Στα 149 ευρώ το Kinect

Ξεκινά από... ψηλά το περιφερειακό του Xbox 360

Δίνοντας τέλος στις συζητήσεις και τις εικασίες που είχαν ξεκινήσει πριν την έκθεση της Ε3 2010 και συνεχίστηκαν μετά από αυτήν, η Microsoft επιβεβαίωσε - παράλληλα με το εισαγωγικό νέο μοντέλο Xbox 360 - και την τιμολογιακή της πολιτική αναφορικά με το Kinect, το περιφερειακό ανίχνευσης κίνησης που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το δικό της σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης. Οι φήμες ήταν αληθείς: το Kinect αυτόνομα θα πωλείται αντί €149 ευρώ, συνοδευόμενο από έναν τίτλο που αξιοποιεί τις δυνατότητές του, το Kinect Adventures.

Το ποσό θα πρέπει να θεωρηθεί - όχι μόνο λαμβάνοντας υπόψιν τα παρόντα οικονομικά δεδομένα αλλά και ιστορικά το αντίτιμο που έχουν συνηθίσει να πληρώνουν οι gamers για περιφερειακά συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης - υψηλό. Η Microsoft δείχνει να το γνωρίζει, εκφράζει ωστόσο αυτοπεποίθηση σχετικά με την πρόσθετη ψυχαγωγική αξία που φέρνει στο προσκήνιο το Kinect για τους ήδη κατόχους Xbox 360, οι οποίοι σε μεγάλο τους ποσοστό είνα hardcore gamers και σε σημαντικό ποσοστό αυτών early adopters νέων τεχνολογιών. Ίσως έχει απόλυτο δίκιο, ίσως όχι, στηρίζεται πάντως σε έναν αριθμό ερευνών που αυτό καταδεικνύουν. Πλησιάζοντας στο Νοέμβρη - όταν δηλαδή το προϊόν θα βρει το δρόμο του στα ράφια των καταστημάτων - θα έχουμε πιθανώς σαφέστερη εικόνα για τη γνώμη των ήδη κατόχων ενός Xbox 360 όσον αφορά στην αγορά ενός Kinect αυτόνομα.

Πολύ περισσότερο, ωστόσο, υποψιαζόμαστε ότι η Microsoft στοιχηματίζει στο συνδυασμό νέου εισαγωγικού Xbox 360 και Kinect. Αυτόν θα τον προσφέρει, και πάλι συνοδευόμενο από το Kinect Adventures, αντί €299 ευρώ, τιμή σαφώς πιο συμφέρουσα και θελκτική για πολλούς λόγους. Λαμβάνοντας στα υπόψιν πως με το συγκεκριμένο περιφερειακό η αμερικανική εταιρεία θα επιδιώξει να διευρύνει το κοινό της στη mainstream αγορά - όχι αυτή που απαρτίζεται από αφοσιωμένους gamers μόνο, καθώς σε αυτή έχει ήδη - η συγκεκριμένη επιλογή έχει σαφέστατα νόημα. Και είναι αυτό που αντικειμενικά χρειάζεται η Microsoft για την επερχόμενη εορταστική περίοδο, καθώς το Xbox 360 σίγουρα δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ να επεκτείνει την πελατειακή του βάση των 40 εκ. χρηστών με τους hardcore gamers μόνο.

Με το εισαγωγικό Xbox 360 και το Kinect μαζί στα €299, το λογικό είναι πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα να παρουσιαστεί και ένας συνδυασμός με το πλήρως εξοπλισμένο μοντέλο Xbox 360 (αυτό με σκληρό δίσκο των 250 GB) και το Kinect, αντί €399. Ακριβώς στο σημείο πώλησης, με άλλα λόγια, που περιμένουμε να κινηθεί και η Sony με έναν συνδυασμό PlayStation3 και PlayStation Move - επίσημη ανακοίνωση γι' αυτό περιμένουμε σε λιγότερο από ένα μήνα, στο πλαίσιο της έκθεσης GamesCom στη Γερμανία.

Την ανάλυση κι εκτίμησή μας σχετικά με το ποιά πρόταση θα προσφέρει τον υψηλότερο δείκτη κόστους/αξίας θα την κάνουμε όταν έχουμε όλα τα δεδομένα στα χέρια μας, όμως τιμολογιακά τουλάχιστον οι δύο αντίπαλοι δείχνουν να βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία. Πολλά θα κριθούν, με άλλα λόγια, τόσο από τα games αυτά καθ' αυτά που θα συνοδεύσουν τα Kinect και PlayStation Move, όσο και απ' όλα τα συνυπολογιζόμενα άλλα στοιχεία, όπως τις online υπηρεσίες και το κόστος τους, τις πρόσθετες λειτουργίες κλπ. Μέχρι τότε, κρατάμε τα... αλμυρά €149 του Kinect και τα... γλυκά €299 του Kinect με το νέο εισαγωγικό Xbox 360 και βλέπουμε!


Update 22/7/2010: Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Microsoft Hellas, το Kinect θα διατεθεί στη χώρα μας το Νοέμβριο με προτεινόμενη τιμή λιανικής αυτή των €159 και όχι των €149 - όμως αναμένουμε ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα καταστήματα θα ωθήσει τελικά το κόστος του στο επίπεδο της δεύτερης τιμής. Για το συνδυασμό του εισαγωγικού μοντέλου του νέου Xbox 360 με το Kinect η επίσημη τιμή ανέρχεται στα €309, και πάλι ωστόσο αναμένουμε πως κατά την εορταστική περίοδο η διαφορά αυτή (που πιθανώς προέρχεται από την αύξηση του ΦΠΑ) θα εξαλειφθεί εν έδει προσφορών για να διαμορφωθεί σε €299.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ