Το Wii, η κρίση και οι... casuals

Με την εορταστική περίοδο των ΗΠΑ άρτι λήξασα και την δική μας εν όψει, ουκ ολίγοι οικονομικοί αναλυτές (ναι, πάλι αυτοί) εξέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με ποιό από τα τρία συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης - το Xbox 360, το PS3 ή το Wii - θα έπληττε περισσότερο η οικονομική δυστοκία που επικρατεί στην αγορά. Υπενθυμίζουμε ότι η σειρά ακριβότερου συστήματος προς φθηνότερο είναι PS3/Wii/Xbox 360 (με το εισαγωγικό μοντέλο του 360) και ότι η... οικονομική θεωρία υποστηρίζει πως σε περιόδους κρίσεων, οι καταναλωτές απομακρύνονται πρώτα απ' όλα από προϊόντα που θεωρούνται "πολυτέλειες" ή τέλος πάντων μη απαραίτητα.

Απόψεις ακούστηκαν διάφορες, από την πλέον προφανή ("το PS3, αφού είναι το ακριβότερο") μέχρι την πλέον αστήρικτη ("το Xbox 360, αφού όποιος δεν το θεωρεί πολυτέλεια, το έχει ήδη αγοράσει"). Ακούστηκαν και δύο τουλάχιστον, όμως, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο Wii, επειδή "αφού απευθύνεται στο κοινό των casual gamers, αυτών που γενικά δεν παίζουν παιχνίδια, αυτοί είναι και οι πρώτοι που θα θεωρήσουν ένα σύστημα ψυχαγωγίας σε αυτή τη φάση ως μη αναγκαίο και θα το αναβάλλουν είτε για αργότερα είτε για... πάρα πολύ αργότερα". Από μία πλευρά, η τελευταία άποψη έχει όντως μία λογική βάση, σωστά;

Εχμ... απ' ότι αποδεικνύεται, μάλλον λάθος, καθώς το Wii σημείωσε πωλήσεις 800.000 (!) συστημάτων κατά την εορταστική εβδομάδα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Πρόκειται για αριθμό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου περυσινού, ο οποίος φυσικά απέχει πολύ τόσο από τους αντίστοιχους του πολυτάλαντου PS3, όσο και από τους αντίστοιχους του οικονομικότερου Xbox 360. Ε, είναι να μην... αποφεύγει διά ροπάλου κανείς μετά τις προβλέψεις και τις βαρυσήμαντες δηλώσεις; Απόψεις προσωπικές μόνο καλύτερα, και "από πρώτο χέρι", αν μη τί άλλο για να μπορεί να τις στηρίξει - έστω και άβολα - αργότερα. Ειδάλλως... πολλά καπέλα για επιδόρπιο προβλέπονται το '09!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ