PS VR: όχι μόνο για games

Ποιά άλλα ψυχαγωγικά apps εικονικής πραγματικότητας για PS VR αξίζουν την προσοχή του ευρύτερου κοινού;

Στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital PlayStation VR Week έχουμε ήδη αξιολογήσει την μέχρι τώρα εμπορική πορεία του περιφερειακού της Sony για το PS4 και την παρούσα θέση του στην αγορά, καθώς και τα καλύτερα games που είναι διαθέσιμα γι' αυτό. Ναι, είναι αλήθεια πως στα games κυρίως παραπέμπουν αυτή τη στιγμή τα προϊόντα εικονικής πραγματικότητας, πόσο μάλλον αυτό που φέρει το όνομα του PlayStation - όμως θα ήταν λάθος να περιορίσει κανείς την χρήση του αποκλειστικά σε αυτά, καθώς υπάρχει ένας αριθμός από άλλες αλληλεπιδραστικές εμπειρίες που μπορούν να προσφέρουν διαφορετική, αλλά όχι λιγότερο ενδιαφέρουσα ψυχαγωγία. Η Sony σωστά έχει ενθαρρύνει την χρήση του PS VR και σε αυτόν τον ρόλο και στο PlayStation Store υπάρχουν ήδη ουκ ολίγα τέτοια apps, κυριολεκτικά "μικρά διαμάντια" (κάποια από τα οποία μάλιστα διατίθενται είτε με χαμηλό αντίτιμο είτε δωρεάν). Ακολουθούν οι επιλογές μας!

First Life VR


Τα ντοκυμαντέρ Planet Earth του BBC θεωρούνται από τα καλύτερα που υπάρχουν, μεταξύ άλλων και επειδή η αφήγησή τους από τον διάσημο David Attenborough είναι χαρακτηριστική και κορυφαία. Το First Life VR αξιοποιεί το ταλέντο του και το περιφερειακό της Sony για να μεταφέρει τον θεατή 500 εκατομμύρια χρόνια πίσω, στην περίοδο που εμφανίστηκαν στους ωκεανούς οι πρώτες μορφές ζωής στη Γη: βασισμένο σε επιστημονικά ευρήματα και χρησιμοποιώντας υψηλού επιπέδου γραφικά, το PS VR αναπλάθει τα βάθη των ωκεανών και φέρνει τον θεατή σε επαφή με εκπληκτικά πλάσματα, τους προγόνους πολλών ζωϊκών ειδών του σήμερα, σε ένα ταξίδι που δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί με άλλον τρόπο πέραν της εικονικής πραγματικότητας. Για το κοινό των επιστημονικών ντοκυμαντέρ, το app που... δικαιολογεί την ύπαρξη του PlayStation VR, πρακτικά από μόνο του!

Harmonix Music VR


Μία από τις υποσχέσεις της εικονικής πραγματικότητας είναι αυτή του συνδυασμού γνώριμων τρόπων διασκέδασης με νέες ιδέες - και αυτό ακριβώς προσφέρει το συγκεκριμένο app, το οποίο έχει δημιουργήσει η "μαιτρ" στα μουσικά games, γνωστή Harmonix. Ο τίτλος προσφέρει τρία διαφορετικά αλληλεπιδραστικά περιβάλλοντα, τα οποία επηρεάζονται σε μορφή και περιεχόμενο από τον ρυθμό όχι μόνο των 20 μουσικών κομματιών που εμπεριέχει το ίδιο το app, αλλά και των κομματιών της αρεσκείας του χρήστη (ψηφιακά αρχεία που μπορεί να αντλήσει από USB drive απλώς συνδέοντάς το στο PS4). Το αποτέλεσμα είναι ενίοτε άκρως εντυπωσιακό και ο πειραματισμός με διαφορετικά στυλ μουσικής, ώστε να διαπιστώσει κανείς πώς το καθένα επηρεάζει το εικονικό περιβάλλον του app, χαλαρωτικά ψυχαγωγικός για πολλές ώρες. Αν τώρα αυτός ο μηχανισμός με κάποιο τρόπο μεταφερόταν σε video game...

The Martian: VR Experience


Η ομώνυμη ταινία του Ridley Scott είχε αναθέσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Matt Damon, ενώ το app του PlayStation VR τον ίδιο ρόλο στον... κάτοχό του: αυτός έχει την ευκαιρία να βιώσει πασίγνωστες σκηνές του φιλμ μέσα από τα μάτια του αστροναύτη, να εξερευνήσει την επιφάνεια του Άρη, να κινηθεί στο κενό του διαστήματος σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας ή να οδηγήσει ένα από τα ειδικά διαστημικά τζιπ γύρω από τους κρατήρες του κόκκινου πλανήτη. Η υλοποίηση της όλης ιδέας σε περιβάλλον VR είναι έξοχη, με οπτικοακουστικό τομέα εξαιρετικά φροντισμένο και σκηνές αλληλεπίδρασης συγκλονιστικές σε μερικές περιπτώσεις - λόγοι για τους οποίους το συγκεκριμένο app έχει αποσπάσει πολλαπλά βραβεία σε διοργανώσεις και φεστιβάλ. Οι θιασώτες του διαστήματος απλώς... θα το λατρέψουν!

Kismet


Για το κοινό, πάντως, που δεν θέλει απαραίτητα να ζήσει... εξερευνητικές ή μουσικές περιπέτειες σε εικονική πραγματικότητα, αλλά να ψυχαγωγηθεί χαλαρωτικά, υπάρχουν apps όπως αυτό: στο Kismet o χρήστης του PS VR εισέρχεται σε ένα μυστικιστικό, ατμοσφαιρικό περιβάλλον όπου ένα μέντιουμ θ' αναλάβει να προβλέψει το μέλλον του διαβάζοντας κάρτες Ταρώ πειστικά και με εκπληκτική λεπτομέρεια. Με τον ίδιο τρόπο ο χρήστης μπορεί να λάβει αστρολογικές προβλέψεις βασισμένες στην ημερομηνία γέννησής του και την θέση των άστρων την συγκεκριμένη ημέρα - ακόμη και σε καθημερινή βάση αν το επιθυμεί - ενώ το μέντιουμ δεν θα πει όχι και σε μία παρτίδα Ur, ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στην αρχαία Μεσοποταμία. Πιθανώς όχι για όλους, ναι, μα το Kismet είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του τί μπορεί να βρουν ενδιαφέρον οι... μη-gamers στην εικονική πραγματικότητα!

Philharmonia Orchestra


Από πολλές απόψεις το όλο νόημα της εικονικής πραγματικότητας, φυσικά, είναι να προσφέρει μία εμπειρία που πιθανότατα δεν θα ζήσει ποτέ κάποιος στην πραγματική ζωή - και το συγκεκριμένο app είναι αντιπροσωπευτικό τέτοιο παράδειγμα: δίνει την ευκαιρία στον χρήστη ενός PS VR να βρεθεί όχι απλώς κοντά, όχι απλώς μπροστά, αλλά... "μέσα" στις τάξεις της περίφημης Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου, καθώς αυτή αποδίδει την 5η συμφωνία του Sibelious στον θρυλικό χώρο του Southbank Centre. Η αίσθηση του "βρίσκομαι εκεί" είναι απίστευτη και αξίζει να την βιώσει οποιοσδήπουτε, ακόμη κι αν δεν είναι ούτε κατά διάνοια θιασώτης της κλασικής μουσικής - με "κερασάκι στην τούρτα" και το τμήμα στο backstage, καθώς τα μέλη της ορχήστρας ετοιμάζονται να "βγουν στην σκηνή". Αληθινά υπέροχο.

Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών apps για το PlayStation VR τα οποία έχουν ενδιαφέρον - από το Allumete (3D animation στο οποίο μπορεί να συμμετέχει ο χρήστης του περιφερειακού της Sony) και το Invasion (παρόμοια ιδέα αλλά διαφορετική εκτέλεση), μέχρι το Cocos Shark Island (το ομορφότερο εξωτικό νησί του κόσμου υποβρύχια εξερευνήσιμο σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας) και το Virry VR (εντυπωσιακό εικονικό safari στην αφρικανική σαβάνα με πολλαπλές επιλογές αλληλεπίδρασης). Υπάρχουν και αρκετά ακόμη μικρότερου "βεληνεκούς" αλλά στην πλειοψηφία τους δωρεάν, οπότε η ενασχόληση με αυτά... δεν κοστίζει πρακτικά τίποτε. Το μόνο σίγουρο είναι πως, στο σύνολό τους, δίνουν μία καλή ιδέα των δυνατοτήτων ψυχαγωγίας που έχει το PS VR πέρα από τα games. Η ευρύτερη γκάμα χρήσεων του περιφερειακού της Sony, δε, αξίζει δικό της άρθρο στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital PS VR Week. Το επόμενο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ