Sony: PS3+Vita=WiiU, ήδη

Ναι, τεχνικά εφικτό, αλλά... δείξτε μας τα games!

Καθώς έχουμε πλέον μπει στην τελική ευθεία για την κυκλοφορία του WiiU, ε, αναμενόμενες είναι μερικές κινήσεις... anti-PR από τις Sony και Microsoft, προκειμένου να μην στραφεί το ενδιαφέρον του κοινού στο σύστημα της Nintendo αλλά να παραμείνει στα δικά τους. Το αν και κατά πόσο εκείνοι που θ' αγοράσουν πρώτοι το WiiU δεν έχουν ήδη ένα ή και τα δύο άλλα συστήματα, αλλά και το αν και κατά πόσο αυτοί "το σκέφτονταν" ανάμεσα στα δύο καθιερωμένα συστήματα της αγοράς και το οποιοδήποτε νέο προϊόν της Nintendo, είναι μια άλλη συζήτηση. Στο πλαίσιο του "αντιπερισπασμού", πάντως, μπορεί πιθανώς να τοποθετήσει κανείς τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθυντή marketing της Sony America, του John Koller, σχετικά με τη συνέργεια του PS3 με το PS Vita.

Συγκεκριμένα, ο Koller υποστήριξε ότι "αυτό που προσφέρει το WiiU μπορεί να το προσφέρει σήμερα, με άνεση μάλιστα, το PS3 σε συνεργασία με το PS Vita". Με άλλα λόγια, το στέλεχος της Sony εννοεί... χωρίς πολλές περιστροφές ότι σε games του οικιακού PlayStation, το νέο φορητό PlayStation μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο ως χειριστήριο, αλλά και ως δεύτερη οθόνη που εμφανίζει πληροφορίες και βοηθά τον παίκτη στον τίτλο που φιλοξενείται στη "μεγάλη" οθόνη, αυτή της τηλεόρασης. "Αυτό που που πρέπει να κάνουμε", συνέχισε ο Koller, "είναι να επιλέξουμε προσεκτικά πώς θα υλοποιείται αυτή η συνέργεια, ώστε να μην δείχνει βεβιασμένη και να έχει όντως ουσιαστικό ρόλο στη διασκέδαση του παίκτη". Αυτό είναι αλήθεια πως μάς ανησυχεί και για το... WiiU, μιλώντας κυρίως για τους τίτλους "πρώτης γενιάς" του. "Όπως αποδεικνύουν άλλωστε οι έρευνες αγοράς μας", σημείωσε ο Coller, "σχεδόν όλοι οι κάτοχοι Vita είναι και κάτοχοι PS3" (κάτι που δεν δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε), ενώ "υπάρχουν ακόμη και σκέψεις για πώληση και των δύο συστημάτων μαζί κάποια στιγμή στο μέλλον" (σίγουρα πάντως όχι σύντομα).

Κάτω από κανονικές συνθήκες, μία απλή αποσπασματική δήλωση οποιουδήποτε στελέχους οποιασδήποτε πολυεθνικής δεν χρίζει... υπερανάλυσης ακριβώς. Είναι όμως η τρίτη φορά που η Sony κάνει λόγο για τη συνέργεια PS3/Vita ως εναλλακτική πρόταση στο Wii U (η πρώτη ήταν πέρυσι το χειμώνα πριν την κυκλοφορία του Vita και η δεύτερη πριν από μερικούς μήνες στην έκθεση της Ε3). Και ενώ έχουν εμφανιστεί κάποιοι τίτλοι που αξιοποιούν και τα δύο φορμά μαζί στο λεγόμενο CrossPlay - όπως το εξαιρετικό Wipeout 2048 - σε γενικές γραμμές τα παραδείγματα "συμπληρωματικής" χρήσης του Vita σε games του PS3 είναι πάρα πολύ λίγα και σίγουρα όχι αρκετά αξιόλογα ώστε να προσθέτουν "το κάτι παραπάνω" στον τρόπο που αυτά παίζονται. Γιατί, εν τέλει, αυτό είναι που θα επιδιώξει να "πουλήσει" το WiiU το Νοέμβρη.

Με άλλα λόγια, όλα ωραία και καλά με τις τεχνικές του... guerilla marketing που αξιοποιεί από καιρό σε καιρό κάποιο στέλεχος κάποιας από τις πρωταγωνίστριες πολυεθνικές στο χώρο της ηλεκτρονικής διασκέδασης. Υπάρχει, ωστόσο, ένα πρόβλημα: αν η Sony εννοεί να προβάλλει τη συνέργεια των PS3/PS Vita ως αντεπιχείρημα για την αγορά ενός WiiU, σύντομα θα πρέπει να αποδείξει κι έμπρακτα, με games και δη με ποιοτικά games, ότι κάτι τέτοιο όντως ισχύει. Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι από τεχνικής άποψης είναι εφικτό. Το αν και κατά πόσο θα επενδυθεί ο χρόνος και το χρήμα για να παρουσιαστούν στην αγορά το λιγότερο 4-5 τίτλοι με αξιόλογα παραδείγματα αυτής της συνέργειας είναι το ζήτημα - γιατί και με τα Gameboy Advance και Gamecube τα είχαμε ακούσει αυτά και... όλοι ξέρουμε πόσο πολύ (δεν) αξιοποιήθηκε τελικά εκείνο το περίφημο καλώδιο σύνδεσης ανάμεσα στα δύο. Με άλλα λόγια... ιδού η Ρόδος, ιδού και η πρόκληση, Koller-san!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ