Wipeout HD

Υπερηχητικό και... απολαυστικό!

Είδος: Racing
Φορμά: Playstation3
Τιμή: €19,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Πριν από τρία χρόνια, τα... μύρια όσα φιλόδοξα και εντυπωσιακά είχαν ειπωθεί - τόσο από τη Sony, όσο και από τη Microsoft - όσον αφορά στην υψηλή ευκρίνεια και την επιρροή που αυτή θα είχε στην εξέλιξη του video gaming. Στο μεσοδιάστημα, βέβαια, συνέβησαν... δύο τινά: (α) ως πραγματική "υψηλή ευκρίνεια" έχουμε καταλήξει ανεπιστρεπτί να θεωρούμε την ανάλυση των 1080p και (β) επί του πρακτέου, και παρά την πολύ μεγάλη ισχύ των PS3 και Xbox 360, πανελάχιστα δείγματα τίτλων εμφανίστηκαν τόσο εντυπωσιακά, ώστε να δημιουργήσουν την αίσθηση του αληθινού "άλματος μπροστά" όσον αφορά στα γραφικά. Αν μη τί άλλο, λοιπόν, το Wipeout HD - η εκσυγκρονισμένη καινούργια έκδοση ενός από τα πλέον χαρακτηριστικά franchises των PlayStation - αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς επειδή ναι, παίζοντάς το εισπράττει όντως κανείς την αίσθηση ότι δεν θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο παλαιότερα στην οθόνη του. Κι ας διατίθεται μόνο μέσω του PlayStation Network σε μορφή εμπορικού download.

Για όσους και όσες δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν τα αρχικά Wipeout στο PSone, τις συνέχειές τους στο PS2 ή τις δύο "φορητές" εκδόσεις του PSP, υπενθυμίζουμε: πρόκειται για τίτλους αγώνων ταχύτητας σε φουτουριστικό πλαίσιο, με τη θέση των αυτοκινήτων να έχουν πάρει αντιβαρυτικά οχήματα που ίπτανται σε υπερηχητικές ταχύτητες πάνω από ειδικά διαμορφωμένες πίστες. Τα οχήματα είναι διαφόρων ειδών ("ομάδων") με διαφορετικές ιδιότητες ως προς τη συμπεριφορά τους στις... "χαμηλές πτήσεις", ενώ διαθέσιμα είναι και μία σειρά από όπλα και άλλα bonus, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν έξυπνα για να προσφέρουν εκείνο το στιγμιαίο πλεονέκτημα που "θα κάνει τη διαφορά". Στόχος είναι φυσικά ο τερματισμός μπροστά από κάθε αντίπαλο - στην καλύτερη περίπτωση - στην πρώτη τριάδα... στη χειρότερη (αν και το "χρυσό" είναι το μόνο που θα βοηθήσει τους gamers να δουν όλο το περιεχόμενο που έχει να προσφέρει ο τίτλος).

To νέο Wipeout προσφέρει 8 διαφορετικές πίστες (άλλες τόσες σε "ανεστραμμένη μορφή") και 8 διαφορετικούς τύπους οχημάτων, πέντε διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού (από το σύνηθες Tournament μέχρι το διαφορετικό και απολαυστικό Zone) και τρία διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι η ποικιλία που προσφέρεται είναι πολύ μεγάλη - κι αυτό χωρίς να λάβει "στα υπόψιν" τη δυνατότητα συμμετοχής 2 παικτών ταυτόχρονα σε split screen ή έως και 8 ταυτόχρονα online. Το περιεχόμενο αυτό, άλλωστε, αναμένεται να εμπλουτιστεί μελλοντικά (με το αζημίωτο) και με extra πίστες, οχήματα ή και επιλογές μέσω του PlayStation Network.

Οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε έχει παίξει ένα από τα Wipeout του παρελθόντος γνωρίζει ότι το gameplay του εξαρτάται απόλυτα από τον επακριβή χειρισμό (που στη νέα έκδοση είναι άψογος αλλά προσφέρει και επιλογή "διευκόλυνσης" για τους αρχάριους) και από την απομνημόνευση των σημείων που επιταχύνουν κάθε όχημα, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή και ο "τέλειος γύρος" κάθε πίστας. Για τους βετεράνους παίκτες των Wipeout, πάντως, υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία που θα "κάνουν τη διαφορά", όπως οι δυνατότητες της περιστροφής του σκάφους γύρω από τον εαυτό του ή η ελαφρή μετακίνηση της γωνίας του προς αποφυγή συγκρούσεων και εμποδίων "της τελευταίας στιγμής".

Φυσικά, η... "μισή υπόθεση" όσον αφορά στο Wipeout HD είναι, στα μάτια πάρα πολλών gamers, τα δύο τελευταία γράμματα. Και δηλώνει απείρως ικανοποιημένο που μπορεί να διαβεβαιώσει πως ναι, είναι όντως μεγάλη υπόθεση τα υψηλής ευκρίνειας γραφικά του τίτλου της Sony. Σε ανάλυση 1080p, κινούμενα πάρα πολύ γρήγορα άλλα πάντοτε ομαλά, με ικανοποιητικότατο επίπεδο λεπτομέρειας σε οχήματα και αντικείμενα, προσεγμένο φωτισμό και πειστικά ειδικά εφέ, τα γραφικά αυτά είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο έχει ποτέ "γευτεί" οπαδός των Wipeout. Είναι, δε, και ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα του τί μπορεί να κάνει το PS3 ως σύστημα συνολικά.

Ο ήχος είναι εξίσου υψηλού επιπέδου, με το παραδοσιακό technno-soundtrack να υπογράφουν γνωστά ονόματα της dance και ambient σκηνής (και το PS3 να αποδίδει σε Dolby Digital 5.1), αλλά και τα εφέ να μην αφήνουν περιθώριο για παράπονο, όντας και "3D" και υψηλής πιστότητας. Ιδιαίτερης μνείας αξίζουν δύο ακόμη τεχνικά στοιχεία: η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για το χειρισμό η λειτουργία ανίχνευσης κίνησης των SixAxis και DualoShock3 αποτελεσματικά (επιτέλους!), καθώς και η δυνατότητα σύνθεσης soundtrack της προτίμησης του χρήστη, από ψηφιακά αρχεία μουσικής στο σκληρό δίσκο του PS3. Στα συν τόσο η αποθήκευση στιγμιοτύπων μέσω του Photo Mode, όσο και οι online πίνακες κατάταξης των σκορ και ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνολικά, δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι το Wipeout HD είναι ακριβώς ό,τι μπορούσαμε να ελπίζουμε από αυτό. Είναι μεν remake, αλλά φροντισμένο remake: κρατά όλα τα στοιχεία που έχουμε αγαπήσει εδώ και 10 χρόνια από το franchise, προσθέτει στοιχεία που δεν διαταράσσουν την ισορροπία του, εξελίσσει εντυπωσιακά τον οπτικό τομέα της σειράς και προσθέτει online λειτουργίες και δυνατότητες. Όλα αυτά σε ένα "πακέτο" μεγέθους μόλις 1 GB και κόστους μόλις 19.99 ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο ενός πλήρους τίτλου (χωρίς να στερείται περιεχομένου για να δικαιούται αυτό το χαρακτηρισμό). Μακάρι να ήταν έτσι κάθε video game που διατίθεται μέσω PlayStation Network και μακάρι, κάποια στιγμή, να φτάσει η ωριμότητα της αγοράς σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να θεωρούμε τα παραπάνω "δεδομένα". Ως τότε, το Wipeout HD συνιστάται και θα συνιστάται ανεπιφύλακτα!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ