PS3: Σεπτέμβριο τα... σπουδαία!

Ιούνιος πλησιάζει και, καθώς οδεύουμε στα μισά του έτους πια, το PlayStation3 δείχνει να δικαιώνει όλους εκείνους που το Γενάρη πρέσβευαν ότι "φέτος θα είναι η χρονιά του". Βέβαια αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο αν την συγκρίνει κανείς με την περυσινή, που σημαδεύτηκε από σωρεία λαθών και κάκιστων χειρισμών της Sony, ταλαιπωρία για τους χρήστες και ένα γενικώς πολύ άσχημο κλίμα να πλανιέται γύρω από το "μαύρο διαμάντι". Μερικές από τις επιλογές της ιαπωνικής εταιρείας, εμπορικής φύσης κυρίως, συνεχίζουν να αδικούν το κοινό του PlayStation - όμως το σύστημα αυτό καθ' αυτό, τουλάχιστον, μέσα από συνεχείς ανανεώσεις του λειτουργικού του έχει εν πολλοίς ξεπεράσει τις "παιδικές ασθένειες", οι πωλήσεις του έχουν αυξηθεί (σε συγκεκριμένες αγορές μάλιστα ξεπεράσει τις αντίστοιχες του Xbox 360) και η εικόνα του πλησιάζει πολύ περισσότερο σε αυτήν που είχε σκιαγραφήσει η Sony τρία χρόνια πριν.

Αν και, κατά τα φαινόμενα, η "νίκη" του Blu-ray δεν έχει ακόμη δώσει στο PS3 την ώθηση που θα μπορούσε, κάτι τέτοιο είναι εν πολλοίς θέμα χρόνου. Οι multimedia αρετές του συνεχίζουν να καθίστανται πληρέστερες σε κάθε firmware update και η βιβλιοθήκη των games του σιγά-σιγά αρχίζει να παίρνει "σάρκα και οστά" (έστω κι αν αυτό επιτυγχάνεται κατά βάση με games τρίτων εταιρειών και όχι της ίδιας της ιαπωνικής εταιρείας). Οι τέσσερις τελευταίοι μήνες του έτους, ωστόσο, θα είναι αυτοί που εν τέλει θα κρίνουν το αποτέλεσμα της χρονιάς. Και εκεί η Sony ενδέχεται να προετοιμάζει εκπλήξεις - οι οποίες δεν θα έχουν όμως κατά πάσα πιθανότητα να κάνουν με τίποτε από τα παραπάνω.

Οι εκπλήξεις θα έχουν πιθανώς να κάνουν, αναμενόμενα σε έναν βαθμό, και πάλι με περιθώρια κέρδους και οικονομίες κλίμακος. Το κόστος κατασκευής του PS3 έχει πλέον μειωθεί, ελεγχθεί και σταθεροποιηθεί στο επίπεδο που πλέον δεν ζημιώνει την ιαπωνική εταιρεία σε μεγάλο βαθμό - οι διαδικασίες παραγωγής των ακριβότερων υποσυστημάτων του έχουν επίσης απλοποιηθεί και οι διάφορες "εκδόσεις" του έχουν ευθυγραμμιστεί και στις τρεις μεγάλες αγορές. Καμία απορία, λοιπόν, που πολλοί αναλυτές μιλούν αφενός για ένα "PS3 Lite" που ενδέχεται να κάνει αιφνιδίως την παρουσία του αισθητή το φθινόπωρο, αφετέρου για μείωση τιμής που θα το καταστήσει προσιτό σε περισσότερο κόσμο και θα φέρει ξανά σε δύσκολη θέση το Xbox 360 (που για την ώρα έχει "ξεφύγει" τιμολογιακά και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα). Αν η Sony κατάφερνε και τα δύο μαζί...; Α, τότε θα είχαμε μια αληθινά συναρπαστική διαδρομή μέχρι τα Χριστούγεννα...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ