Τριλογία των Uncharted: όταν το σινεμά συναντά τα PlayStation

Κινηματογραφική δράση κοντά στην κορύφωσή της, σημείο-σταθμός στην πορεία του gaming

Με την εμπορική του επιτυχία το αρχικό Uncharted χάρισε στον πρωταγωνιστή του, τον Nathan Drake, μία θέση ανάμεσα σε χαρακτήρες όπως ο καθηγητής Jones και η Lara Croft - αλλά... "άνοιξε και την όρεξη" της Naughty Dog για ακόμη περισσότερο φιλόδοξες "σκηνοθετικά", και σίγουρα ανώτερες οπτικοακουστικά, περιπέτειες του Drake. Το δεύτερο Uncharted, με τον υπότιτλο Among Thieves, προσέφερε όχι μόνο αυτά, αλλά πολλά περισσότερα - ανάμεσά τους και, για πρώτη φορά, την επιλογή συμμετοχής πολλών παικτών ανταγωνιστικά μέσω PlayStation Network. Το αληθινό "διαμάντι" πάντως της σειράς παραμένει (για την ώρα...) το τρίτο Uncharted, με τον υπότιτλο Drake's Deception - το οποίο έφτασε το PS3 τόσο κοντά στα τεχνικά όρια των δυνατοτήτων του, ώστε να δώσει μία γεύση του τί θα μπορούσαμε να περιμένουμε από τον διάδοχό του, το PS4, από το... 2011 ήδη!


Σε όλη την πορεία τους, δε, τα Uncharted συνέχισαν να γίνονται όλο και περισσότερο "κινηματογραφικά". Το διακρίνει κανείς όχι μόνο από τη διάρκεια των "συνδετικών", προκαθορισμένων σεκάνς και διαλόγων - στο Drake's Fortune 114 λεπτά, στο Among Thieves 178 λεπτά, στο Drake's Deception 196 λεπτά - αλλά και στις όλο και περισσότερο φιλόδοξες σκηνές δράσης, την εκτενέστερη χρήση ειδικών εφέ, την ολοένα και περισσότερο ευρηματική χρήση της κάμερας. Το ότι ένας φανατικός οπαδός της σειράς μπήκε στη διαδικασία να... συρράψει όλες αυτές τις σεκάνς σε συνεχόμενα "ταινιάκια" Uncharted - εδώ, εδώ κι εδώ αντίστοιχα - δεν είναι τυχαίο. Είναι φυσικό κι επόμενο. Η Naughty Dog φρόντισε άλλωστε να ωθεί ψηλότερα από τίτλο σε τίτλο και το καλλιτεχνικό επίπεδο ποιότητας των Uncharted, συνεργαζόμενη με γνωστούς ηθοποιούς γα την απόδοση των διαλόγων, συνθέτες για τα soundtracks κλπ. Σινε-παραγωγές με σινε-budget... κυριολεκτικά.


Αυτή η εντυπωσιακή πορεία των Uncharted, δε, τα φέρνει με απόλυτα ομαλό τρόπο στον χειμώνα του 2015: το τέταρτο και τελευταίο (;) μέλος της σειράς έχει ήδη προγραμματιστεί για κυκλοφορία στο PlayStation4 τον ερχόμενο Μάρτιο (και δείχνει ήδη εξαιρετικά εντυπωσιακό βέβαια), ενώ τα τρία πρώτα Uncharted κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά αύριο, στις 9/10, για το PS4 έχοντας να επιδείξουν σημαντικές "αναβαθμίσεις" σε εικόνα, ήχο και πρόσθετες επιλογές. Τρία games επιπέδου ΑΑΑ στην τιμή του ενός είναι ήδη πρόταση θελκτική, οι ανανεωμένες ωστόσο αυτές εκδόσεις των τριών πρώτων Uncharted - όσο και η επερχόμενη τέταρτη - προσφέρουν και κάτι ακόμη, σημαντικό για τη δική μας αγορά: ελληνικά μενού επιλογών και ελληνικούς υπότιτλους που θα διευκολύνουν οποιονδήποτε να ακολουθήσει το σενάριο και τους διαλόγους τους με άνεση.


Και όσον αφορά σε εκείνη την περίφημη σχέση... πάθους που συνδέεει τα games με το σινεμά, ούτως ή άλλως; Αυτή στην περίπτωση των Uncharted θα ανανεωθεί στις 30 Ιουνίου του 2017, όταν η πρώτη ταινία που στηρίζεται σε αυτά θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίσθουσες. Γεγονός που μάς έχει σχεδόν πείσει πως ναι μεν το Uncharted 4 συνοδεύεται από τον υπότιτλο "Α Thief's End", αλλά πως αυτός αναφέρεται στον γοητευτικό... κλέφτη Nathan Drake και όχι στη σειρά συνολικά. Ή, ίσως, ούτε καν στον Drake: πεθαίνουν μωρέ τόσο εύκολα πρωταγωνιστές-ζεν πρεμιέ που "χτίζεις" για μία ολόκληρη δεκαετία; Ε, μα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ