PSP2, PSP Phone: στο σταυροδρόμι

Φορητό gaming, δύο απαντήσεις. Σύντομα θα ξέρουμε!

Αν χρειαζόταν κανείς καμία... περαιτέρω απόδειξη για το γεγονός ότι στο χώρο της τεχνολογίας 5 χρόνια ισοδυναμούν με 25 ή πιο πολλά χρόνια "συμβατικής" ανθρώπινης εξέλιξης, δεν έχει παρά να κοιτάξει την αγορά του φορητού gaming. Πριν από πέντε χρόνια το PSP της Sony είχε μόλις ξεκινήσει την εμπορική του πορεία με μεγάλες φιλοδοξίες, το DS της Nintendo είχε κάνει το ίδιο με δισταγμούς αρχικά, το iPhone της Apple δεν υπήρχε καν στην εξίσωση και τα κινητά γενικώς κανείς δεν τα έπαιρνε... στα σοβαρά για gaming παντού. Πέντε χρόνια μετά το DS έχει αναδειχθεί σε megahit, το PSP έχει σημαντική πελατειακή βάση και αξιόλογη επιτυχία αλλά δεν έχει επικρατήσει όπως όλοι περίμεναν κρίνοντας από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, ενώ το iPhone έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται για games πιο συχνά και από τα δύο σε έναν συγκεκριμένο ποσοστό του κοινού, γιατί πολύ απλά βρίσκεται στα χέρια τους συχνότερα και περισσότερο. Μίλησε κανείς για... προβλέψιμες αγορές;

Μέσα σε αυτές τις τελείως διαφορετικές συνθήκες ένας από τους πρωταγωνιστές στο χώρο των φορητών συσκευών, η Sony - η οποία περιλαμβάνει πλέον ως αναπόσπαστο τμήμα της και τη Sony Ericsson - καλείται τις επόμενες ημέρες να επιδείξει πώς και πόσο αντιλαμβάνεται τις μεγάλες αλλαγές που έλαβαν χώρα την τελευταία πενταετία στο φορητό gaming. Το σχέδιό της είναι δύο επιπέδων και θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες, αφορά μάλιστα σε διαφορετικές συσκευές για διαφορετικά κοινά. Το μόνο βέβαιο στοιχείο του; Δεν θα υπάρξει ως εμπορική πρόταση αυτό που τόσα χρόνια αποκαλούσαμε "PlayStation Phone". Από κάποιες απόψεις, δε, πολύ σωστά.

Πρόταση πρώτη, λοιπόν: ένα smartphone που διορθώνει μεν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν τα κινητά στην εκτέλεση games, χωρίς όμως να αποτελεί μέλος της οικογένειας των PSP. Όλα δείχνουν ότι θα λέγεται Xperia Play, θα στηρίζεται στο Android και ναι μεν θα φέρει πλήκτρα και μοχλούς χειρισμού στη γνωστή, οικεία διάταξη του joypad του PlayStation, αλλά... ως εκεί. Οι προδιαγραφές που έχουν διαρρεύσει δεν δείχνουν αρκετά εντυπωσιακές ώστε το συγκεκριμένο κινητό να μπορεί να εκτελέσει π.χ. τίτλους του PSP μέσω εξομοίωσης. Μπορεί να έχει προεγκατεστημένη μια εφαρμογή για Android που π.χ. προβάλλει τις πληροφορίες από το λογαριασμό PSN του κατόχου του, αλλά - εκτός κι αν η Sony πείσει κι άλλες εταιρείες να δημιουργήσουν games για το Xperia Play που η ίδια θα διαθέτει μέσω του PlayStation Store - το πιθανότερο είναι να έχουμε να κάνουμε με μία "συνοδό" (companion) συσκευή παρά μία παιχνιδομηχανή σε μορφή smartphone.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ