PSP2, PSP Phone: στο σταυροδρόμι

Φορητό gaming, δύο απαντήσεις. Σύντομα θα ξέρουμε!

Η πρώτη πρόταση, το Xperia Play, δεν μπορεί να κριθεί πριν μαθευτούν όλα όσα την αφορούν - κι αυτό δεν προβλέπεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά στα μέσα Φεβρουαρίου, στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης. Εκεί θα διαφανεί, ελπίζουμε, το αν και κατά πόσο το πρώτο τμήμα του σχεδίου της Sony έχει βάση και προοπτικές πέραν αυτών του... "επειδή μπορούμε". Η δεύτερη πρόταση, ωστόσο, έχει πολύ σαφέστερο χαρακτήρα και προσανατολισμό: είναι το PSP2, ο επίσημος διάδοχος του PlayStation Portable, του οποίου την αποκάλυψη περιμένουμε σε μερικές μέρες. Κι εκεί το πράγμα γίνεται περισσότερο ενδιαφέρον.

Το PSP2 θα είναι μία επίδειξη τεχνολογικής υπεροχής από τη Sony: ένα φορητό σύστημα με μεγάλο μέρος της επεξεργαστικής ισχύος ενός... PS3 (τηρουμένων βέβαια των αναλογιών), με εντυπωσιακή οθόνη (το πιθανότερο αφής) και με διασύνδεση 3G (για απόκτηση περιεχομένου παντού χωρίς την ανάγκη ύπαρξης Wi-Fi). Θα διαθέτει τους διπλούς αναλογικούς μοχλούς που προσφέρουν απόλυτο έλεγχο στα 3D games και . Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι πως αυτό το σύστημα που - σε αντίθεση με το 3DS και τα παρόντα iPhone - θα μπορεί να φιλοξενήσει games επιπέδου PS3 ή Xbox 360 όσον αφορά στα γραφικά, τον ήχο, την πολυπλοκότητα και το "βάθος": games για gamers, όπως λέμε, και όχι για casual gamers, οι οποίοι δεν συνηθίζουν να δίνουν πολλά χρήματα για τίτλους.

Εκεί ακριβώς, ωστόσο, βρίσκεται το... κλου στο μεγάλο στοίχημα που φαίνεται έτοιμη να βάλει η Sony: είναι απόλυτα βέβαιο ότι ένα PSP2 θα το τιμήσουν εκατομμύρια gamers βάσει των τεχνικών του δυνατοτήτων; Το πρώτο PSP υπερείχε κατά κράτος του DS, το δεύτερο όμως λόγω των οθονών αφής και των διαφορετικών games του τελικά συγκέντρωσε μεγαλύτερη πελατειακή βάση. Αυτή τη φορά, λοιπόν, θα πρέπει η υπεροχή ενός PSP2 να μεταφραστεί σε περισσότερα πράγματα από απλώς τεχνικά χαρακτηριστικά - όπως π.χ. σ' έναν πλούτο λειτουργιών που η Sony θα μπορούσε να χαρίσει στο νέο PSP, πέραν του gaming. Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι ένα PSP2, ασχέτως εξελιγμένου hardware, θα είναι τόσο θελκτικό ώστε να το αποκτήσουν όλοι εκείνοι για τους οποίους "τα games του iPhone είναι μια χαρά"; Η Sony θα πρέπει κι εκεί να κερδίσει τις εντυπώσεις από την πρώτη μέρα, κάνοντας άμεσα αντιληπτή την τεράστια διαφορά που τα games του PSP2 έχουν σε σχέση με ο,τιδήποτε άλλο. Όχι εύκολο, αλλά αν υπάρχει μία συσκευή που μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο, αυτή - με τα παρόντα δεδομένα - μπορεί να είναι μόνο αυτή που χαρακτηρίζεται από το DNA των PlayStation. Μερικές ημέρες ακόμη υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ