Spider-man

Πρόταση υπερηρωϊκή, περιπέτεια συναρπαστική, παραγωγή κορυφαία

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό της ψυχαγωγίας που προσφέρει το Spider-man ανήκει και στον υψηλού επιπέδου τεχνικό του τομέα. Εδώ η Insomniac απέδειξε πανηγυρικά για ποιούς λόγους θεωρείται από τις ικανότερες εταιρείες όσον αφορά στην απόδοση οπτικοακουστικού τομέα απολύτως κορυφαίου: τα γραφικά του τίτλου είναι ασυναγώνιστα σε τόσα τους γνωρίσματα, ώστε να... μην ξέρει από πού να ξεκινήσει κανείς: Νέα Υόρκη αχανής σε έκταση αλλά ποτέ... "με ομίχλη στο βάθος", πολύπλοκη σε αρχιτεκτονική και με πλήθος αναγνωρίσιμων κτισμάτων αλλά ενιαία στην περιπλάνηση, τσεκ. Λεπτομέρεια τόσο "στα ψηλά της" όσο και σε οποιοδήποτε σημείο των δρόμων και των κτιρίων κι αν περιπλανηθεί κανείς, τσεκ. Σχεδόν... τηλεοπτικής ποιότητας μοντέλο του Spider-man αλλά και για τους μεγάλους αντιπάλους του, αλλά άκρως ικανοποιητικής για τους... απλούς και καθημερινούς, τσεκ. Χρήση της τεχνολογίας απόδοσης χρώματος HDR για θεαματικά καλύτερη απεικόνιση του φωτισμού και των εφέ, τσεκ.

Όλα αυτά, μάλιστα, αποδίδονται στην οθόνη σε ανάλυση 1080 γραμμών στο απλό PS4 και πολύ περισσότερων στο PS4 Pro, σε ρυθμό 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο και χωρίς καμία σχεδόν "παραφωνία" στην ομαλότητα της κίνησης. Η Insomniac, δε, έχει τόση εμπιστοσύνη στην ποιοτική δουλειά που έχει κάνει σε όλα τα στοιχεία του οπτικού τομέα του Spider-man, ώστε στις πάμπολλες προκαθορισμένες σεκάνς που προβάλλονται για να προχωρά το σενάριο αξιοποιεί τα ίδια ουσιαστικά γραφικά σε πραγματικό χρόνο (οπότε και η μετάβαση από τις σεκάνς αυτές στην δράση γίνεται με τον πλέον "τηλεοπτικά ανεπαίσθητο" τρόπο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια). O ήχος του Spider-man δεν θα μπορούσε να κινείται, κατά βάση, στο ίδιο απίθανα υψηλό επίπεδο με τα γραφικά αυτά, μα παραμένει προσεγμένος με ωραία μουσική, ποιοτική απόδοση των διαλόγων και αποτελεσματικά εφέ (ειδικά σε περιβάλλον home cinema όπου μπορεί να συμμετάσχει και το subwoofer).


Δεν έχουμε, ωστόσο, ούτε... ένα παράπονο από το Spider-man, έστω και μικρό; Υπάρχει περιθώριο για ενστάσεις, μα όχι γι' αληθινά παράπονα: ο τίτλος της Sony είχε δεδομένους στόχους κι αυτούς τους έχει πετύχει πρακτικά όλους. Κάποιοι π.χ. θα παρατηρήσουν πως τα σημαντικά χαρακτηριστικά του Spider-man τα έχουμε συναντήσει και σε άλλα games στο παρελθόν με την μία ή την άλλη μορφή (και θα έχουν εν μέρει δίκιο). Άλλοι θα υποστηρίξουν, συμπληρωματικά, πως ο τίτλος δεν επιδιώκει αρκετά να καινοτομήσει στους βασικούς του μηχανισμούς. Όμως το ζητούμενο δεν ήταν ποτέ η πρωτοτυπία σε ένα video game με τόσο αναγνωρίσιμο πρωταγωνιστή και βλέψεις για εμπορική επιτυχία στο ευρύ κοινό (όχι μόνο στις τάξεις των αφοσιωμένων gamers). Ζητούμενο ήταν η προσβασιμότητα, η αναμφισβήτητη ποιότητα και η απλόχερα δοσμένη διασκέδαση. Δεν... γίνονται όλα μαζί, ώστε ένα video game να είναι ιδανικό στα μάτια όλων - και η Insomniac, γνωρίζοντάς το, έχει προς τιμήν της κάνει τις σωστές επιλογές και με αυτήν την έννοια.

Αυτός είναι, εν τέλει, ο λόγος για τον οποίο το Spider-man είναι όλα όσα ελπίζαμε και θέλαμε από την Insomniac: μία πλούσια σε περιεχόμενο, ευκολόπαικτη απ' όλους, τεχνικά κορυφαία ψυχαγωγική εμπειρία που τιμά την δημοτικότητα του πρωταγωνιστικού της χαρακτήρα και την παράδοση των Marvel και Sony. Είναι ασυζητητί το καλύτερο video game με πρωταγωνιστή τον "φιλικό γείτονα" της Νέας Υόρκης και ένα από τα 4-5 καλύτερα games του 2018. Είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μπορεί ν' ασχοληθεί κανείς μαζί του όσο και όπως θέλει, χωρίς να στερεί - σε όσους το ζητούν - υψηλό επίπεδο πρόκλησης αλλά και χωρίς να ξεχνά ποτέ πως ένα video game με αντικείμενο τον Spider-man και τον γνώριμο κόσμο του οφείλει να είναι πρώτα απ' όλα συναρπαστικό. Και αυτό, αναμφίβολα είναι.


Με δεδομένη, άλλωστε, την υποστήριξη που θα προσφέρει στο Spider-man η Sony τους επόμενους μήνες με extra υλικό (κάποιο είναι ήδη ανακοινωμένο), είναι και ένα από τα games εκείνα που θα απασχολήσουν τους κατόχους τους πάμπολλες ώρες και κατά συνέπεια θα παραμείνουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας για καιρό. Από όλες ανεξαιρέτως τις απόψεις, δικαίως!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ