Το PC gaming; Χαίρει άκρας υγείας!

Διπλές πωλήσεις απ' όσες νομίζαμε...; Κάτι τέτοιο.

Υποψιαζόμαστε πως δεν υπάρχει φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital που να ασχολείται με τα games σε προσωπικούς υπολογιστές και να μην έχει ακούσει εδώ και... δέκα χρόνια σχεδόν για το "θάνατο του PC gaming", την "οριστική επικράτηση των οικιακών συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης" όπως τα PS3 και Xbox 360 και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα. Οι... Κασσάνδρες αναλυτές του είδους επικαλούνταν, δε, τα στατιστικά στοιχεία της αμερικανικής αγοράς - όπως τα δημοσιεύει εδώ και χρόνια η NPD - τα οποία μαρτυρούσαν ολοένα και χαμηλότερες πωλήσεις τίτλων για Η/Υ στο εμπόριο, δημιουργώντας ένα κλίμα γενικώς αρνητικό γύρω από το μέγεθος και την κερδοφορία του PC gaming στα μάτια όλων.

Το γεγονός ότι η NPD συγκέντρωνε όλα αυτά τα χρόνια τα στοιχεία πωλήσεων μόνο από τα καταστήματα λιανικής και όχι από τις υπηρεσίες διάθεσης PC games απευθείας μέσω Internet στο σκληρό δίσκο του χρήστη, το γνωρίζαμε - το είχαμε κι εμείς αξιοποιήσει ως επιχείρημα για την υγεία του PC gaming σε πολλαπλές περιπτώσεις. Δεν είμασταν όμως σε θέση να γνωρίζουμε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις games σε CD/DVD είναι σχεδόν... ίδιου ύψους με αυτές που γίνονται μέσω των υπηρεσιών αυτών! Αυτό υπολογίζει ωστόσο, πλέον, η NPD με εκτιμήσεις που αφορούν στο οικονομικό έτος 2009: ενώ στα καταστήματα πωλήθηκαν 23.5 εκατομμύρια αντίτυπα games σε υλικό μέσο, μέσω Internet τα ψηφιακά αντίτυπα που πωλήθηκαν ήταν... 21.3 εκατομμύρια!

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, έστω και γενικά μιλώντας, το PC gaming ως αγορά είναι σχεδόν του διπλάσιου μεγέθους από αυτό που μέχρι σήμερα σκιαγραφούνταν από τον Τύπο. Αναφερόμαστε μάλιστα μόνο στην αμερικανική αγορά - όχι την παγκόσμια - και μόνο σε πωλήσεις που αφορούν πλήρεις τίτλους, ενώ σημαντικά έσοδα για τις εμπλεκόμενες εταιρείες αποτελούν τόσο οι συνδρομές (για online games όπως π.χ. το World of Warcraft), όσο και οι πωλήσεις extra περιεχομένου (expansion packs κλπ).

Όπως είναι φυσικό, πρώτες σε ψηφιακές πωλήσεις υπηρεσίες του είδους κατατάσσονται με την ακόλουθη σειρά οι Steam, Direct2Drive, Blizzard.com, EA.com και Worldofwarcraft.com. Η NPD αναμένει ότι αυτή η τάση των PC gamers να αποκτούν τίτλους απευθείας μέσω Δικτυακών υπηρεσιών, χωρίς να τους κατέχουν σε υλικό μέσο αποθήκευσης, θα συνεχιστεί και μέσα στο 2010 - ειδικά μάλιστα λαμβάνοντας στα υπόψιν το οικονομικό κλίμα που ενθαρρύνει αγορές περισσότερο συμφέρουσες. Τα γνωρίζαμε, σε γενικές γραμμές, όλα αυτά; Ναι, αλλά είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα αναγνωρίζουν και οι... αναλυτές πια. Νεκρό το PC gaming...; Άλλα λένε τα νούμερα...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ