιο λώρο" ώστε το Live να συνεχίσει χωρίς προβλήματα να εμπλουτίζεται σε χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Κάποια από αυτά ίσως ανακοινωθούν στην επερχόμενη εκδήλωση Χ10.

Βεβαίως οι κάτοχοι του Xbox θα μπορούν να παίζουν όλα τα games του offline, αλλά στις 15 Απριλίου θα πρέπει ουσιαστικά να τοποθετήσουμε το τέλος της διαδρομής του πρώτου συστήματος ψηφιακής διασκέδασης της Microsoft - μιας διαδρομής που ναι μεν δεν είχε αντικειμενική εμπορική επιτυχία, είχε όμως μεγάλη σημασία σε άλλα επίπεδα. Χωρίς την παρουσία του Xbox στην αγορά, η μετάβαση των συσκευών ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας για το σαλόνι στο Internet θα είχε αργήσει πολύ περισσότερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το Xbox, άλλωστε, καλλιέργησε με επιτυχία το είδος του ισχυρού brand name που η Microsoft "εισέπραξε" αργότερα με το Xbox 360. Όχι δάκρυα για το ακαλαίσθητο μεν, αλλά... ηρωϊκό σύστημα της αμερικανικής εταιρείας: τη θέση του στην ιστορία του video gaming την έχει ήδη κερδίσει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ