Wii: μείωση τιμής και στην Ελλάδα

Έστω και με... έμμεσο τρόπο

Όταν η Nintendo ανακοίνωσε χθες επίσημα ότι προχωρά σε μείωση τιμής του Wii για την αμερικανική και ιαπωνική αγορά, αλλά... κομψά απέφυγε να κάνει αναφορά στην ευρωπαϊκή, δικαιολογημένα ανησυχήσαμε. Κατά τα φαινόμενα, ωστόσο, και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα επωφεληθούν από αντίστοιχη μείωση τιμής - δεν έχει υπάρξει ωστόσο επίσημη ανακοίνωση από την Nintendo of Europe επειδή η Αγγλία δεν θα ανήκει σ' αυτές (λόγω πιθανώς της αποδυναμωμένης στερλίνας και φυσικά του γεγονότος ότι εκεί θα σημειωθούν σχεδόν σίγουρα μεγάλες πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο). Καταλαβαίνει κανείς πόσο ευαίσθητες έχουν γίνει οι οικονομικές ισορροπίες, όταν μία πολυεθνική επιλέγει να κάνει μείωση τιμής σε κάποες χώρες και όχι σε άλλες, ενώ όλες ανήκουν στην ίδια αγορά: όχι παράλογο, αλλά σίγουρα πρωτοφανές.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα έχουν ως εξής: η Nintendo Europe μειώνει κατά 20% περίπου - άρα κατά 50 ευρώ - την χονδρική τιμή του Wii, ώστε να δώσει στους εμπορικούς της συνεργάτες την δυνατότητα, το περιθώριο, την επιλογή ή όπως αλλιώς θέλει να το αποκαλέσει κανείς να "μεταφέρουν" αντίστοιχη μείωση τιμής στη λιανική πώληση του συστήματος. Φυσικά, από την στιγμή που παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των καταστημάτων η τελική τιμή πώλησης (η κατασκευάστρια εταιρεία δίνει μόνο "προτεινόμενες" τιμές), δεν είναι 100% βέβαιο ότι αυτή η έμμεση πτώση τιμής θα φέρει το Wii στο επίπεδο των 199 ευρώ. Η ελληνική αντιπροσωπεία ωστόσο ελπίζει πως από τις 2 Οκτωβρίου και μετά - οπότε και θα ισχύσει η μείωσης της τιμής χονδρικής - θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός μεταξύ των εμπόρων έτσι, ώστε να έλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα Wii κάτω ή "γύρω" από το ψυχολογικό όριο των 200 ευρώ.

Το αν και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα συμβεί ή αν οι Έλληνες έμποροι - υπό την πίεση της οικονομικής δυστοκίας που τους ωθεί να "κυνηγούν" μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους - θα επιλέξουν π.χ. να δημιουργήσουν συνδυασμούς του Wii με περιφερειακά ή/και games, απομένει να αποδειχθεί. Για την ώρα, έχουμε μία επιβεβαίωση για μείωση τιμής σε κάποιο βαθμό. Οδεύοντας προς τα Χριστούγεννα, θα διαπιστώσουμε περισσότερα. Με άλλα λόγια, και... πάλι εν αναμονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ