Xbox Series X: από το πουθενά... επίσημη αποκάλυψη

Η Microsoft επιδεικνύει τον σχεδιασμό, γνωστοποιεί πιο πολλά στοιχεία για το νέο της σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας

Σε μία αληθινά μεγάλη έκπληξη που... ακόμη και οι πλέον πιστοί οπαδοί των Xbox δεν περίμεναν, η Microsoft στο πλαίσιο της απονομής των The Game Awards 2019 αποκάλυψε τον διάδοχο ή τους διαδόχους των Xbox One. Το όνομα Xbox Series X "προδίδει"φυσικά την ύπαρξη περισσότερων του ενός μοντέλου - όπως είχε διαρρεύσει και θεωρούμε εξαιρετικά πιθανό - όμως ο αμερικανικός κολοσσός σε πρώτη φάση επικεντρώθηκε στο ισχυρότερο μοντέλο, αυτό που θα συγκρουστεί με το PlayStation5, επιβεβαιώνοντας παράλληλα για πολλοστή φορά πως η πρότασή του θα είναι εμπορικά διαθέσιμη κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου του 2020.

Το Xbox Series X από πλευράς σχεδιασμού δεν θυμίζει κανένα από τα παρελθόντα Xbox, καθώς στο προωθητικό video εμφανίζεται όρθιο (!), έχοντας παράλληλα την δυνατότητα να τοποθετηθεί και οριζόντια (διατηρώντας βέβαια προφίλ υψηλότερο από το σύνηθες για οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας). Ο σχεδιασμός του σαφώς σχετίζεται με την ανάγκη για αποδοτικό σύστημα ψυκτικό σύστημα του κεντρικού επεξεργαστή και του υποσυστήματος γραφικών, επιβεβαιωμένα πλέον αρχιτεκτονικής Zen 2 της AMD, ενώ στο video διακρίνεται καθαρά τόσο το drive οπτικών δίσκων Ultra HD Blu-ray, όσο και θύρα USB στην πρόσοψη της συσκευής. Το χρώμα του είναι μαύρο και το συνολικό design μινιμάλ και εξαιρετικά καλαίσθητο, ακόμη ομορφότερο από αυτό του Xbox One X και διαμορφωμένο έτσι ώστε να ταιριάζει με τις πιο πολλές σύγχρονες τηλεοράσεις.

Στην σχετική δημοσίευσή της στο επίσημο Xbox Blog η Microsoft επιβεβαιώνει πως το Xbox Series X υποστηρίζει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης που φέρνει το Zen2: αναλύσεις έως και 8Κ, ρυθμοί ανανέωσης οθόνης έως και 120 Hz και, υπό τον όρο ότι η συσκευή θα συνδεθεί με ανάλογα εξοπλισμένη τηλεόραση, λειτουργίες όπως οι VRR και ALLM. Το νέο Xbox θα προσφέρει στους δημιουργούς games εξελιγμένες τεχνικές απόδοσης γραφικών κι αλληλεπίδρασης όπως οι VRS και DLI, ενώ αναφορά γίνεται στον ταχύτατο δίσκο SSD και στην απεικόνιση τεχνολογίας ray-tracing. Ο κολοσσός του Redmond διατηρεί άλλωστε την συμβατότητα με τα games των Xbox One και συμβατότητα με πολλά games του Xbox 360, ακόμη και με ορισμένα games του... αρχικού Xbox: τέσσερις "γενιές" τίτλων gaming σε μία συσκευή.

Το νέο Xbox θα συνοδεύει το ανασχεδιασμένο του χειριστήριο: αυτό, όπως το σημερινό του PS4, φέρει ειδικό πλήκτρο Share για εύκολη σύλληψη στιγμιοτύπων ή video από games, αλλά και το αποτελεσματικό κατευθυντικό "σταυρόνημα" (d-pad) που συναντά κανείς σήμερα στο χειριστήριο Xbox Elite Series 2. Το χειριστήριο του καινούργιου Xbox θα είναι συμβατό τόσο με Xbox One όσο και με PC που στηρίζονται σε Windows 10. Στο πλαίσιο της αποκάλυψης του συστήματός της η Microsoft επιβεβαίωσε πως αυτό θα ξεκινήσει την εμπορική του πορεία με το Halo Infinite, αποκάλυψε δε και το Hellblade ΙΙ της Ninja Theory, βεβαίως ως αποκλειστικό του.

Υπάρχει ένας αριθμός από σημαντικά πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμη για το Xbox Series X προφανώς: η τιμή πώλησής του, η ημερομηνία κυκλοφορίας του, οι ακριβείς τεχνικές προδιαγραφές του - και το πού βρίσκονται σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του αντιπάλου του, του PS5 - το μέγεθος του αποθηκευτικού χώρου του, η γκάμα των games που θα το συνοδεύσουν στα καταστήματα, όλα παραμένουν ακόμη άγνωστα. Όμως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι, ως κίνηση τακτικής, η αποκάλυψη του επόμενου Xbox από την Microsoft... μέσα στα Χριστούγεννα - ανήκουστο στην ιστορία του gaming - κι έναν χρόνο μακριά από την διάθεση του προϊόντος, ήταν τολμηρή (όταν δεν... έχεις τίποτε να χάσεις πια μπορείς να είσαι όσο τολμηρός θέλεις βέβαια).

Σε κάθε περίπτωση, Xbox One Series X: για τους Αμερικανούς, τουλάχιστον, το επόμενο μεγάλο "κεφάλαιο" στην αγορά της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας, μόλις "άνοιξε"!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ