PS3 Slim: Με... σήματα καπνού

Πολλά τα σημάδια, θέμα χρόνου η... αποκάλυψη!

Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, λένε, και το Web έχει τα τελευταία χρόνια... προδώσει τον καπνό από πολλές "φωτιές" που οι εταιρείες του home entertainment ήθελαν να κρατήσουν κρυφές για περισσότερο καιρό. Πολύς "καπνός" λοιπόν τις τελευταίες ημέρες για το πολυσυζητημένο PS3 Slim, το οποίο εξαφανίζεται και επανέρχεται στο προσκήνιο ως φήμη για περισσότερους από 18 μήνες. Απ' ότι φαίνεται, ωστόσο, η πιθανότητα παρουσίασης ενός ανασχεδιασμένου εξωτερικά και - το κυριότερο - πιο προσιτού νέου PlayStation3 είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ. Μία σειρά από παράγοντες που στο παρελθόν δεν "ευθυγραμμίζονταν", φαίνονται να είναι στη σωστή θέση τώρα και μας επιτρέπουν να ελπίζουμε. Πρακτικά, το πιθανότερο είναι είτε να γίνει μία σχετική ανακοίνωση μέσα στις επόμενες 60 ημέρες, είτε το PS3 Slim να αναβληθεί για το 2010.

Τα... σήματα καπνού ξεκίνησαν από την ίδια τη Sony, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Nobuyuki Oneda επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη πως η ιαπωνική εταιρεία έχει πλέον καταφέρει να περιορίσει το κόστος παραγωγής του PlayStation3 κατά 70% περίπου σε σχέση με την αρχική περίοδο κυκλοφορίας του (από 800 δολάρια σε λιγότερα από 250). Και μικρότερο να είναι το ποσοστό, είναι σαφώς μεγάλο και πιθανώς αρκετό για να εξετάσει σοβαρά η Sony το ενδεχόμενο μείωσης τιμής του συστήματος, κάτι που στο παρελθόν ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει λόγω της πολύ μεγάλης απώλειας χρημάτων που είχε σημειωθεί από το πρώτο 12μηνο κυκλοφορίας του. Ακόμη και 0 δολάρια κέρδος να έχει από την πώληση του PS3 αυτού καθ' αυτού, η Sony έχει νόημα να μειώσει την τιμή διάθεσης του συστήματός της στην αγορά για να διευρύνει την πελατειακή της βάση και να εισπράξει περισσότερα έσοδα τόσο από τα games, όσο και από τις ταινίες Blu-ray των οποίων οι πωλήσεις αναπόφευκτα θα αυξηθούν.

Δύο άλλα... "στραβοπατήματα" που συνέπεσαν χρονικά, συνηγορούν στο γεγονός ότι το PS3 Slim είναι κάτι περισσότερο από ευσεβής πόθος για το κοινό. Το ένα ήταν η αθέλητη αναφορά σ' αυτό κατά τη διάρκεια ενός podcast σε μεγάλο αμερικανικό portal (IGN). Το άλλο ήταν η εμφάνιση ενός προϊόντος με το όνομα PS3 Slim, το οποίο εμφανίστηκε - θα υποθέσουμε επίσης κατά λάθος - για 24 ώρες στο γερμανικό Amazon και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Σε κάθε περίπτωση, η θετική επίδραση που θα είχε στις πωλήσεις του PS3 μία μείωση τιμής - ειδικά εν μέσω οικονομικής δυστοκίας - θα ήταν αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη. Το θέμα είναι: πότε και πόσο; Αν η παρουσίασή του στην αγορά γίνει εγκαίρως για την εορταστική περίοδο, και η Sony είναι σε θέση να επιτύχει το "μαγικό" €299, η πίεση που θα ασκηθεί στη Microsoft και το Xbox 360 θα είναι πάρα, πάρα πολύ μεγάλη - ενώ το PS3 θα αποσπάσει πωλήσεις και από τα προσιτά Blu-ray player με τον τρόπο αυτό. Σε αυτό το επίπεδο τιμής, θα ήταν με τεράστια διαφορά το καλύτερο σύστημα της αγοράς όσον αφορά στον - πάρα πολύ σημαντικό πια - συντελεστή κόστους/αξίας. Το ελπίζουμε; Σαφέστατα. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ