PS3: Νέο update, νέα... μάχη

Νίκη απέναντι στο PSJailbreak - είναι μόνιμη;

Για να είμαστε ειλικρινείς, παραμένουμε... έκπληκτοι. Έκπληκτοι με το γεγονός ότι για μία ολόκληρη τετραετία σχεδόν το PlayStation3, το σύστημα οικιακής διασκέδασης της Sony με τις συνολικά περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες, διατήρησε τις άμυνές του ανέπαφες απέναντι στους hackers που πολλάκις προσπάθησαν να βρουν τρόπους για να εκτελέσουν απροστάτευτο κώδικα (και άρα κλεψίτυπα αντίτυπα games) σ' αυτό. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα Xbox 360 και Wii είχαν ήδη... υποκύψει στις ίδιες πιέσεις πριν ολοκληρωθούν 9 μήνες από την κυκλοφορία τους, είναι όντως αξιοσημείωτο. Στο τέλος Αυγούστου, ωστόσο, έκανε την εμφάνισή του στην Αυστραλία ένας συνδυασμός hardware και software (ένα ειδικό USB drive που περιείχε κώδικα "δανεισμένο" από τα μοντέλα PS3 των προγραμματιστών games), ο οποίος κατάφερνε ακριβώς αυτό: να εκτελεί τίτλους του συστήματος της Sony και μάλιστα απευθείας από το σκληρό του δίσκο (ή εξωτερικό). Η κερκόπορτα, με άλλα λόγια, είχε για πρώτη φορά ανοίξει.

Απ' ότι φαίνεται, το... πάρτυ δεν ήταν γραφτό να κρατήσει πολύ (με αυτή τη μέθοδο παραβίασης τουλάχιστον). Η Sony επεδίωξε και πέτυχε να αποσπάσει απόφαση από αυστραλιανό δικαστήριο που απαγόρευε την πώληση του ειδικού αυτού USB drive - ο κώδικας στο μεταξύ είχε βρει το δρόμο του στο Internet - για 10 ημέρες. Όπως αποδεικνύεται, λιγότερες από τόσες χρειάστηκαν ώστε η ιαπωνική εταιρεία να εντοπίσει το κενό ασφαλείας που επέτρεπε τη λειτουργία της μεθόδου αυτής και να το σφραγίσει: σήμερα η Sony διέθεσε την αναβάθμιση 3.42 του βασικού λογισμικού του PS3, το οποίο, μετά την εγκατάστασή του, δεν επιτρέπει πλέον στο περίφημο USB drive - με τον... αντάρτικο αλλά ατυχή τίτλο "PSJailbreak" - να εκτελέσει κώδικα σε καταναλωτικό PS3.

Για προφανείς κι ευνόητους λόγους η Sony έχει χαρακτηρίσει το update ως υποχρεωτικό - με άλλα λόγια, αν ο χρήστης επιλέξει να μην το εγκαταστήσει, δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο PlayStation Network και τις υπηρεσίες του. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει επιβεβαιωθεί ότι όχι μόνο το PSJailbreak, αλλά και οι άλλες δύο μέθοδοι που στηρίζονται σε αυτό δεν λειτουργούν πλέον. Ανεπίσημα, ωστόσο, οι πηγές που σκόπευαν να πωλούν το PSJailbreak (αντί 100 ευρώ περίπου), ισχυρίζονται πως θα ανανεώσουν τον κώδικα του USB drive έτσι, ώστε αυτό να... επαναφέρει το κενό ασφαλείας. Θα εμπλακεί όντως η Sony με το PS3 στο ίδιο "κυνηγητό των firmware" που είχε χαρακτηρίσει το αρχικό PlayStation Portable έως ένα συγκεκριμένο σημείο; Ή οι έμποροι του PSJailbreak κάνουν λάθος και η νίκη της Sony είναι οριστική; Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα μάς δώσουν, υποθέτουμε, την απάντηση!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ