Uncharted 4

Επική παραγωγή, ταιριαστό φινάλε

Φυσικά το Uncharted 4 δεν θα... ήταν Uncharted αν δεν προσέφερε τα στοιχεία που όλοι αγαπήσαμε σε αυτά: τις καλοσκηνοθετημένες σεκάνς, τις μάχες με πολυάριθμους αντιπάλους, τους γρίφους που απαιτούν προσοχή στο γύρω περιβάλλον και κάποια φαντασία. Η τελευταία αυτή περιπέτεια του Drake τα προσφέρει όλα αυτά και μάλιστα απλόχερα, ίσως όχι τόσο έντονα όσο στο παρελθόν αλλά έξοχα μελετημένα κι εντυπωσιακά. Σε αυτό το Uncharted η Naughty Dog έχει επιλέξει να δώσει περισσότερο περιθώριο στην απόκρυψη (stealth), ανταμοίβοντας με λιγότερα προβλήματα τους "αθόρυβους" παίκτες, αν και βέβαια την... εκτεταμένη ανταλλαγή πυρών δεν την αποφεύγει κανείς από ένα σημείο και πέρα. Αυτή, δε, φέτος παρουσιάζει αυξημένη δυσκολία γιατί οι αντίπαλοι όχι μόνο έχουν την συνήθεια να επιτίθενται ομαδικά - παράδοση άλλωστε στα Uncharted - αλλά επιδεικνύουν και υψηλότερο επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης απ' ότι στο παρελθόν. Σημαντικά υψηλότερο ενίοτε.

Μία άλλη παράδοση, ωστόσο, που η Naughty Dog φρόντισε να τιμήσει στο νέο Uncharted είναι σαφέστατα η σημαντικότερη: αυτή του κορυφαίου τεχνικού τομέα. Η διάσημη εταιρεία ανάπτυξης έχοντας στα χέρια της την ισχύ του PS4 ώθησε τα γραφικά και τον ήχο των Uncharted όχι μόνο υψηλότερα ποτέ στο 4, αλλά υψηλότερα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τίτλο μπορούμε να σκεφτούμε - όχι μόνο στο PS4, αλλά σε οποιοδήποτε φορμά. Το επίπεδο της λεπτομέρειας στους (βασικούς) χαρακτήρες, το γύρω περιβάλλον, τα εφέ, τον φωτισμό και σχεδόν ο,τιδήποτε άλλο είναι ασύλληπτο - είναι ενδεικτικό το γεγονός πως οι προδιαμορφωμένες σκηνές που σκιαγραφούν το σενάριο δεν είναι πια video, αλλά δημιουργούνται σε πραγματικό χρόνο με τα ίδια γραφικά. Η ανάλυση του Uncharted 4 είναι... ασυμβίβαστα αυτή των 1080 γραμμών και, ενώ τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας δεν ήταν εφικτά, τα 30 δεν δημιουργούν ποτέ ουσιαστικό πρόβλημα.

Στο ίδιο επίπεδο ποιότητας κινείται και ο ήχος, με τα εφέ και την απόδοση των διαλόγων των χαρακτήρων να αποδίδονται με ρεαλισμό και σαφήνεια αντίστοιχα. Τα πρώτα αξιοποιούν τις χαμηλές συχνότητες έξοχα (το Uncharted 4 αληθινά αξίζει να παιχθεί σε περιβάλλον home cinema), ενώ οι δεύτεροι επηρεάζονται ηχητικά ακόμη και από το περιβάλλον και κατευθυντικούς ήχους που αυτό περιέχει (!). Ο έλεγχος δεν δημιουργεί προβλήματα, ενώ οι επιλογές και ρυθμίσεις κινούνται στα... φυσιολογικά για το είδος του τίτλου επίπεδα. Άξια αναφοράς είναι τα πάρα πολλά μικρά και μεγάλα bonus που εμπεριέχει το Uncharted 4, τα οποία αξίζουν αναζήτησης γιατί με τους βαθμούς στους οποίους αντιστοιχούν ο παίκτης μπορεί να "αγοράσει" extra επιλογές που γίνονται διαθέσιμες στο κεντρικό μενού του τίτλου. To τμήμα συμμετοχής πολλών παικτών μέσω PlayStation Network, άλλωστε, προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ο τίτλος για περαιτέρω αντοχή στο χρόνο, με τέσσερις διαφορετικές επιλογές παιχνιδιού, συγκρούσεις 5x5 και πεδία μάχης σχεδιασμένα με την ίδια διάθεση για εκτενέστερο περιβάλλον και περισσότερο "ελεύθερη" κίνηση που διέπει το σεναριακό τμήμα.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, τα σχόλια είναι στην κυριολεξία... περιττά όσον αφορά στο Uncharted 4: αληθινή επίδειξη δύναμης εκ μέρους του PS4 και τρανή απόδειξη του δημιουργικού ταλέντου της Naughty Dog, ο τίτλος αυτός ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την διαδρομή μιας σειράς τίτλων που ώθησε τα action adventures κινηματογραφικού στυλ σε ύψη μεγαλύτερα από ποτέ. Είναι αληθινά υποχρεωτική αγορά όχι μόνο για τους κατόχους PS4, αλλά για όλους τους gamers που αγαπούν την καταιγιστική δράση και την οπτικοακουστική παρουσίαση επιπέδου... blockbuster - και μία αγορά που δικαιολογεί 100% την απόκτηση ενός PS4, λοιπόν, αφού το Uncharted 4 έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το σύστημα της Sony. Ιδέα δεν έχουμε όσον αφορά στο αν και κατά πόσο το A Thief's End είναι όντως το τελευταίο Uncharted ή αν είναι απλώς η τελευταία περιπέτεια του Drake - αν, δηλαδή, δεν θα υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον Uncharted με άλλον πρωταγωνιστή ή/και στυλ. Αυτό που γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα σήμερα, τώρα, είναι πως το Uncharted 4 διεκδικεί ήδη από τον Μάιο την διάκριση του καλύτερου video game για το 2016. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ