Ανασχεδιασμένο PS5: επίσημο, διαθέσιμο σύντομα

Μικρότερο μέγεθος και βάρος, περισσότερος αποθηκευτικός χώρος, περισσότερη ευελιξία για το καταναλωτικό κοινό

H πολύμηνη φημολογία και μία διαρροή σχετική που έγινε πριν από λίγο καιρό είχαν, λοιπόν, βάση: λίγο πριν από την συμπλήρωση των τριών πρώτων ετών διαδρομής του στην αγορά, το PlayStation5 δέχεται προσεκτικό ανασχεδιασμό και ορισμένες βελτιώσεις με καινούργια μοντέλα που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα. Το γενικό design των δύο αυτών νέων μοντέλων είναι παρόμοιο με αυτό των αρχικών PS5, αλλά ο όγκος τους έχει μειωθεί κατά 30%, το δε βάρος τους κατά 24% και 18% (για το μοντέλο με οπτικό δίσκο και αυτό χωρίς αντίστοιχα). Το περίβλημά τους χωρίζεται τώρα σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα, με ένα εκ των δύο κάτω να αφαιρείται στο νέο PS5 Digital Edition ώστε να μπορεί να προστεθεί το drive οπτικών δίσκων UltraHD Blu-ray σε δεύτερο χρόνο. Το drive αυτό θα μπορεί να αποκτηθεί ξεχωριστά προς €119.99.

Τα νέα μοντέλα PS5 θα είναι διαθέσιμα πρώτα στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο - στο εμπόριο ή απευθείας μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Sony - και μετά θα διατεθούν σταδιακά στις υπόλοιπες αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα και τα δύο μοντέλα θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του χρόνου και αναμένουμε επιβεβαίωση για την επίσημη ημερομηνία. Όταν το στοκ σε παρόντα μοντέλα PS5 εξαντληθεί, τα νέα θα είναι τα μόνα διαθέσιμα. Και τα δύο μοντέλα διατηρούν την ίδια συνιστώμενη λιανική τιμή πώλησης: το PS5 με οπτικό δίσκο θα κοστίζει €549.99 και το PS5 Digital Edition παραμένει στα €449.99. Και τα δύο μοντέλα όμως θα προσφέρουν πλέον 1TB αποθηκευτικού χώρου, ενώ στην πρόσοψή τους φέρουν δύο θύρες USB-C (αντί για μία USB-A και μία USB-C όπως τα παρόντα μοντέλα), με την μία όμως μόνο εκ των δύο να είναι "πλήρους εύρους" στην μεταφορά δεδομένων (για σύνδεση εκεί π.χ. του PlayStation VR2).

Και τα δύο νέα μοντέλα PS5 θα συνοδεύονται από οριζόντιο στήριγμα - αυτή λοιπόν η τοποθέτηση θα είναι η εξ ορισμού για τα PlayStation5 από δω και πέρα - ενώ ξεχωριστά θα πωλείται και στήριγμα για κάθετη τοποθέτηση προς €29.99. Διαθέσιμη θα είναι για μία ποικιλία περιβλημάτων διαφορετικού χρώματος για τα καινούργια PS5 από τις αρχές του 2024, συμπεριλαμβανομένου του ματ μαύρου (επιτέλους!) και των χρωμάτων Deep Earth Collection που είχαν αξιοποιηθεί και αλλού από την Sony πρόσφατα: των Volcanic Red, Cobalt Blue και Sterling Silver. Οι τιμές για αυτά τα περιβλήματα θα ξεκινούν από τα €54.99 και η εταιρεία υπόσχεται περισσότερες χρωματικές επιλογές στο μέλλον.

Απ' όσο μπορούμε να διακρίνουμε βάσει του δελτίου Τύπου, των τεχνικών προδιαγραφών και των φωτογραφιών που δημοσιοποίησε η Sony, δεν υπάρχουν αλλαγές στο εσωτερικό των νέων PS5, στο hardware στο οποίο στηρίζονται αυτό καθ' αυτό δηλαδή. Αν αξιοποιούσαν νέα μέθοδο παραγωγής (από π.χ. τα 6nm στα 5nm), τότε σίγουρα θα υπήρχαν ωφέλη όσον αφορά την ενεργειακή κατανάλωση τα οποία είχε νόημα να αναφέρει και η Sony. Δεν έχει γίνει καμία τέτοια αναφορά, οπότε θα υποθέσουμε πως δεν έχει γίνει και εξελικτικό βήμα όσον αφορά στην κατασκευή των βασικών υποσυστημάτων του PS5 - δεν θα ξέρουμε, ωστόσο, με σιγουριά, μέχρις ότου τα πρώτα τέτοια νέα μοντέλα φτάσουν στα χέρια τεχνικών δημοσιογράφων για να τα ανοίξουν και να εντοπίσουν ενδεχόμενες διαφορές.

Αυτή, πάντως, είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις... win-win, τόσο για την εταιρεία όσο και για το καταναλωτικό κοινό. Η Sony στην ουσία απλοποιεί σημαντικά την διαδικασία κατασκευής των PS5, αφού στο εξής θα συναρμολογεί ένα μοντέλο, την Digital Edition, και είτε θα προσθέτει είτε όχι σε αυτήν τον οδηγό οπτικών δίσκων UHD-BD. Οι καταναλωτές, από την άλλη, αποκτούν περισσότερη ευελιξία επιλογών: μπορούν να αγοράσουν στην αρχή (και με λιγότερα χρήματα) την Digital Edition και αν κρίνουν αργότερα πως τούς ενδιαφέρει το drive οπτικών δίσκων UHD-BD, να το προσθέσουν τότε. Η αναλογία ανάμεσα στο "πλήρες" PS5 και το PS5 Digital Edition αυτή τη στιγμή λέγεται πως κυμαίνεται ανάμεσα στο 80%-20% και το 70%-30% υπέρ του πρώτου, θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν και σε ποιό βαθμό θα αλλάξει αυτή η αναλογία με τα νέα PS5 που προσφέρουν μία τρίτη εναλλακτική.

Η είδηση της επικείμενης κυκλοφορίας νέων μοντέλων PS5 αναμένουμε, άλλωστε, πως θα δημιουργήσει στο εμπορικό κανάλι της Sony θετικό κλίμα για προσφορές και ίσως ανεπίσημες μειώσεις τιμών στα παρόντα μοντέλα, έτσι ώστε το στοκ τους να μειωθεί και η σχετική μετάβαση να γίνει ομαλότερα. Όσοι και όσες θα ήθελαν να αποκτήσουν ένα PS5 στο χαμηλότερο δυνατό κόστος ασχέτως μοντέλου - αφού μιλάμε για το ίδιο hardware και καμία διαφορά στις επιδόσεις - αξίζει λοιπόν να "έχουν τα μάτια τους ανοικτά" το επόμενο διάστημα για ενδεχόμενες προσφορές τωρινών μοντέλων PS5 σε χαμηλότερη τιμή από την επίσημη λιανικής που θα φέρουν τα νέα, επερχόμενα μοντέλα. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ