PS3: Φορμά της χρονιάς...

...σύμφωνα με την υπηρεσία του Metacritic. Σχολιάζουμε.

Έχουν γίνει στο παρελθόν συζητήσεις επί συζητήσεων για τη χρησιμότητά του, τη σκοπιμότητά του και εν τέλει τη σημασία του, το Metacritic.com ωστόσο παραμένει ένας από τους "δείκτες" της αγοράς της σύγχρονης ψυχαγωγίας που όλοι λαμβάνουν στα υπόψιν πολύ σοβαρά. Η συγκεκριμένη Δικτυακή υπηρεσία συγκεντρώνει βαθμολογίες και γενικότερα κριτικές για κάθε video game σε οποιοδήποτε φορμά, όπως αυτές εμφανίζονται σε παραδοσιακά και νέα μέσα, και υπολογίζει έναν "μέσο όρο" ο οποίος αντικαθρεπτίζει την συνολική εικόνα κάθε παραγωγής όπως αυτή σκιαγραφείται από τα media. Το Metacritic επηρεάζει τόσο αγοραστικές επιλογές του καταναλωτικού κοινού, όσο και τη γενική εικόνα και τα σχέδια των εταιρειών του χώρου - και πριν από μερικές ημέρες, βάσει των δεδομένων της, η υπηρεσία κατέληξε σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα όσον αφορά στα PS3, Xbox 360 και Wii.

Τα συμπεράσματα αφορούν στα περίφημα Power Rankings, μία συνδυαστική βαθμολογία που αξιοποιεί σειρά παραμέτρων προκειμένου να δώσει την εικόνα των έξι σημαντικότερων φορμά. Βάσει των βαθμολογιών του, λοιπόν, το Xbox 360 ολοκληρώνει το 2009 με τις αριθμητικά περισσότερες θετικές κριτικές (88 games με σκορ άνω του 75). Το Wii ολοκληρώνει τη χρονιά με τις αριθμητικά περισσότερες κριτικές εν γένει (362... σχεδόν ένας καινούργιος τίτλος κάθε μέρα του χρόνου!). Το PS3, όμως, είναι αυτό που έχει να επιδείξει τη συνολικά υψηλότερη ποιότητα τίτλων διαθέσιμων γι' αυτό, αφού από τα 10 υψηλότερα βαθμολογημένα games του 2009 τα 5 κυκλοφορούν γι' αυτό. Το Metacritic βάσει των παραπάνω χαρακτηρίζει, λοιπόν, το PlayStation3 ως "φορμά της χρονιάς", πάντοτε χωρίς να λαμβάνει στα υπόψιν τα στοιχεία πωλήσεων, αλλά μόνο τα games αυτά καθ' αυτά.

Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα games από τα 10 υψηλότερα βαθμολογημένα αφορούν τόσο στο PS3, όσο και στο Xbox 360. Η ποιοτική διαφορά προήλθε ουσιαστικά από το γεγονός ότι το Uncharted 2 βαθμολογήθηκε υψηλότερα από το Forza MotorSport 3 (οι δύο σημαντικότεροι αποκλειστικοί τίτλοι των δύο φορμά), καθώς και από το γεγονός ότι το God of War Collection κατάφερε το ίδιο έναντι του GTA IV: The Lost and the Damned. Τα άλλα games (Modern Warfare 2, SF IV, Batman Arkham Asylum) είναι όλα κοινά μεταξύ των 2 φορμά. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι κανένας τίτλος του Wii δεν υπάρχει στο Metacritic Top Ten του 2009, αλλά και ότι υπάρχει μόνο ένας του DS.

Άλλα ποιοτικού χαρακτήρα στατιστικά: τα PC games είχαν, παραδόξως, τον ίδιο αριθμό games με βαθμολογία "Great" (μέσο όρο άνω του 90%) με αυτό των Xbox 360 games: 7, κάτι που ίσως αρκεί για να καθησυχάσει για λίγο τις... Κασσάνδρες που προβληματίζονται για το μέλλον του. Το PS3 είχε 10 "Great" τίτλους, όχι άσχετο με τη διάκριση που πήρε. Το γεγονός ότι είναι προτιμότερο να κυκλοφορούν λιγότερες και καλύτερες παραγωγές για ένα φορμά αποδεικνύει και ο αντίποδας, το Wii, το οποίο, στα 362 games του, είχε μόνο... 1 με βαθμολογία άνω του 90%. Το κορυφαία βαθμολογημένο video game της χρονιάς, τέλος, δεν είναι άλλο από το "μεγάλο όπλο" του PS3 για φέτος, το Uncharted 2, το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές από όλα τα μέσα που το παρουσίασαν - επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι είναι οι αποκλειστικές παραγωγές αυτές που αναδεικνύουν πραγματικά ένα μοντέρνο σύστημα ψυχαγωγίας. Πολλή περιέργεια, πάντως, έχουμε να διαπιστώσουμε πώς θα είναι η αντίστοιχη εικόνα του χρόνου τέτοιο καιρό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ