Xbox Scarlett: πιθανώς με δύο μοντέλα... τελικά

Η παρούσα φημολογία θέλει την Microsoft να κινείται σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα το 2020

Μπορεί να βρισκόμαστε σχεδόν έναν χρόνο μακριά από την εμπορική διάθεση του προϊόντος εκείνου της Microsoft που θα διαδεχθεί τα σημερινά Xbox One S/X, όμως διαρροές πληροφοριών θέλουν εν τέλει τον αμερικανικό κολοσσό να προετοιμάζεται όντως για... μάχη με την Sony υιοθετώντας διαφορετική τακτική. Πριν από πολλούς μήνες φημολογία είχε σκιαγραφήσει πλάνο "διάθεσης δύο διαφορετικών συστημάτων ταυτόχρονα", στην συνέχεια αυτή είχε ανεπίσημα διαψευστεί, η εικασία αυτή εν πολλοίς απορριφθεί και όλοι είχαμε δεχθεί ως προοπτική την σύγκρουση ενός μόνο συστήματος με το PlayStation5 - συστήματος που θα χαρακτηριζόταν από παρόμοια ισχύ, παρόμοια συλλογιστική χρήσης και παρόμοιο κόστος.

Νέες αναφορές, ωστόσο, ανώνυμες ανάμεσα σε δημιουργούς games κι ορισμένες βασισμένες σε πληροφορίες μέσα από την ίδια την Microsoft, θέλουν αυτήν την προσέγγιση των δύο συστημάτων να παραμένει - τελικά - το πλάνο του αμερικανικού κολοσσού. Το ένα σύστημα, με το κωδικό όνομα Anaconda, σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες είναι όντως εκείνο που θα ανταγωνιστεί "πρόσωπο με πρόσωπο" το PS5: συγκρίσιμες προδιαγραφές τεχνικές, παρόμοιες δυνατότητες και εξοπλισμός, παρόμοια, αν όχι ακριβώς η ίδια, τιμή πώλησης (τα €499 που οι πιο πολλοί αναλυτές προέβλεπαν την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές). Ως εδώ, τα... προβλεπόμενα.

Τα πράγματα αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν στην όλη εξίσωση συνυπολογίζεται ένα δεύτερο μοντέλο Xbox με το κωδικό όνομα Lockheart. Αυτό δεν θα έχει την ίδια απόδοση με το Anaconda - οι πηγές απ' όπου προέρχεται η πληροφόρηση θέλουν τα δύο συστήματα να χωρίζει διαφορά ισχύος αντίστοιχη με αυτήν των σημερινών Xbox One X και Xbox One S - και δεν θα ενσωματώνει το Ultra HD Blu-ray drive του μεγαλύτερου μοντέλου. Ο στόχος: να πωλείται σε τιμή ευδιάκριτα χαμηλότερη από τα €499, ο,τιδήποτε ανάμεσα στα €399 και τα... €199, ώστε να λειτουργήσει ως πρόταση για σημαντικά ευρύτερο κοινό (όπως λειτουργεί σήμερα το Xbox One S All-Digital Edition στην ουσία). Το Lockheart, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα προωθηθεί εμπορικά σε συνδυασμό με συνδρομητικές Δικτυακές υπηρεσίες της Microsoft όπως το Xbox Live, το Xbox Game Pass και το xCloud.

Δημιουργός video games, που θέλησε για προφανείς λόγους να παραμείνει ανώνυμος, υποστήριξε πως το Lockheart θα προσφέρει το επίπεδο ισχύος ενός σημερινού PS4 Pro χωρίς να στερείται και τον ταχύτατο δίσκο τεχνολογίας SSD που δεδηλωμένα θα ενσωματώνει το Anaconda (ίσως μικρότερης χωρητικότητας όμως). H Microsoft θα απαιτεί από τις εταιρείες ανάπτυξης τίτλων να λαμβάνουν υπ' όψιν τους και τα δύο μοντέλα όταν δημιουργούν games για το επόμενο Xbox, προσαρμόζοντας την απόδοση των games αυτών σε ανάλυση και αριθμό καρέ ανάλογα με την περίπτωση.

Το σενάριο αυτό είναι όντως ενδιαφέρον, ειδικά αν η Microsoft κατορθώσει να προσφέρει το Lockheart στο μισό κόστος από αυτό που θ' αντιστοιχεί στο PlayStation5 και το δικό της Anaconda. Για να διατεθεί ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας σε τιμή πώλησης τόσο χαμηλή θα έπρεπε να γίνουν διάφορες υποχωρήσεις - η αμερικανική πολυεθνική όχι μόνο να μην κερδίζει τίποτε από αυτό, αλλά και να χάνει χρήματα από κάθε πώλησή του... όπως συμβαίνει πολύ συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις - θα ήταν όμως έξυπνη κίνηση από πλευράς marketing: το PlayStation5 δεν αναμένεται να διατεθεί σε περισσότερες από μία εκδοχές ή να δώσει, αρχικά τουλάχιστον, οποιουδήποτε είδους έμφαση σε Δικτυακές υπηρεσίες τύπου xCloud.

Υπάρχει, με άλλα λόγια, κάποιο περιθώριο για διαφοροποίηση που η Microsoft θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί. Ακόμη περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας θα είχε αυτή η προσέγγιση, δε, αν η Microsoft με κάποιο τρόπο διευκόλυνε τους δημιουργούς games να βελτιστοποιήσουν τους τίτλους τους και για τα δύο διαφορετικά σετ προδιαγραφών χωρίς μεγάλες δυσκολίες. Είναι όντως αυτό το πλάνο που θέλει να υλοποιήσει ο κολοσσός του Redmond; Σε έξι μήνες ή συντομότερα - το πιθανότερο συντομότερα - θα ξέρουμε. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ