Tokyo Game Show 08

Μια ανάσα πριν τη... "θύελλα"

Με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων πολύ κοντά πια, η τελευταία μεγάλη έκθεση του 2008 με θέμα τα video games δεν ήταν ποτέ προορισμένη να "βγάλει είδηση" άμεσου ενδιαφέροντος: φυσιολογικά, λοιπόν, το Tokyo Game Show της περασμένης εβδομάδας επικεντρώθηκε στα όσα περιμένουν το κοινό της ηλεκτρονικής διασκέδασης από το 2009 και μετά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έλλειψαν οι εκπλήξεις και οι ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, αλλά ότι... ε, δεν είχαν ακριβώς σκοπό να αναστατώσουν την αγορά και να αποσπάσουν την προσοχή από τους τίτλους που κυκλοφορούν ή βρίσκονται "προ των πυλών". Επικοινωνιακή στρατηγική σε καιρούς χαλεπούς, με άλλα λόγια!

Σε κάθε περίπτωση, την παράσταση της φετινής TGS μπορεί με κάθε ασφάλεια να υποστηρίξει κανείς ότι έκλεψε η... Microsoft (!), γεγονός που αποτελεί έκπληξη από μόνο του αν σκεφτεί κανείς πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα για το Xbox 360 στην Ιαπωνία πριν από το καλοκαίρι. Η μείωση τιμής, η κυκλοφορία μερικών ιαπωνοστρεφών τίτλων - και η γενικότερη τάση των κορυφαίων ιαπωνικών studios να κοιτούν πλέον την παγκόσμια και όχι την εγχώρια αγορά τους - έχει οδηγήσει σε ευδιάκριτη βελτίωση του "κλίματος" γύρω από το αμερικανικό σύστημα ψυχαγωγίας. Σχεδόν ανατρεπτικής σημασίας, λοιπόν, τόσο η ανακοίνωση του Tekken 6 και για Xbox 360 (το συγκεκριμένο franchise ανήκε στα PlayStation για πάνω από μία δεκαετία), όσο και η εντυπωσιακή εμφάνιση τίτλων όπως το Street Fighter IV, το Ninja Blade και το Resident Evil 5 στον εκθεσιακό χώρο. Η θέση του Xbox 360 αναμένεται να βελτιωθεί στην ιαπωνική αγορά και με την κυκλοφορία δύο τίτλων RPG, των The Last Remnant και Star Ocean, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Και οι Δυτικοί gamers δεν μπορούν να έχουν παράπονο, πάντως. Στο πλαίσιο της TGS 08 επιβεβαιώθηκε η διάθεση του νέου γραφικού περιβάλλοντος του Xbox 360, του ΧΝΕ, για τις 19 Νοεμβρίου - έγκαιρα για την γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά Χριστούγεννα. Επιβεβαιώθηκε επίσης εκείνη η επίμονη φήμη που ήθελε επί σειρά μηνών την ύπαρξη ενός νέου τίτλου βασισμένου στον κόσμο των Halo. Ονόματι Halo 3 Recon, ο τίτλος αυτός είναι ένα FPS το οποίο χρονικά προηγείται του Halo 3 και στο οποίο οι gamers θα ελέγχουν έναν ανθρώπινο χαρακτήρα και όχι τον διάσημο Master Chief. Οι μηχανισμοί του gameplay θα είναι μέσες άκρες οι ίδιοι, αλλά το περιεχόμενο εντελώς διαφορετικό. Το Recon δεν αναμένεται πριν από το καλοκαίρι του 2009.

Η Sony στο πλαίσιο της TGS 08 δεν διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου, περιοριζόμενη στα όσα είχε να επιδείξει στον εκθεσιακό χώρο - από τα οποία, ομολογουμένως, ελάχιστα ανήκαν μόνο στο PlayStation3. Το White Knight Chronicles, πάντως, ένα action RPG της Level 5 που διαδραματίζεται σε σκηνικό ηρωϊκής φαντρασίας, έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση με τον οπτικοακουστικό του τομέα, όπως και το Infamous της αμερικανικής Sucker Punch. Το Final Fantasy XIII επιδείχθηκε και πάλι σε μορφή video, δυστυχώς, ενώ μικρή απογοήτευση προκάλεσε και η παρουσία του PlayStation Home, το οποίο - θεωρητικά "προ των πυλών" - ακόμη δεν έχει διαμορφώσει χαρακτήρα και στυλ που να προκαλεί το ενδιαφέρον. Η υποστήριξη πάντως του PS3 από τις ανεξάρτητες εταιρίες παραγωγής παραμένει υγιέστατη, με σχεδόν κάθε τίτλο που θα κυκλοφορήσει για Xbox 360 να υπάρχει και σε έκδοση για το σύστημα της Sony.

Η Νintendo, τέλος, μην έχοντας ουσιαστική συμμετοχή στο Tokyo Game Show ούτε ως εκθέτρια ούτε με συνέντευξη Τύπου, άφησε εν πολλοίς στις ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής video games να επιδείξουν τη δυναμική του Wii - κάτι που αναπόφευκτα είχε ως συνέπεια την αναιμική παρουσία του ιδιότυπου συστήματος αφού, ως γνωστόν, η μεγάλη πλειοψηφία των ΑΑΑ τίτλων που ενδιαφέρουν τον περισσότερο κόσμο φέρει την υπογραφή της ίδιας της Nintendo τελικά. Από την άλλη πλευρά, ο γίγαντας του Kyoto ίσως δεν... αισθάνεται ακριβώς την ανάγκη να προωθήσει δυναμικότερα το Wii, τόσο λόγω της πολύ μεγάλης μέχρι σήμερα εμπορικής του επιτυχίας, όσο και της έλλειψης σε συστήματα που πιθανώς θα αντιμετωπίσει και πάλι στην εορταστική περίοδο. Αυτά είναι προβλήματα να έχει κανείς, εν όψει παγκόσμιας οικονομικής (έστω και πλαστής) ύφεσης...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ